Objavljeno: 25.8.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2020

Apple MacOSX Big Sur - Panoramska posodobitev

Big Sur je obalni pas v Združenih državah Amerike, ki slovi po svoji razgibanosti in čudovitih razgledih. Po njem je poimenovana zadnja posodobitev Applovega namiznega operacijskega sistema macOS. Ta prinaša nemalo novosti, med katerimi izstopajo spremembe videza, spletnega pripomočka Safari in približevanje mobilnim napravam z iOS.

Big Sur je slikovit obalni pas v Kaliforniji, po katerem je ime dobila nova posodobitev Applovega operacijskega sistema macOS.

Nova večja posodobitev operacijskega sistema macOS Big Sur je na voljo kot javna beta različica od 6. avgusta dalje. Namestijo jo lahko pogumnejši lastniki Applovih računalnikov MacBook (2015 ali novejši), MacBook Air (2013 ali novejši), MacBook Pro (2013 ali novejši), Mac Mini (2014 ali novejši), iMac (2014 ali novejši), iMac Pro (2017 ali novejši) ter Mac Pro (2013 ali novejši). Uradno nadgradnjo v Cupertinu obljubljajo za letošnjo jesen. Zanimivo bo videti, kaj bodo pri Applu posodobitvi še dodali, saj jih v prihodnjem letu čaka velik korak – računalniki Mac bodo z Intelovih procesorjev presedlali na čipovje ARM ter se še dodatno približali ali morda, kar se aplikacij tiče, celo izenačili s telefoni iPhone in tablicami iPad. Z Big Surom prihaja namreč tudi Mac Catalyst, programersko o(g)rodje za lajšanje težav pri prenosu aplikacij iz mobilnega okolja v namizno.

Videz

Osrednji element posodobitve videza novega sistema macOS Big Sur je prosojnost.

Big Sur na Macu je podoben soimenjaku iz Kalifornije, bleščeč in privlačen videz naključnemu obiskovalcu jemlje dah. Apple je večino operacijskega sistema odel v živahne barve ter stavil vse na prosojnost. Prosojne so kontrole in ukazna vrstica slehernega programa. Čeprav je novost večinoma dobrodošla, občasno oteži berljivost. Prosojno je tudi po novem lebdeče sidrišče Dock. Vsepovsod je več prostora med ukazi in ikonami kot kadarkoli do zdaj. Okna so precej bolj zaobljena kot prej in so podobna strojni opremi, na kateri tečejo, predvsem prenosnikom MacBook. Hišni programi so odeti v novo preobleko, ki sledi smernicam svežega sistema, vse bolj so tako po videzu kot po zmožnostih podobni mobilnim sorodnikom z naprav iOS. Njihove ikone so doživele stilsko preobrazbo.

Ljubitelji nočnega načina delovanja »Dark Mode« bodo veseli opcije, ki onemogoča prilagajanje pogovornih oken videzu izbranega ozadja. Črna naj bo črna!

Ljubitelji temnejših barv, prijaznejših očem, bodo veseli dejstva, da je način Dark Mode po novem še bolj črn. Na okna v zatemnjenem načinu so doslej slabo vplivala različna ozadja, saj so se jim programi nenehno prilagajali. Učinek prilagajanja je viden tudi v macOS Big Sur, a se ga lahko za vedno znebimo, če odstranimo kljukico pred zmožnostjo System Preferences / General / Allow wallpaper tinting in windows.

Safari

Razširitve spletnega brskalnika Safari se ponašajo s svojo digitalno stojnico na tržnici Mac App Store.

Druga najopaznejša stvar, ki jo prinaša Big Sur, je predrugačen spletni brskalnik Safari. Spremembe spletnega pripomočka so dobrodošle, prav vse uporabniku izboljšajo življenje z njim. S klikom na tri črtice v spodnjem desnem kotu novega zavihka po želji izberemo poljubno ozadje, medtem ko se med zavihki lažje znajdemo zaradi vključenih ikon v naslovu obiskane spletne strani ter ob pomoči predogleda vsebine, ki se na zaslonu pojavi, če z miško počivamo na trenutno spečem zavihku. Za nameček Apple trdi, da je Safari polovico hitrejši pri odpiranju priljubljenih spletnih strani od največjega tekmeca v podobi Googlovega brskalnika Chrome. Med drugimi izboljšavami velja omeniti vgrajeno poročilo o varovanju zasebnosti obiskanega spletišča, ki jr na voljo po pritisku na ikono ščita, samodejno prevajanje besedila po vzoru iOS 14 in izboljšano podporo razširitvam, ki brskalniku dodajo, kar mu še manjka. Razširitve imajo po novem celo svojo digitalno stojnico na tržnici Mac App Store.

Lebdeči pripomočki in nadzorno središče

Nova pridobitev »Control Centre«, ki se zgleduje po istoimenskem pripomočku z mobilnih naprav, je zelo priročna in prilagodljiva rešitev.

Novo nadzorno središče in lebdeči pripomočki so izenačeni s pripomočki telefona iPhone in tablice iPad. Podobno kot v mobilnem operacijskem sistemu iOS Control Centre omogoča hitre nastavitve povezljivosti, zvoka in slike, medtem ko lebdeči pripomočki napovedujejo vreme, predstavijo kotiranje delnic na borzi, kažejo čas po svetu in podobno. Trenutno so omogočeni zgolj pripomočki sistemu priloženih programov, a se bo stanje hitro spremenilo, ko bodo razvijalci drugih aplikacij (p)osvojili Applovo svežo programsko tehnologijo. Nadzorno središče je dostopno v desnem zgornjem kotu zaslona, kjer je predstavljeno s podobo ikone dveh drsnikov. Po lastnih željah si ga prilagodimo v nastavitvah System Preferences / Dock & Menu Bar. Pod razdelkom Control Centre najdemo številne zmožnosti, za katere se lahko odločimo, ali jih prikažemo znotraj središča ali ne. Priročna je zmožnost dodajanja pogosto uporabljene hitre nastavitve v vrstico Menu Bar. Zmožnost preprosto povlečemo iz nadzornega središča na vrh zaslona, nakar se samodejno usidra med druge opcije v ospredju.

Opozorila so razvrščena in prikazana v skupinah. Če tega ne želimo, lahko zmožnost po posameznih aplikacijah izklopimo.

Lebdeči pripomočki se na zaslonu skupaj z aktivnimi obvestili pojavijo ob kliku na uro v skrajnem desnem zgornjem kotu zaslona. Obvestila so privzeto združena v skupine po aplikacijah. Posamezni aplikaciji tovrstno razvrščanje onemogočimo v nastavitvah System Preferences / Notifications, kjer najprej izberemo želeno aplikacijo ter ji opcijo Notification grouping prestavimo na status Off.

Zemljevidi

Zemljevidi »Apple Maps« so obogateni s pogledi iz resničnosti »Look around«, po vzoru Googlove storitve »Street View«. V nasprotju z njo pa pri nas ne delujejo.

Zemljevide je Apple z orodjem Mac Catalyst popolnoma predelal in vanje vgradil večinoma vse mobilne dobrote s telefonov iPhone ter tablic iPad, vključno s priljubljenimi lokacijami Favourites in možnostjo prikaza, kje se nahajajo prijatelji. V zemljevide je vključena zmožnost Look Around, ki tekmuje z Googlovim uličnim pogledom Street View. Zanimiva funkcionalnost omogoča pripravo za naslednje potovanje kot tudi izdelavo vodnika. Načrtovanje poti po novem vključuje izračun polnjenj električnega vozila. Razširjena je ponudba vodenja po notranjih prostorih, kot so večja letališča. Če Zemljevidi razdaljo med dvema točkama prikažejo v miljah, lahko nastavitev prilagodimo lokalnemu prostoru v Maps / Preferences / General / Distance Units / Kilometres.

Sporočila

Hišna aplikacija za sporočanje Messages je še ena izmed srečnic, ki jo je doletela popolna preobrazba z orodjem Mac Catalyst. Aplikacija je poenotena z mobilnimi sorodnicami in bo tudi v prihodnje istočasno deležna novih funkcij. Med pogovori že zdaj lahko uporabljamo omembe drugih oseb in obveščanje nastavimo tako, da izvemo, ko drugi omenijo nas. Po želji odgovarjamo na posamezna sporočila in ne več zgolj na ves pogovor. Pomembne pogovore pripnemo na vrh levega stolpca ter jih označimo z različnimi predstavitvenimi ikonami. Izboljšano je iskanje, razširjeni so emotikoni Memoji, vgrajena je knjižnica animacij GIF.

Drobne izboljšave

Posnetke diktafona »Voice Memos« zna izboljšati umetna pamet, ki se skriva pod imenom »Enhanced Sound«.

Med drobnimi oziroma skritimi izboljšavami je pregled porabe baterije. V nastavitvah System Preferences / Battery nas pričaka statistika rabe zadnjih štiriindvajset ur (Last 24 Hours) in preteklih deset dni (Last 10 Days). Vsi zvoki v sistemu so predelani. Pri predelavi so uporabili izseke starih zvokov, tako da so novi sveži, a hkrati uporabniku domači. Z zvoki je povezan tudi diktafon Voice Memos, ki je po novem bogatejši za vsaj osnovno organizacijo posnetkov, saj razlikuje med vso posneto vsebino All Recordings, priljubljeno Favorites in nedavno izbrisano Recently Deleted. Poteg posnetka s prsti v desno omogoča dodajanje med priljubljene, v levo pa ustvarjanje imenika ali prestavitev v koš. Vsak posnetek lahko z zmožnostjo Enchanced Sound ob pomoči umetne pameti očistimo navlake v ozadju.

Aplikacija »Photos« s pridom izkorišča umetno pamet, kar je najbolj vidno pri samodejnem popravljanju fotografij »Retouch«.

Eden izmed najbolj priljubljenih programov v operacijskem sistemu macOS, urejevalnik fotografij Photos, je bogatejši za nekaj dodatnih orodij, med katerimi velja izpostaviti učinek Vibrance, ki olajša podrobnejše nastavljanje intenzivnosti filtrov in osvetlitve portreta. Program uspešno uporablja umetno pamet, kar je vidno pri orodju Retouch, ki izdelke samodejno izboljša bolje kot kadarkoli prej. Video posnetki niso zapostavljeni, tudi zanje je na voljo razširjen nabor programskih pripomočkov. Tako za video posnetke kot fotografije je mogoče ustvariti lične napise, ki vsebino dodatno ozaljšajo in se, zahvaljujoč sinhronizaciji z oblakom iCloud, pojavijo na vseh v isti račun prijavljenih napravah.

V Cupertinu niso pozabili niti na beležnico Notes, ki je pridobila pripenjanje posameznih zapisov na vrh seznama ter izboljšano iskanje z urejenimi rezultati po pomembnosti oziroma ujemanju. Dodatno zapiske ločimo s slogi pisav, ki so dostopni s klikom na ikono v podobi velike in male črke A. Poleg iskanja znotraj hišnih aplikacij se je okrepil tudi dežurni iskalec Spotlight, ki rezultate prikaže hitreje ter precej bolj berljivo kot v prejšnjih različicah. Deluje podobno kot iskanje znotraj posameznih Applovih programov, kar je logično, saj lastnoročno napaja brskalnik Safari, urejevalnik besedil Pages, izdelovanje predstavitev Keynote in mnoge druge.

Novosti v operacijskem sistemu macOS s tem še zdaleč ni konca. Tržnica App Store je poleg razdelka z razširitvami spletnega brskalnika Safari bogatejša še za dodatne informacije o ponujenih programskih izdelkih, med drugim so aplikacijam priložene deklaracije o zbiranju uporabniških podatkov. Naročniška ponudba iger Apple Arcade je tesneje povezana z igričarskim središčem Game Center, lažje je prehajanje iz ene naprave na drugo ter izboljšano napovedovanje prihajajočih in težko pričakovanih izdelkov. V glasbeni storitvi Apple Music je gumb For You zamenjan z Listen Now, ki združuje novosti, osebne predvajalne sezname, intervjuje in druge informacije o priljubljenih glasbenikih. Podobno kot prej For You, a z večjim poudarkom na osebni izkušnji posameznika ter novi vsebini, ki je na voljo. Iskalnik v Apple Music je sposoben iskati tudi po zvrsteh, različnih kategorijah ter občutkih, kakršno je poletno razpoloženje Summertime Sounds. Takisto boljši je iskalnik v opomnikih Reminders, ki so dodatno izboljšani s pametnimi predlogi na osnovi preteklih seznamov. Big Sur bolje podpira slušalke AirPods, olajšano je prehajanje z njimi med različnimi napravami, ter domače pametne naprave, združene pod aplikacijo Home. Kamere znajo v povezavi z aplikacijo Photos prepoznati obraze oseb, medtem ko pametne žarnice prilagajajo delovanje okolici in času v dnevu.

Kako do posodobitve?

Big Sur bo uradno na voljo šele jeseni, a si posodobitev lahko omislimo že danes, če se prijavimo v Applov program za preizkušanje prihajajoče programske opreme. V Apple Beta Software Program se lahko prijavi slehernik z ustrezno jabolčno napravo. Pred nameščanjem beta različice operacijskega sistema je treba vedeti, da programska koda še zdaleč ni tako stabilna in zanesljiva kot uradna različica, zato je ni smiselno nameščati v računalnike, ki jih nujno potrebujemo za vsakdanje delo. Beta različice so polne programskih hroščev, ki lahko povzročijo neubogljivost računalnika in neposlušnost aplikacij. Pred nameščanjem beta različice katerekoli programske opreme je priporočljivo izdelati varnostno kopijo sistema.

Po prijavi v Applov program pod razdelkom Getting Started izberemo opcijo Enroll Your Mac, nakar se odpre možnost Download the MacOS Public Beta Access Utility. Izberemo jo in pripomoček prenesemo ter namestimo. Od tod naprej je namestitev posodobitve identična nameščanju uradne verzije sistema, v nastavitvah System Preferences / Software Update nas že čaka obvestilo o čakajoči nadgradnji. Enako je pred nameščanjem beta različice operacijskega sistema priporočljivo računalnik napolniti do konca in ga priključiti na električno omrežje, saj nasilno prekinjena namestitev operacijskega sistema povzroči nemalo nevšečnosti. Po daljšem premoru, namestitvena datoteka je dokaj zajetna, se računalnik ponovno zažene.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji