Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2019

Test Nokia 7.1

To bi se moralo zgoditi takoj po tem, ko je Apple predstavil iPhone. Nokia ne bi podcenila zaslona na dotik. Priznala bi si, da je bil njen adut vedno strojna oprema in ne programska. Tako bi pogledali, kaj je na voljo in našli Android, tisti mobilni operacijski sistem, ki je videti dovolj ambiciozen, da bo enkrat lahko dohitel iOS. Tako bi Nokia opustila Symbian, nehala razvijati Meego/Maemo in začela delati Nokie z Androidom. Čistim Androidom brez navlake. Ta scenarij je sicer čista znanstvena fantastika in, kot vemo, je Nokia predolgo vztrajala pri svoji programski opremi in nato prešla v roke Microsofta, nato pa v roke kitajskega podjetja HMD Global (ki telefone Nokia še vedno snuje na Finskem).

Nokia 7.1 je popoln telefon srednjega razreda. Brez vezave stane 350 EUR, a v roki deluje bolj premijsko. Oblikovno sledi vsem trendom zadnjega leta. Na zadnji strani sta dve (Zeiss) leči, pod njima bralnik prstnih odtisov in na prednji strani zareza, ki še vedno vztraja. Žal gre za enega tistih telefonov, ki ima poleg zareze na spodnji strani tudi konkretno brado in to nesrečo, da pri Nokii vztrajajo s prakso, ko na brado nalepijo svoj logotip. To je bilo v času njihove dominance še pravilo, zdaj pa je bolj elegantno, če okoli zaslona ni nič. Zadnja stranica je resda steklena, a žal ne podpira brezstičnega polnjenja. To se tako dogaja prek vmesnika USB C. 7.1 ohranja vhod za slušalke, ki je na vrhu telefona.

Tudi strojno gre za telefon srednjega razreda. Snapdragon 636 je s svojimi osmimi jedri varčen, saj je baterija mirno preživela dan in še nekaj je ostalo za naslednjega. Pomnilnika je 3 gigabajte in shrambe 32 GB (dobi se tudi kombinacija 4/64). Fotoaparat je povprečen, a to na začetku leta 2019 pomeni zelo solidne slike v dobrih svetlobnih razmerah in bo za nezahtevnega uporabnika povsem dovolj.

Vse skupaj zaokroži projekt Android One, pod katerega 7.1 spada, tako da smo priča čistemu vmesniku in rednim posodobitvam.

Nokia 7.1 je telefon, ki ga je treba priporočiti nezahtevnim uporabnikom v našem življenju, saj s čistim Androidom, dobro vzdržljivostjo in solidnim fotoaparatom doseže skoraj vse. Njegova edina težava je, da je Xiaomi letos na trg dal telefon po isti ceni, ki ga žene procesor, namenjen najdražjim napravam. Pocofone F1 goljufa, ker ga prodajajo pod ceno, a ga prodajajo in ga je tako nemogoče ignorirati.

Nokia 7.1

Hitrost delovanja: 7,5.

Kakovost izdelave: 8.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 350 EUR

Za: Android One, baterija.

Proti: Cena glede na Pocofone F1, drugače pa skoraj nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji