Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2017

Kako to počnejo Hrvati

Kar nekaj let je že tega, kar so se slovenski prodajalci računalniških komponent (in računalnikov) pohvalili, da so tako pomembni in veliki, da imajo na Kitajskem kar lastne tovarne in lastno proizvodnjo. V resnici je šlo za to, da ima ta daljnovzhodna azijska država tako zelo velike proizvodne zmogljivosti, da jih brez težav daje v uporabo komurkoli. Naši »izdelovalci« so si pač »naklikali« ustrezne značilnosti, ki naj jih imajo »njihove« matične plošče in druga strojna oprema, Kitajci so nanje nalepili ustrezno novo ime in nova blagovna znamka je bila rojena.

In tako se danes dogaja s pametnimi telefoni, kjer je že po brskanju po spletu videti, da je velika večina daljnevzhodnih izdelkov videti popolnoma enako, le ime imajo drugačno. Morda tudi procesor ali pa količino pomnilnika. Ali pa… Skratka, kot lego kocke. Tisti, ki se takih lego kock loti danes, ko je trg že zasičen, se mora potruditi vsaj z izvirnostjo pri oblikovanju. Kot kaže, bi znalo hrvaškemu podjetju Hangar 18 v tej smeri uspeti, saj so »njihovi« telefoni NOA vendarle videti nekoliko drugače, bolje od običajnih »kitajcev«.

Preizkusili smo njihov model H10, ki je trenutno vrhunec ponudbe. Na prvi pogled (in skorajda tudi na drugi) je videti kot iPhone sedme generacije, le da sprednja tipka ni okrogla, temveč sploščena. No, vklop kljub temu pokaže, da gre za Android, še več – da sprednja tipka rabi le za prepoznavanje prstnih odtisov in ne tudi kot tipka »home«, kot je to primer pri iPhonu. Nenavaden pristop, ki smo ga kritizirali že pri novih Motorolinih telefonih, saj potrebujemo kar nekaj časa, da se privadimo na to, da so tipke za upravljanje pač programske. Škoda, da bralnik prstnih odtisov ni na zadnji strani, kot je to privzelo vedno več konkurentov. Navsezadnje bi s tem lahko bil telefon še manjši.

Tudi sicer je telefon (za zaslon velikosti 5,5 palca) tanek in lepo sedi v roki, sprednje steklo pa je ob robovih malce zaobljeno. Kot iPhone.

H10 najbolj izstopa s svojo notranjostjo. Vgrajen je najnovejši Mediatekov procesor Helio X27, ki se pohvali s kar desetimi jedri. Ta so sestavljena v nekakšno trojno hierarhijo – za hitrost poskrbita dve hitri jedri Cortex-A72 (2,6 GHz), za varčnost pa dva sklopa po štiri jedra Cortex-A53. Prvi sklop je 2 GHz, drugi 1,6 GHz. Pri Mediateku zatrjujejo, da tako najbolje poskrbijo za razmerje hitrost/varčnost. V praksi lahko rečemo, da je telefon zelo hiter, po meritvah celo zelo blizu Snapdragonu 820, obenem pa dovolj varčen, k čemur zagotovo pomaga tudi kar 4000 mAh baterija, ki je ena največjih v pametnih telefonih.

Izstopa tudi kamera, ki je dvojna, kot je danes »moderno« med vrhunskimi modeli. Za razliko od iPhona, ki drugo kamero uporablja za omogočanje večjega zajemalnega kota, jo H10 uporablja za zagotavljanje dodatne ostrine, kot Huaweievi modeli. Med drugim lahko z njo dosežemo zanimiv učinek bokeh (neostrino okoli fotografiranega objekta). Zanimivo je še, da je tudi sprednja »selfi« kamera po megapikah enako zmogljiva kot zadnji dve (13 megapik), premore pa tudi bliskavico.

Skratka, H10 je zelo dober telefon, ki ga poleg strojne opreme odlikuje tudi lepo zunanje oblikovanje. In, to ni kar tako – zelo neobremenjen, skorajda popolnoma čist Android. Zaenkrat sicer le različice 6.0, a ne dvomimo, da bo kmalu nadgrajen na 7.0.

NOA H10

Prodaja: www.emonagram.si

Cena: 370 EUR.

Za: Zmogljivost glede na ceno, Android skoraj brez preobleke, velikost baterije.

Proti: Se ne prodaja pri operaterjih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji