Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2021

Panasonic Lumix S5

Panasonic je leta 2019 poslal na trg serijo brezzrcalnih fotoaparatov s tipali polnega formata. V seriji S so do zdaj predstavili modele S1, S1R s tipalom visoke ločljivosti in S1H s poudarkom na video zmogljivosti. Pridružuje se jim novi S5, nekakšen manjši brat. Glavna posebnost v primerjavi z ostalimi je ravno v majhnem, kompaktnem ohišju, saj je aparat po velikosti manjši od modela GH5, ki ima sicer manjše tipalo in tudi občutno manjši bajonet Micro4/3. Novinec pa je tudi nekoliko cenejši od doslej predstavljenih aparatov te linije.

Ohišje iz magnezijeve zlitine je zelo kakovostno in tudi zaščiteno proti vremenskim vplivom. V primerjavi z večjimi sorodniki je držalo na desni strani bolj poudarjeno, zato se aparat lepše prilega roki. K temu prispeva tudi razmeroma majhna teža – seveda če upoštevamo, da gre za aparat s tipalom polnega formata. Upravljanje je dobro urejeno, na voljo je kar nekaj funkcijskih kolesc in tipk.

Ohišje iz magnezijeve zlitine je zelo kakovostno in tudi zaščiteno proti vremenskim vplivom.

Te lahko kombiniramo tudi z zaslonom, občutljivim na dotik, ki je nameščen na tečaju, zato ga lahko tudi zavrtimo stran od sebe (torej v smer fotografiranja). Digitalni okular je soliden, v uporabi je zaslon OLED frekvence 60 slik na sekundo, za športno fotografijo lahko preklopimo tudi na 120 slik na sekundo. Aparat nima lastne bliskavice, seveda pa je na zgornji strani klasični vmesnik Hot Shoe za zunanje bliskavice.

Pri vmesnikih lahko pohvalimo namenski izhod za slušalke, poleg vhoda za mikrofon in izhoda Micro HDMI. Dodan je tudi USB-C, prek katerega lahko tudi napajamo baterijo v aparatu (ali ga pač uporabljamo prek napajanja). Vgrajeni sta dve reži za pomnilniške kartice SD, vgrajeni sta tudi brezžični povezavi Wi-Fi in bluetooth.

Tipalo je enako kot pri modelu S1, ponudi ločljivost 24 milijonov pik. Kakovost fotografij je odlična, tudi video je zelo dober. Najvišja ločljivost je 4K pri 60 slikah na sekundo, zanimiva je tudi sicer že znana možnost zajema fotografij JPG ločljivosti 18 milijonov pik s hitrostjo 30 slik na sekundo. Tipalo ima vgrajeno tudi stabilizacijo slike. V navezi z njo ponuja tudi možnost sestavljanja fotografij v skupno ločljivost 96 milijonov pik, kar sicer zahteva uporabo stativa in statično sceno.

Novi S5 je odličen aparat, predvsem ponudi dobro razmerje med kompaktnostjo in težo ter kakovostjo fotografij in ergonomijo. Lahko bi bil malenkost cenejši, saj stane le par sto evrov manj od svojega večjega brata S. V času pisanja pa je ta na voljo s popustom, kar ga praktično izenači s tem modelom.

Panasonic Lumix S5

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6.000 × 4.000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,6 × 23,8 mm, CMOS

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.000 EUR (ohišje), 2.299 EUR (ohišje in objektiv 20–60 F3,5-5,6)

Za: Kakovost fotografij in videa, velikost in teža (ob velikem tipalu), ergonomija.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji