Objavljeno: 30.6.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2020

Sony RX100 Mark VII

Pred kratkim smo preizkusili Sonyjev RX100 Mark 6, zdaj pa smo v laboratorij dobili njegovega naslednika, model RX100 Mark 7. Gre za tako rekoč žepno izvedenko višjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, aparat, ki se po zmogljivostih in funkcijah primerja tudi z brezzrcalnimi aparati in modeli DSLR – seveda z manjšim tipalom, a z bogatim naborom funkcij.

Na prvi pogled je razlik v primerjavi s predhodnikom izredno malo. Pri tem velja poudariti, da so na prodaj praktično vsi modeli te družine, seveda z nižjimi cenami, sorazmernimi njihovi starosti. Glavna novost tega konkretnega modela je novo tipalo ob kupu drugih, manjših izboljšav, predvsem pri zajemu videa.

Ohišje ostaja tako rekoč enako predhodnikovemu. Še vedno je skoraj žepno, na sprednji strani je sicer dvignjen objektiv, ki se med uporabo še dodatno iztegne. Iz skoraj ravne zgornje ploščice se iztegneta digitalni okular in majhna bliskavica, v desnem vogalu je klasično kolesce za izbiro programa. Zaslon ponuja nagib navzgor in navzdol, ne pa tudi vstran, pri nagibu navzgor ga lahko zasučemo za skoraj 180 stopinj, s čimer je koristen za snemanje video blogov. Občutljiv je na dotik, kot pri prejšnjem modelu lahko tudi tu v meniju preklopimo na večje kvadrate, prijaznejše do dela na dotik. Menijev oziroma opcij v njih je res veliko, pač zaradi zajetnega števila funkcij in možnosti.

Kot rečeno, je tipalo novo – pri tem je enake velikosti (po diagonali meri en palec), enaka je tudi njegova ločljivost (20 milijonov pik). Glavna izboljšava pa je pri njegovi hitrosti, saj omogoča občutno hitrejše branje podatkov. To najbolj opazimo pri hitrem zaporednem fotografiranju – pri 20 slikah na sekundo ni več vmesne prekinitve oziroma črnega zaslona, tudi medpomnilnik je dovolj velik, da je ta način izredno koristen, sploh pri fotografiranju športa ali otrok. V najhitrejšem načinu gre celo do 90 slik na sekundo (pri polni ločljivosti), a smo tam pač omejeni s sedmimi slikami, nato se aparat upočasni. Bolj koristne so zato hitrosti 60 ali 30 slik na sekundo, saj ponujajo več zaporednih pri polni hitrosti.

Skladno s hitrejšim tipalom so izboljšali in pohitrili tudi sistem samodejnega ostrenja.

Skladno s hitrejšim tipalom so izboljšali in pohitrili tudi sistem samodejnega ostrenja. Ta je bil že pri predhodnikih dober, po novem pa je še boljši. Bolje sledi premikajočim se subjektom, denimo majhnim otrokom, ostri na obraze in oči, pri zadnjih po novem tudi pri živalih. Hitrost ostrenja je res odlična, presenetljivo dobro se odreže tudi pri premikajočih se subjektih.

Te izboljšave pri sistemu ostrenja se opazijo tudi pri zajemu videa, kjer je nova možnost neprekinjenega ostrenja na oči. Video je sicer še eno področje z novostmi, najopaznejši je klasični, 3,5-milimetrski vhod za mikrofon. S tem postane to res odličen fotoaparat za zajem videa. Čeprav nima vmesnika Hot Shoe, na katerega se pogosto pritrdi mikrofone, je vseeno omenjeni vmesnik izredno koristen. Tudi pri videu se opazi hitrejše tipalo – po novem ponuja zajem tudi z 960 slikami na sekundo, kar lahko kasneje spremenimo v upočasnjeni posnetek. Sicer velja omeniti, da gre tu za nižjo ločljivost in občutno slabšo kakovost slike. Podobno velja za hitrost 480 slik na sekundo. Po našem mnenju je za upočasnjene posnetke najuporabnejša hitrost 240 slik na sekundo, ki ponuja tudi solidno kakovost slike.

Objektiv je enak kot pri predhodniku, torej ponuja razpon od 24 pa do 200 milimetrov z zaslonko F2,8 na širokem in F4,5 na ozkem področju. Klasika torej, pri kateri imamo solidno delovanje v slabših svetlobnih pogojih na širokem kotu, hkrati pa dovolj zuma za portretno fotografijo. Pri tej se namreč že opazi prijetno zamegljeno ozadje, seveda je vgrajena tudi stabilizacija slike.

Novi model RX100 nadaljuje uspešno zgodbo, saj gre za zmogljiv aparat, namenjen zahtevnim uporabnikom, ki se jim ne ljubi naokoli prenašati večjega aparata z izmenljivimi objektivi. Ima sicer manjše tipalo, ki pa je vseeno večje, kot ga ponujajo pametni telefoni, hkrati pa veliko število res koristnih možnosti in funkcij. Njegovi edini resni minus pa ostaja visoka cena.

Sony RX100 Mark VII

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–4,5; ostrenje 8 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 11 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800, programsko 80–25600).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.200 EUR

Za: Razpon objektiva, kakovost fotografij in videa, hitrost ostrenja, velikost in teža glede na zmogljivosti.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji