Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2022

Nasveti za Google Maps - S prstom po Zemljevidu

Googlovi Zemljevidi so nam tako zlezli pod kožo, da se sploh ne sprašujemo več, kako bomo kaj našli. Opremljeni z naslovom bomo z njimi po najkrajši ali najhitrejši poti prispeli na cilj brez posebnega naprezanja. Priljubljenost navigacije Google Maps je v zadnjih letih skokovito narasla, prav tako pa so se namnožile njene zmožnosti.

Načrtovanje poti na računalniku je zaradi številnih zmožnosti, med katerimi je tudi načrtovano časovno okno, precej lažje, hkrati pa je rezultat mogoče na koncu brez hudih muk izvoziti na manjši, a priročnejši zaslon v isti uporabniški račun prijavljenega telefona.

Načrtovanje poti v Googlovih Zemljevidih je nadvse preprosto. Najlažje se ga lotimo na računalniku, kjer vpišemo želeno destinacijo ter uporabimo prvo akcijsko ikono Navodila za pot. Odpre se dodatno vnosno polje, namenjeno začetni točki izbranega potovanja. Ko programu posredujemo obe informaciji, nam postreže z različnimi potmi med obema točkama. Izberemo želeno in jo z ukazom Pošljite navodila v telefon prenesemo na mobilno napravo, vpisano v isti Googlov uporabniški račun. Naprava bo prejela obvestilo, ki nas bo hipoma prestavila v navigacijski del telefonskih Zemljevidov. Povezavo velja dodatno shraniti, na primer v eno izmed oblačnih aplikacij za zapisovanje različnih stvari. Če se izkaže, da je osebno načrtovana pot optimalnejša od tiste, ki jo privzeto ponuja program, jo bomo z izbiro shranjene povezave zlahka uporabili tudi ob naslednji priložnosti.

V resničnem življenju ni veliko poti, ki bi vsebovale zgolj izhodiščno točko A ter cilj B, zato Googlovi Zemljevidi omogočajo enostavno dodajanje morebitnih postankov.

Podobno načrtujemo pot tudi na telefonu, ki ima operacijski sistem Android ali iOS. Čeprav ima zadnji nekoliko manj možnosti, po učinkovitosti ne zaostaja za prvim in je precej boljša izbira za lastnike Applovih mobilnih naprav kot hišni program Maps. Ker načrtovanje poti redko vsebuje le dve točki, ampak ima običajno tudi postanke, se jih lotimo kar na mobilni napravi. Ko vnesemo začetno in končno točko, na zaslon prikličemo dodatne zmožnosti z uporabo treh pik, ki jih najdemo desno zgoraj. Iz seznama izberemo Add stop (Dodaj postanek). Postanke po želji izbiramo tudi s seznama interesnih točk, med katerimi so na voljo restavracije, kavarne trgovine, znamenitosti, parki, hoteli in več. Seveda lahko poiščemo tudi bencinske servise v bližini in nekateri nam celo v Sloveniji postrežejo s trenutno ceno goriva pri njih.

Načrtovano pot s priročnim trikom lahko prenesemo v dežurni koledar, kjer je zapisana v opisni obliki, korak za korakom.

Službene (in druge) poti je moč shraniti v koledar. To storimo tako, da ob prikazu poti v Googlovih Zemljevidih uporabimo ikono s tremi pikami ter ukaz Share directions (Deli navodila z drugimi). Nato informacijo kopiramo v odložišče, odpremo dežurni koledar in sestanku v polje Lokacija pripnemo podatke o poti. Ti se bodo zapisali kot besedilo, korak za korakom, priložena pa jim bo tudi povezava, ki nas bo prestavila ter kopirala pot neposredno v navigacijski del programa Google Zemljevidi.

Čeprav so mobilne povezave danes že zelo hitre in (skoraj vedno) zanesljive, je možnost prenosa področja zemljevidov na lokalno napravo še vedno zelo dobrodošla.

Googlovi Zemljevidi so logično najbolj uporabni na telefonu, ki ga imamo vedno s sabo ter je ravno pravšnje velikosti za udobno namestitev in vodenje med vožnjo. Ob tovrstni rabi prej ali slej naletimo na težavo, saj se kljub dobri povezanosti z internetom včasih zgodi, da pokritost šepa. Seveda je običajno to ravno takrat, ko Zemljevide najbolj potrebujemo. V ta namen je ciljno področje pred potovanjem dobro prenesti na lokalno napravo. Delovanje brez povezave Zemljevidi omogočajo, če na začetnem zaslonu izberemo profilno sliko in možnosti Offline maps (Zemljevidi brez povezave) ter Select your own map (Izberite svoj zemljevid), nakar izberemo področje za prenos.

Kakovost Googlovih Zemljevidov lahko izboljšamo tudi sami, če morebitne pomanjkljivosti in napake pošljemo razvijalcem v poduk.

Googlovi Zemljevidi so dobri, ker jih uporablja največ ljudi. Iz podatkov, ki jih uporabniki prispevajo, je spletni velikan naredil izdelek, ki mu ni para. Kljub vsemu ni nezmotljiv in še vedno se ga da izboljšati. Pri tem pomagamo tudi sami, če uporabimo gumb Contribute (Prispevaj), ki se skriva pod znakom + na spodnjem delu začetnega zaslona. Na posebnem zaslonu sporočamo napake, popravljamo naslove, dodajamo ceste, objavljamo mnenja, fotografije in še kaj bi se našlo. Najzanimivejša in najbolj uporabna zmožnost za slabo pokrita področja je možnost Add or fix a road (Dodaj ali popravi cesto), ki med drugim omogoča, da izboljšamo poimenovanje cest, popravimo napačno usmerjenost cest (enosmerna, dvosmerna), opozorimo na nepravilno narisane poti in trenutno zaprte ali v resnici neobstoječe ceste. Uporaba je preprosta: najprej izberemo težavo, nato z dotikom cesto ter vse skupaj pošljemo Googlu, ki se zaveže, da nas bo o spremembah vestno obveščal.

Privzeto nastavljena bi morala biti zmožnost opozarjanja na omejitev hitrosti, ki nam prihrani marsikateri evro kazni. Zemljevidi opozarjajo na trenutno hitrost, omejitev na cesti in celo na znane kamere ter radarje, ki jih označijo drugi uporabniki. Če navigacija hitrost ignorira, jo k poslušnosti spravimo z nastavitvijo Settings / Navigation Settings / Driving Options / Speedometer (Nastavitve / Navigacijske nastavitve / Možnosti za vožnjo / Merilnik hitrosti). Do nastavitev dostopamo z izbiro lastne podobe ali ikone, ki predstavlja naš uporabniški račun, na desni strani iskalne vrstice.

Klasično ikono modre puščice je moč zamenjati za pravo vozilo.

Kot smo omenili že na začetku, so Googlovi Zemljevidi iz leta v leto bolj bogati z najrazličnejšimi zmožnostmi, od velikih funkcionalnosti do manjših, a še kako priročnih trikov, ki znajo precej olajšati življenje s programom. Med njimi je dokaj neznano enoročno povečevanje in zmanjševanje pogleda na zemljevid. Če se zaslona z zemljevidom dvakrat dotaknemo in drugič na njem prst zadržimo ter ga pomaknemo navzdol, se bo zemljevid našim očem približal. In nasprotno, če ob drugem, zadržanem dotiku prst pomaknemo navzgor, se bo prizor zmanjšal. Ker med prikazom navigacije s telefona običajno v vozilu vrtimo tudi glasbo, je zelo dobrodošla možnost predvajalnega nadzora, ki jo najdemo v nastavitvah Settings / Navigation Settings / Show Media Playback Controls (Nastavitve / Navigacijske nastavitve / Prikaz kontrolnikov za predvajanje predstavnosti). Eden od novejših sladkorčkov je zmožnost menjave ikone vozila, ki jo iz privzete modre puščice spremenimo po začeti navigaciji tako, da se je dotaknemo in s spodnjega seznama izberemo avto, kombi ali tovornjak.

Google nam sledi na vsakem koraku, če uporabljamo Zemljevide ali ne. A vendar je sledenje moč izklopiti. Ali pač ne?

Zgodovino preteklih poti si ogledamo z izbiro uporabniškega računa na začetnem zaslonu aplikacije ter možnosti Your Timeline (Vaša časovna os). Presenečeni bomo, kaj vse si program zapomni, četudi ga med pohajkovanjem nismo uporabljali. Ako nam tovrstna uslužnost ne ustreza, jo izklopimo v nastavitvah, ki so dostopne z ikono treh pik. Če nam lase sivi zgolj kakšen dan iz zgodovine, ga pobrišemo z Delete daily history (Izbriši dnevno zgodovino). Na nasprotnem bregu, v primeru da smo s sledenjem na ti, zlahka delimo lokacijo v Zemljevidih z drugimi družinskimi člani, s prijatelji in celo sodelavci. Skupno rabo lokacije omogočimo v osnovnih nastavitvah programa, ki so dosegljive z izbiro profilne slike z začetnega zaslona. Med možnostmi izberemo Location sharing (Skupna raba lokacije) in jo delimo z Get Started (Objavi lokacijo).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji