Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2019

Slušalke bluetooth so dozorele

Brezžične bluetooth slušalke so lahko odličen napredek v primerjavi s klasičnimi ožičenimi. Prinašajo nekaj pomembnih prednosti, a tako kot vsaka druga brezžična tehnologija imajo s seboj tudi nekaj nezaželene prtljage. Vseeno je plusov dovolj, da se jih izplača preizkusiti, če jih še niste.

Brezžičnost

Brezžičnost je najbrž največja prednost bluetooth slušalk in primarni razlog, da bi se odločili za nakup. Svoboda, ko s slušalkami nismo več pripeti na telefon, večinoma odtehta vse slabosti, ki jih bluetooth slušalke imajo. Predvsem se je težko ponovno navaditi na ožičene, ko enkrat izkusiš lahkoto uporabe brez kabla. Med hojo je odstranitev kabla majhna revolucija, saj se neha igra iskanja najbolj optimalne poti, kako žico speljati od ušes do žepa. Velja pa omeniti, da se kablov pri nekaterih ne znebimo v celoti. Predvsem slušalke, ki jih namestimo v ušesa, so dostikrat narejene tako, da oba dela povezuje kabel, na katerem je po navadi še baterija. Res gre za kratek kabel, a pri cenejših se ga pač ne znebimo v celoti.

Zanesljiva povezava

Brezžične slušalke si v svojih začetkih niso naredile pretirane usluge, saj je bila povezava z napravo, ki je zvok predvajala, pogosto na tankem ledu in je znala hitro »pasti dol«. Ti časi so zdaj že zdavnaj mimo, in če je to razlog, da še niste preizkusili bluetooth slušalk, ga mirno pozabite. Te težave so zdaj v domeni res poceni izdelkov neznanih znamk, ki se jih je najbolje izogibati že iz drugih razlogov. Tudi dobrim brezžičnim slušalkam se utegne zgoditi, da se kdaj ne povežejo, a je to taka redkost, da jim jo težko štejemo v škodo. Imamo večletne izkušnje s slušalkami za 25 evrov, ki so povezavo izgubile tako malokrat, da res ni omembe vredno.

Avtonomija

Avtonomija je še eno področje, ki je izjemno napredovalo in predvsem pri majhnih slušalkah včasih deluje že znanstvenofantastično. Delovanje se zdaj meri v več urah, pri čemer večje slušalke obljubljajo tudi po 30 ur delovanja, medtem ko majhne za 20 evrov brez težav zdržijo po osem ur. Avtonomija resnično ni več težava, je pa res, da imamo potem doma še eno napravo, ki jo je treba polniti. To pa pomeni še en kabel oziroma polnilnik, ki so v današnjem svetu postali naši redni spremljevalci in bi bilo bolje, če bi jih bilo manj. Nekateri proizvajalci že kažejo slušalke, ki se polnijo brezstično, kar je dober korak naprej, a ožičenih ni treba polniti in to je težko premagati.

Kakovost zvoka

Zvok je običajno boljši v ožičenih slušalkah. To pravilo velja, ko primerjamo tradicionalne in bluetooth slušalke istega cenovnega razreda. Kabel je pač kabel in po njem gre zvok neposredno od vira do ušes. Pri bluetooth slušalkah pa se zvok prej stisne in nato pošlje do slušalk, kar pač pomeni slabšega. Vendar, kodeki, ki zvok stiskajo, napredujejo in povprečen človek bi težko slišal razliko. Prav tako nas večina uporablja slušalke, ki smo jih dobili v škatli s telefonom in te po navadi niso med najboljšimi. Tako utegnejo biti bluetooth slušalke napredek v zvoku. Dejanska razlika v kakovosti zvoka med dobrimi ožičenimi in brezžičnimi slušalkami sicer obstaja, a jo bodo slišali le tisti, ki zvok jemljejo bolj resno. Za navadne smrtnike pa so bluetooth slušalke povsem dovolj.

Izbira

V preteklosti bluetooth slušalk enostavno ni bilo veliko. Izbira je bila omejena in tistih zares dovolj dobrih je bilo relativno malo. V zadnjih letih pa se je trg lepo zapolnil, tako da je na izbiro izjemno število slušalk, in ker telefoni počasi opuščajo izhod zanje, se nam obeta še več izbire. Prek bluetootha zdaj lahko glasbo poslušamo s slušalkami čez ušesa, na ušesih in v ušesih. Predvsem se zrelost trga pozna v tem, da vse vrste slušalk izdelujejo manj znana podjetja. Pri teh se sicer lahko opečemo, a se med njimi znajdejo tudi kakšne, ki predstavljajo dobro kupčijo. Še en znak priljubljenosti brezžičnih slušalk je to, da proizvajalci svoje najboljše ožičene modele zdaj izdelujejo tudi v brezžični različici.

Za konec pa še nekaj slabosti, ki jih še nismo omenili, a se jih je treba zavedati. V teh slušalkah je baterija, ki ne bo zdržala večno. Pri ožičenih te težave ni, medtem ko je brezžične na neki točki treba zamenjati oziroma je treba kupiti nove. Potem je tu še dejstvo, da (z res redkimi izjemami) na en vir težko priključimo dvoje brezžičnih slušalk. To se sicer spreminja, a razdelilnik za ožičene slušalke stane kakšen evro in to elegantno reši. Za konec pa še zamik zvoka, ki je posledica brezžične povezave in stiskanja signala. Zamik je sicer pomembnejši za glasbenike, a lahko pri igranju iger na telefonu tudi to predstavlja nadležnost. Zamiki se sicer merijo v milisekundah, a kaj, ko so ožičene slušalke skoraj brez zamika.

Bluetooth slušalke v zadnjih letih doživljajo konkreten razcvet. Vseh težav še niso odpravili, a za povprečnega uporabnika so velikokrat bolj elegantna izbira kot ožičene in morda je čas, da jim daste priložnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji