Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2020

Mobilni spremljevalci samotnega športa

Mila zima in prihajajoča pomlad sta kot nalašč za tek, ki nam najhitreje pomaga, da se znebimo odvečne kilaže in popravimo formo do poletja. Tek je preprosta telovadna veščina, ki ne zahteva pretirane opreme, časa ali drugih okoliščin. Potrebujemo le par spodobnih tekaških čevljev in dobršno mero motivacije. Zanjo poskrbijo naslednje mobilne aplikacije.

Za začetnike z Applovim telefonom iPhone in željo po teku je najprimernejši program Human. Gre za programski pripomoček z osnovnim naborom zmožnosti, ki v ozadju beleži čas uporabnikove aktivnosti, hoje, teka in kolesarjenja. Najbolj se izkaže na področju motiviranja, kjer uporabi vse svoje sile, da nas prepriča o zdravih tridesetih minutah dnevno. V okolici poišče somišljenike in naše rezultate primerja z njihovimi. S trkanjem na uporabnikovo tekmovalno vest drugih prijemov za motivacijo skoraj ne potrebuje.

Mnogi tekači pravijo, da jim je tek zlezel pod kožo kot umivanje zob pred spanjem. Za razvoj zdravih navad skrbi Pacer, števec korakov, ki ob koncu dneva postreže s podrobno statistiko naših gibalnih dejavnosti. Dela v ozadju in uporablja v telefon vgrajeni modul GPS. Uporabniki se lahko brezplačno udeležujejo skupinskih izzivov, medtem ko so plačljivim tekačem na voljo tudi telovadni načrti z video lekcijami.

Med tekači (in kolesarji) je daleč najbolj priljubljena mobilna aplikacija Strava. Športni Facebook združuje tako rekreativce kot profesionalce in deluje s številnimi športnimi pripomočki na trgu. S poglobljeno analizo in z bogato statistiko uporabnike sili k udejstvovanju in izboljšanju rezultatov. Priljubljenost programa v Sloveniji zagotavlja, da v neposredni bližini nikoli ne zmanjka prog in drugih tekačev, s katerimi se lahko v vsakem trenutku (znova) pomerimo.

Runcoach je navidezni trener, ki po vpisu osebnih podatkov in želja izdela temeljit načrt, s katerim bomo dosegli vse, česar si zaželimo. Plačljivim uporabnikom programa so na voljo osebno krojeni vadbeni načrti in dostop do priznanih trenerjev, ki radi pomagajo z nasveti o prehrani, v primeru poškodb in podobno.

Zadnja predstavljena aplikacija Map My Run bo poskrbela za nadobudne tekače, ki ne vedo odgovora na prvo zastavljeno vprašanje, kje sploh teči. Pod okriljem proizvajalca športne opreme Under Armour je uporabnikom na voljo več kot 70 milijonov najrazličnejših prog. Izbirčneži lahko posnamejo svojo lastno traso. Program poleg lokacije, razdalje in časa beleži tudi doseženi tempo, porabljene kalorije in druge za morebitne tekmece zanimive informacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji