Objavljeno: 29.6.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2021

Izvlečki

Ljubitelji iger, filmov in knjig imamo danes skupno težavo – vsebine je toliko, da nam zmanjkuje časa za vse. Ne glede na to, koliko naslovov predelamo, še vedno nam ostane zajeten katalog, ki čaka na našo pozornost. Navdušencem nad črkami priskočijo na pomoč naslednje aplikacije.

Prva med aplikacijami, ki ponuja izvlečke najbolj priljubljenih knjig, se imenuje Blinkist. Gre za naročniško storitev z več kot 4.000 naslovi, ki jim zagnana nemška ekipa mesečno doda vsaj 40 novih. Za 13 evrov mesečno ali 80 letno smo deležni branja brez internetne povezave, izvlečkov v poslušljivi obliki, označevanja in shranjevanja pomembnejših delov besedila, sinhronizacije z beležnico Evernote, branja na elektronskem bralniku Kindle in še kaj bi se našlo. Storitev je mogoče brezplačno preizkusiti. Četudi se ne odločimo za plačevanje, bomo vsakodnevno deležni enega zastonjskega naslova, za katerega si je vredno rezervirati 15 minut dragocenega časa.

StoryShots je cenejša, a še vedno dostojna alternativa Blinkistu, ki za 17 evrov letno zagotovi dostop do širokega nabora izvlečkov knjig s področij znanosti, zgodovine, upravljanja, komunikacije, ekonomije in podobno. V povzetkih lahko uživamo tako v pisni kot zvočni obliki, za nameček pa so nam na voljo tudi video posnetki, s katerimi si lažje zapomnimo podano snov. Edina resnejša zamera leti na brezplačno različico programa, ki je nadležno poln najrazličnejših oglasov. Na srečo se jih znebimo z razmeroma majhnimi stroški.

Naslednja v vrsti mobilnih storitev, ki ponujajo izvlečke knjig, je Instaread. Za svoje usluge zahteva zajetnih 100 evrov na leto, a knjige dopolni s članki časnika New York Times Magazine in z originalnimi naslovi o pomembnih tematikah in znanih ljudeh. Med naprednejšimi zmožnostmi velja omeniti napredno statistiko naših bralnih navad.

80 evrov letno stane tudi naročnina na storitve aplikacije 12min, ki s preprostim uporabniškim vmesnikom zvesto sledi priljubljenemu Blinkistu, a njegovo izkušnjo nadgradi s premišljenim svetovanjem. Že pri prvi uporabi moramo odgovoriti na nekaj hitrih vprašanj, da program delovanje čim bolj prilagodi našim osebnim željam.

Za konec še storitev, ki se od ostalih precej razlikuje. ReadingIQ je namenjen mlajšim bralcem, ki bodo v drugih predstavljenih aplikacijah težko našli kaj zase. Več kot 7.000 nagrajenih knjig je lepo razdeljenih v vsebinske in starostne kategorije ter za dobrih osem evrov mesečno dostopnih tako v zvoku kot besedi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji