Objavljeno: 22.2.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2022

Nasveti - Izboljšani iPhone

Applovi telefoni iPhone so pregovorno odlični že ob aktivaciji naprave. V Cupertinu se vselej potrudijo, da zmožnosti in nastavitve telefona ustrezajo večini uporabnikov. A vendar tudi v tem primeru velja rek, ki pravi, da nobena stvar na svetu ni tako dobra, da ne bi mogla biti še boljša. Telefon iPhone izboljšamo z naslednjimi prilagoditvami operacijskega sistema iOS.

Na telefonu iPhone privzeti spletni brskalnik (ali poštni odjemalec) zamenjamo tako, da namestimo alternativo ter jo ustrezno označimo v nastavitvah.

Prva nastavitev, ki si jo velja pobliže ogledati in na koncu tudi uporabiti, je spreminjanje privzetih aplikacij za elektronsko pošto ali brskanje po spletu. Možnost je z nami od posodobitve operacijskega sistema iOS 14 in omogoča, da hišna programa Mail in Safari zamenjamo z ljubšima programskima rešitvama. Če želimo uporabljati Googlov brskalnik Chrome kot privzeti program za pohajkovanje po spletu, ga namestimo s tržnice App Store in v nastavitvah Settings / Chrome / Default Browser App označimo za prvo izbiro. Če v prihodnosti Chrome s telefona izbrišemo, bo sistem privzeti brskalnik samodejno ponastavil nazaj na Safari.

Prenovljeni Safari z naslovno vrstico na dnu zaslona je posebnež, ki ga je užitek uporabljati pri vsakodnevnem spletnem pohajkovanju.

Prenovljeni spletni brskalnik Safari je sicer užitek uporabljati, hitrost in učinkovitost sta njegovi vrlini, saj se vsaj enakovredno kosa s slehernim tekmecem na trgu, če ga ne celo prehiti. Vse novosti vseeno niso enako dobrodošle, kamen spotike je nov videz z naslovno vrstico na dnu zaslona. Na srečo lahko z nastavitvijo Settings / Safari / Tabs / Single Tab Safari spremenimo v klasičen način prikaza. Volk sit in koza cela!

Operacijski sistem iOS je končno bogatejši za uporabni predal z nameščenimi programi.

Applovi telefoni se od naprav z Googlovim operacijskim sistemom od nekdaj ločijo z mrežo ikon, ki s stalno prisotnostjo na zaslonu opozarjajo uporabnika nase. Posebnega predala z aplikacijami do nedavnega na telefonu iPhone ni bilo, vse nameščene aplikacije so bile vidne na enem od zaslonov ali pa jih v sistemu sploh ni bilo. Z zmožnostjo App Library, do katere dostopamo tako, da na zadnjem zaslonu povlečemo prst iz desne v levo, je iPhone končno deležen orodja, ki nam pomaga ohranjati red ter olajša vsakodnevno rabo telefona. Posamezno aplikacijo lahko z zaslona odstranimo z daljšim pritiskom nanjo, izbiro akcije Edit Home Screen, znaka minus ter ukaza Remove from Home Screen, celotne zaslone pa z izbiro praznega prostora, navigacijskih pik na dnu in odstranitvijo kljukice pod neželenim vnosom. V obeh primerih bodo tako odstranjene aplikacije na napravi še vedno nameščene ter vidne bodisi z iskalnikom bodisi ob pomoči knjižnice App Library.

Katere aplikacije nam sledijo zunaj njihovih okvirov, si v vsakem trenutku ogledamo v nastavitvah »Privacy / Tracking«.

Preden začnemo na telefon iPhone nameščati tuje aplikacije, se zavarujemo z nastavitvijo Settings / Privacy / Tracking / Allow Apps to Request to Track. Če je drsnik te nastavljen na izklop, nameščene aplikacije pri sledenju ne morejo iz lastnega peskovnika, medtem ko njen vklop od vsakega novega programa zahteva, da pridobi dovoljenje uporabnika. Če želimo, da naše aktivnosti ostanejo drugim razvijalcem in spletiščem skrite, prepustimo Applu, da poskrbi za to. V Cupertinu se zavedajo, da niti sami niso ravno nedolžni, kar se zbiranja uporabniških informacij tiče, zato so posamezniku na voljo nastavitve, ki poleg tujih vohljačev onemogočijo tudi Applove. Čeprav naj bi razvijalci podatke uporabljali zgolj za izboljšanje uporabniške izkušnje, jim pomoč odrečemo z izklopom v nastavitvi Settings / Privacy / Location Services / System Services / Product Improvement / iPhone Analytics.

Privzeto slabšo varnost izboljšamo s številnimi zvijačami, med katerimi je izklop dostopnih storitev pri zaklenjenem telefonu. Če se odpravimo med nastavitve Settings / Face ID & Passcode, bomo po vnosu varnostne kode v razdelku Allow Access When Locked našli cel kup storitev, ki so kljub zaklenjeni napravi še vedno na voljo. Nemudoma izklopimo vsaj vračanje klicev Return Missed Calls, odgovarjanje s sporočili Reply with Message, denarnico Wallet, nadzorno središče Control Centre in digitalno pomočnico Siri. V sorodnih nastavitvah znotraj Face ID & Passcode s Change Passcode in Passcode Options / Custom Alphanumeric Code zamenjamo še šestmestno številčno kodo z varnejšo, ki vsebuje alfanumerične znake, pod profilom v nastavitvah ter Password & Security pa omogočimo dvostopenjsko preverjanje pristnosti Two-Factor Authentication, ki bo dodatno zaščitilo uporabniški račun pred morebitno krajo.

Težave s prepoznavanjem obraza mogoče odpravi nastavitev dodatnega, alternativnega profila v storitvi Face ID.

Prepoznavanje obraza je med bolj varnimi načini odklepanja naprave. Applova tovrstna storitev deluje odlično in lastnika prepozna v večini primerov. Čeprav ji tema in čudni koti kamere ne delajo težav, prepoznavo oteži kameleonsko spreminjanje uporabnika. Različne pričeske, dodatki na obrazu in nadvse priljubljeno poraščeno okrasje včasih povzročijo, da prepoznava obraza odpove. Če vemo, kateri »alter ego« ji dela težave, ga dodamo z nastavitvijo Settings / Face ID & Passcode / Set Up an Alternative Appearance. Več težav storitvi Face ID v zadnjem času povzročajo maske, ki jih Apple uradno na žalost še ni podprl. Če si poleg telefona iPhone lastimo tudi uro Apple Watch, si pomagamo s priročnim trikom. Odklepanje z uro omogočimo v nastavitvah Settings / Face ID & Passcode / Unlock with Apple Watch.

Privzeta nastavitev prikaza na telefonu iPhone je svetla. V preteklosti edina možnost izkoristi vse prvine odličnega zaslona, a je hkrati naporna tako za uporabnikove oči kot baterijo naprave. Boljši je nočni način, ki ga vklopimo v nastavitvah Settings / Display & Brightness / Appearance / Dark. Poleg svetlega in temnega načina je na voljo še samodejni. Tega aktiviramo z drsnikom Automatic, ki ga najdemo v istem sklopu nastavitev in poskrbi, da se svetli in nočni način menjata po vnaprej določenem urniku (Custom Schedule) ali glede na vzhajanje ter zahajanje sonca (Sunset to Sunrise).

Applovo pametno preklapljanje hitrih mobilnih povezav podpira nastavitev »5G Auto«.

Hitre mobilne povezave 5G niso več zgolj obljuba prihodnosti, temveč v njih že nekaj časa v dobršni meri uživamo tudi na sončni strani Alp. Seveda njihova zmogljivost in pokritost še zdaleč nista takšni, kakršnih se nadejamo v prihodnjih letih, zato je Apple telefonu iPhone vgradil samodejno preklapljanje podatkovnih povezav Smart Data, ki poskrbi za varčevanje z energijo ob nastavitvi Settings / Mobile Data / Mobile Data Options / Voice & Data / 5G Auto. Žal baterija vseeno trpi, zato ni slabo, če ji prizanesemo z zaklepanjem naprave na povezljivost LTE. Zaklepanje najdemo znotraj iste nastavitve, ki jo uporabimo tudi takrat, ko si zaželimo hitrih povezav in imamo telefon do roba napolnjen. Nasprotno na območju odlične pokritosti s signalom ter v primeru energijskega izobilja telefon nastavimo na vrednost 5G On, ki obide jabolčno pamet in vedno, kjer je to mogoče, podatke vleče s hitrostjo prihodnosti.

Pred 14. večjo posodobitvijo mobilnega operacijskega sistema iOS nas je telefon med uporabo na prihajajoči klic opozarjal s prikazom čez ves zaslon. Zadeva je bila zelo moteča, a je odlično opravljala svoje delo. Zdaj se klic pojavi na vrhu zaslona kot druga obvestila in ga je nehote mogoče tudi zgrešiti. Opozorilo je majhno in nevsiljivo, a je sprememba neučinkovita, ker se bomo na klic tako in tako javili in prekinili trenutno delo. Če se nam toži po opozorilu, ki ga ne moremo zgrešiti, si ga spet omislimo z nastavitvijo Settings / Phone / Incoming Calls / When iPhone Is Unlocked Display As / Full Screen.

Vedno več je klicev z neznanih številk, ki nam ponujajo vse mogoče, le česa koristnega ne. Morda je napočil čas, da jih dokončno utišamo. Robotski in nadvse vztrajni klicatelji so med pandemijo dobesedno ponoreli, zato preprosta blokada njihove številke ne bo zadostovala. Nadležneži so dovolj pametni, da jih takšna rešitev ne zaustavi. Na srečo ima iPhone nastavitev Settings / Phone / Calls / Silence Unknown Callers, ki vse neznane številke utiša, jih preusmeri na odzivnik ter zapiše med nedavne klice Recent. Izvzete so nedavno klicane neznane številke ter predlogi digitalne pomočnice Siri.

Funkcija Ne moti je bogatejša za številne zmožnosti, med katerimi je tudi izklop motečih storitev med vožnjo avtomobila.

Razširitev zmožnosti Ne moti je v novem operacijskem sistemu iOS bolj zapletena, kot bi si želeli, a odlično opravi svoje delo, zato se ji izplača posvetiti. V nastavitvah Settings / Focus ima cel kup načinov delovanja, med katerimi ne manjkata že omenjeni Do Not Disturb in nova možnost utišanja klicev, sporočil in obvestil med vožnjo Driving, ki jo omogočimo ob pomoči znaka plus ter čarovnika z jasnimi navodili. Največ časa velja nameniti označevanju stikov in aplikacij, ki jim je dovoljeno motiti osredotočenemu stanju navkljub.

Zelo uporabna, a mnogim neznana zmožnost telefona iPhone je odzivanje naprave na trkanje po njeni zadnji plati. V nastavitvah Settings / Accessibility / Physical and Motor / Touch / Back Tap sta na voljo dvojni in trojni trk po hrbtu telefona, ki lahko prikličeta cel kup dobrot, med drugim v ozadju odprte programe, digitalno pomočnico Siri, svetilko, fotoaparat, povečevalno steklo, zaklepanje zaslona, utišanje naprave in bližnjico Shortcut, ki razširi zmogljivost zadeve praktično do meja uporabnikove domišljije. Trkanje po hrbtišču naprave je tako priročno, da kmalu ne bomo vedeli, kako smo v preteklosti zmogli brez njega.

Siromašne nastavitve slušalk Apple AirPods obogatijo zmožnosti »Headphones Accommodations«.

Obvezna oprema skorajda slehernega telefona so danes slušalke. Telefonu iPhone se najbolje prilegajo Applove brezžične slušalke AirPods. Ker te same nimajo veliko nastavitev, slušno izkušnjo izboljšamo z nastavitvijo Settings / Accessibility / Hearing / Audio/Visual / Headphone Accommodations, ki omogoča natančnejše piljenje nekaterih predvajanih tonov. Zmožnost je prvenstveno namenjena uporabnikom s slušnimi težavami, a ni razloga, da si z njo do čistosti zvoka v povezanih slušalkah ne bi pomagali tudi drugi.

Nadzorno središče »Control Centre« bržkone uporablja vsak lastnik Applove mobilne naprave, a jih veliko med njimi ne ve, da privzeta izbira nastavitev še zdaleč ni vse, kar programski pripomoček nudi.

Nadzorno središče Control Centre je privzeto zelo sposobno programsko orodje, do katerega na novejših telefonih iPhone dostopamo s potegom prsta od zgoraj navzdol po desni strani zaslona in ki iz škatle omogoča hitro vklapljanje in izklapljanje različnih povezav, nadzor predvajane večpredstavnostne vsebine, nastavljanje glasnosti ter svetlosti in še mnogo več. Množični uporabi navkljub mnogo uporabnikov ne ve, da so privzete možnosti le vrh ledene gore, ki se skriva v nastavitvah Settings / Control Centre / More Controls. Dodatne zmožnosti, med katerimi so tudi nočni način dela Dark Mode, denarnica Wallet in zapiski Notes, vklopimo z uporabo znaka plus.

Za konec še malce manj nujna prilagoditev, ki pa posameznika morda osreči bolj kot vse zgoraj naštete. Zakaj bi naš iPhone moral zveneti kot vsi drugi? Po zvonjenju, ki ga spreminjamo v nastavitvah Settings / Sound & Haptics / Sounds and Vibration Patterns / Ringtone, si omislimo še po svoje krojenega digitalnega pomočnika. Glas pomočnice Siri je vsepovsod in malokateri lastnik Applovih naprav si vzame čas, da bi jim spremenil to lastnost. Škoda, saj je jabolčna ponudba digitalnih pomočnikov in pomočnic zares bogata. V nastavitvah Settings / Siri & Serch / Siri Voice pod možnostjo Variety najdemo ameriški, avstralski, britanski, indijski, irski in južnoafriški naglas ter za vsakega vsaj dva mogoča glasova, moškega in ženskega, v primeru ameriške izbire celo štiri. Zgolj z eno kljukico poskrbimo, da bo naš telefon drugačen od večine lastnikov naprave z logotipom ugriznjenega jabolka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji