Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2019

Test Sony Cybershot HX99

Sony je v zadnjih letih tako kot ostali proizvajalci fotoaparatov zožil paleto modelov, predvsem na vstopnem delu. Ponujajo pa kar nekaj različnih aparatov v zgornjem cenovnem in zmogljivostnem razredu, med njimi je tudi novi aparat Cybershot HX99. Gre za razmeroma kompakten, skoraj žepni aparat, ki pa ponuja presenetljivo zmogljiv zum objektiv.

Novinec je naslednik tri leta starega modela HX90, ki smo ga preizkusili oktobra 2015. Ohišje modela HX99 ostaja izredno kakovostno, na desni strani je malenkost odebeljen ročaj, odet v gumo. Glede na kompaktno velikost je upravljanje kar dobro urejeno. Zadaj je standardni nabor tipk, okoli sredinske tipke je nameščen kolešček, ki deluje hkrati tudi kot večsmerna tipka (denimo za upravljanje bliskavice, zaslona ...). V gornjem desnem vogalu je kolešček za izbor programa, okoli prožilca drsnik za nadzor zuma, še dodaten kolešček je postavljen okoli objektiva (temu lahko spremenimo namembnost).

Za zagon videa je na voljo samostojna tipka pod palcem. Zaradi kompaktnega ohišja so tipke sicer nekoliko bolj stlačene kot pri večjih modelih, a nas to niti ni zmotilo. Zaslon je nameščen na tečajih, ki omogočajo dvig za 180 stopinj, torej za fotografiranje iz nizke perspektive ali za selfije. V primerjavi s predhodnikom je dobil tudi občutljivost na dotik. Na zgornji strani se iz ohišja lahko dvigne tudi digitalni okular, ki ga moramo še za par milimetrov potegniti k sebi. Okular je, sodeč po prvem vtisu, presenetljivo velik in uporaben.

Objektiv je enak kot pri predhodniku in ponuja odličen razpon goriščnic. Začne se pri 24 milimetrih, konča pa pri zelo dolgih 720. Pri tem je seveda vgrajena tudi optična stabilizacija slike. Ostrenje je za kompaktni aparat zelo hitro, za pomoč pri slabi svetlobi je dodana tudi lučka.

Tipalo ostaja skoraj enako, ločljivost je 18 milijonov pik, občutljivost gre do ISO 12.800, a je zares uporabna nekje do ISO 3200. Kakovost fotografij je dobra, dodali so tudi podporo za format RAW. Elektronika je sicer nekoliko zmogljivejša kot pri predhodniku, aparat namreč zmore zajemati 10 slik na sekundo, medpomnilnik pri tej hitrosti drži do 155 fotografij.

Novi Cybershot HX99 je odličen fotoaparat, ki ponuja zelo dobro razmerje med kompaktnimi merami in majhno težo ter zmogljivim objektivom. Ob vseh klasičnih samodejni programih lahko vse nastavljamo tudi ročno, ob tem je na voljo tudi fleksibilnost formata RAW. Le cena je malenkost visoka, saj velja aparat dobrih petsto evrov.

Sony Cybershot HX99

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 18 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–720 mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–6,4; ostrenje 10 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno ali ročno (80–3200, razširjeno do ISO 12800).

Tehnična zmogljivost: 3

Kakovost fotografije: 7

Zasnova aparata: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 507 EUR

Za: Kompaktno ohišje, razpon objektiva.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji