Objavljeno: 28.1.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2020

Test Nikon D780

Ko smo na preizkus dobili novi Nikonov zrcalnorefleksni model D780, smo na hitro preverili, kdaj smo nazadnje preizkusili kak njihov DSLR. Zanimivo, da je od tega minilo že več kot dve leti. Konkretno je bilo to novembra 2017, ko smo preizkusili profesionalni model D850. V vmesnem času smo sicer preizkusili tudi nove brezzrcalne modele, upočasnitev pri splavitvi novih modelov pa gre predvsem na račun cenejših fotoaparatov DSLR.

Novinec je naslednik pred petimi leti predstavljenega modela D750. Gre za zmogljiv aparat s tipalom velikosti »FX«, kot pravijo pri Nikonu, klasičnega formata 35 mm. Aparat meri na profesionalne uporabnike pa tudi na zelo zahtevne amaterje. V prodajni paleti je sicer tudi cenejši aparat s tovrstnim tipalom, model D610, ki je manj primeren za profesionalne uporabnike. Med drugim ima tudi manj zmogljiv sistem samodejnega ostrenja.

Ohišje aparata je seveda odlično, gre za trpežno in robustno izvedbo s polno zatesnitvijo proti prahu in vremenskim vplivom. Zanimivo, da so tokrat odstranili vgrajeno bliskavico, ki jo je imel predhodnik. Po njihovih besedah naj bi s tem lažje zagotovili odpornost na vremenske vplive. Mi te bliskavice sicer nismo pogrešali (če že se pri takih profesionalnih modelih raje zanesemo na zunanje bliskavice).

Upravljalna shema je podobna kot pri dosedanjih Nikonovih DSLR. Nekaj tipk je sicer premaknjenih, a osnova je dobro znana. Zaslon je enako veliko kot pri modelu D750, po diagonali meri 3,2 palca, dvignili so njegovo ločljivost, novost je tudi občutljivost na dotik. Tako kot pri predhodniku se tudi tu zaslon nagiba navzgor in navzdol, odličen ostaja tudi velik in svetel optični okular.

Aparat uporablja enake akumulatorje kot lani preizkušena modela Z5 in Z6 s tem, da naj bi zdržal več kot svoj predhodnik, a to zaradi prej omenjene bliskavice (pri teh meritvah se določeno število fotografij naredi z bliskavico, če jo aparat seveda ima). Pohvalimo lahko uporabo klasičnih pomnilniških kartic SD (na desni strani sta jim namenjeni dve reži) namesto novejših kartic XQD. Te ponujajo sicer večje hitrosti, a so občutno dražje in vsaj za zdaj manj razširjene. Pohvalimo lahko tudi neposredno napajanje prek vmesnika USB-C – to pomeni, da lahko baterije polnimo neposredno v ohišju, torej ni treba s seboj prenašati Nikonovega napajalnika baterij.

Izredno zanimiva in dobrodošla novost je uporaba faznega sistema samodejnega ostrenja tudi v načinu živega predogleda (live-view). Ta je že več desetletij v uporabi pri aparatih SLR in ponuja večje hitrosti od sistema, ki zaznava kontraste – tega so tradicionalno uporabljali brezzrcalniki, pri DSLR pa se je uporabljal v omenjenem načinu živega predogleda. Povedano drugače, ostrenje v tem načinu je po novem občutno hitrejše.

Ostrenje je tudi sicer eden večjih adutov tega aparata. Nasploh gre za izredno hiter in odziven aparat. V primerjavi s predhodnikom so dvignili tudi hitrost zaporednega zajema – pri sprotnem ostrenju in merjenju svetlobe sicer ni bistvenih razlik, a so skoraj podvojili hitrost zajema, ko sta ostrenje in merjenje svetlobe konstantna.

Tipalo ima sicer enako ločljivost kot pri pet let starem predhodniku, a gre za novo tipalo, osvetljeno od zadaj, s še manjšo količino šuma in z boljšim dinamičnim razponom. Kakovost fotografij je pričakovano odlična, občutljivost gre do ISO 51.200 oziroma programsko do 204.800. Presenetil nas je najdaljši čas fotografiranja, ki ga lahko po novem nastavimo tudi do 15 minut (koristno pri nočni fotografiji). Izboljšali pa so tudi najkrajši mogoči čas osvetlitve – iz predhodnikovih 1/4000 sekunde na 1/8000 sekunde. Izboljšave je deležen tudi zajem video posnetkov, konkretno v ločljivosti 4K do 30 slik na sekundo, kjer se uporablja polna velikost tipala, torej brez izreza, podpira tudi izvoz videa v 10-bitni barvni globini prek izhoda HDMI.

Z modelom D780 pri Nikonu lepo dokazujejo, da ne nameravajo zapustiti področja DSLR. To so sicer poudarili tudi lani ob splavitvi brezzrcalnih modelov Z5 in Z6, čeprav pri Monitorju menimo, da bo prihodnost prej ko slej brezzrcalna. Vseeno pa so z novim D780 splavili odličen DSLR s kar nekaj uporabnimi novostmi – nekatere izmed njimi so pobrane tudi pri brezzrcalnih modelih. Cena sicer ni ravno nizka, a vseeno v pričakovanih okvirih – predhodnik, torej D750, je ob predstavitvi leta 2015 veljal slabih 2.000 evrov. Mogoče velja omeniti, da je ta model še vedno naprodaj. Danes ga dobimo že za okoli tisoč evrov.

Nikon D780

Kaj: zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6048 × 4024.

Tipalo: Efektivno 24,5 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 23,9 mm, CMOS

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.499 EUR (ohišje), 2.999 EUR (ohišje, objektiv 24-120 F/4 ED VR).

Za: Kakovost fotografij in videa, hitrost zaporednega zajema, kakovost izdelave, ostrenje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji