Objavljeno: 22.2.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2022

Test Huawei P50 Pro

Huawei vsako leto predstavi dva telefona najvišjega razreda – jeseni pride model Mate, nekaj mesecev kasneje pa model P. Ta uporablja enako strojno zasnovo kot Mate, doda pa bolj lično oblikovanje (tanjše, zaobljeno ohišje) in zmogljivejši fotografski sklop. Letos so ta trend obrnili – telefona Mate 50 sploh ni bilo, so pa zelo zgodaj napovedali model P50 Pro, že konec julija, v avgustu pa so ga že splavili na Kitajskem. Zdaj je telefon prišel še do nas, prodaja je v času pisanja prispevka ravno stekla.

Kot rečeno, gre za telefon najvišjega razreda. Pri oblikovanju vztrajajo pri bolj zaobljenih stranicah oziroma ohišju. Tako sprednja kot zadnja sta stekleni, obdaja ju tanek kovinski okvir. Steklo zadnje stranice naj bi bilo še posebej ojačano, v uporabi je steklo tipa »LAS« (litij-aluminijev silikat). To naj bi bilo trpežnejše od stekla, ki se sicer uporablja na telefonih. Nekoliko nenavadno pa ne omenjajo, kdo je proizvajalec stekla prednjega zaslona. Konkurenca se pač vedno pohvali z neko različico »Goriljega stekla«.

Telefon je na voljo v različnih barvah, so pa zadnje stranice zelo odsevajoče – sploh pri svetlejših modelih, kakršen je bil tudi naš. Zaslon je odličen, gre za 6,6-palčni OLED s podporo HDR10+ ter osveževalno frekvenco do 120 Hz. Ta je dinamična, torej se lahko prilagaja temu, kar na telefonu počnemo.

Spredaj je na sredini zaslona majhna luknja za prednji fotoaparat – predhodnik, model P40, je imel občutno širšo, pomaknjeno v kot. Po novem pa ni na voljo odklepanja s prepoznavo obraza – odklepanje je na voljo le s prstnim odtisom, bralnik je pod zaslonom. Dobrodošla sta stereo zvočnika na obeh straneh naprave.

Pri Huaweiju že leta poudarjajo telefonsko fotografijo in tudi tu ni nič drugače. Zadaj je zelo opazen fotografski sklop, kjer so objektivi postavljeni v dva kroga, ta dva pa združena v ovalni izboklini. Tam so štirje fotoaparati – klasični široki z goriščnico 23 mm, periskopski telefoto goriščnice 90 mm (torej ponudi 3,5-kratni zum), ultraširoki z goriščnico 13 mm in črno-beli aparat, ki ima enako goriščnico kot osnovni (torej 23 mm). Tega lahko uporabljamo samostojno, lahko pa deluje kot dopolnitev ostalih in zmanjša šum ter izboljša ostrino. Nenavadno pa je, da so se pri najmočnejšem modelu sezone ustavili pri 3,5-kratnem zumu, sploh ob dejstvu, da je predhodnik (P40 Pro) poznal 5-kratni zum (goriščnica 125 mm), model P40 Pro+ pa celo 10-kratnega (240 milimetrov), kolikor zmorejo tudi Samsungovi modeli Ultra. Ponuja sicer »brezizgubni« digitalni zum (uporabniški vmesnik to prikaže kot 7× zum), kjer gre za izrez, ki ga telefon dodatno izostri, vendar ima končni izdelek zato manj megapik in je manj primeren za povečave.

Kakovost fotografij je res odlična. Fotografije so ob navadni svetlobi odlične, zelo dobre so tudi nočne – tudi če ne izberemo namenskega nočnega načina. Dober je tudi portretni način z zameglitvijo ozadja, solidno se obnese tudi prednja »selfi« kamera. Fotografije so v splošnem med najboljšimi, kar smo jih kdaj videli pri pametnih telefonih.

Zanimiv je način črno-bele fotografije. Ta zaradi opustitve barvnega (Bayer) filtra prepusti še nekaj več svetlobe, hkrati ponudi njen objektiv še nekoliko svetlejšo zaslonko (f/1,6). Črno-bele fotografije so tako odlične, a vprašanje je, koliko uporabnikov se bo odločalo za tako fotografijo.

Po hitrostni plati nimamo pripomb – kot telefon najvišjega razreda uporablja primeren procesor, Qualcommov Snapdragon 888. Zraven je 8 GB pomnilnika, preizkusni telefon je ponudil 256 GB prostora, na voljo je tudi s 512 GB. Pri pomnilniku ponujajo tudi različico z 12 GB. Zaradi ameriških sankcij je telefon brez podpore omrežjem 5G – škoda. Sicer menimo, da večina uporabnikov tega (še) ne potrebuje, a to za telefon tega cenovnega razreda pač ne more biti izgovor.

Pri programski opremi ostajajo pri lastnem vmesniku EMUI 12, postavljenem na Android 11. EMUI nam sicer ni najbolj všeč, ponudi pa zato res veliko prilagoditev, tako v videzu kot delovanju. Huawei ponuja veliko lastnih aplikacij, nameščena sta tudi Petal maps in Petal Search. Seveda tu ni Googlovih storitev – torej ni Youtuba, Googlovih Zemljevidov itd. Še najbolj smo pogrešali trgovino z aplikacijami Google Play Store in povezane storitve.

V Huaweijevi App Gallery je res vedno več aplikacij, a kot smo že velikokrat pisali, manjka preveč ključnih, da bi lahko te telefone res priporočili. Naj poudarimo – brez težav bi preživeli brez Googlovih aplikacij. Problem nastane v morju drugih, ki jih enostavno ni ali pa moramo ročno iskati namestitvene pakete APK, jih ročno nadgrajevati itd. Njimi so Facebook, Netflix, Dropbox ... Ker ni Google Play Services, manjka tudi sinhronizacija podatkov, če namestimo neko aplikacijo, ki smo jo uporabljali že na drugem Android telefonu. Takih je denimo vedno več iger.

Dodatno nas je zmotilo, da so pri Huaweiju zelo agresivni z oglaševanjem in s »partnerskimi« ponudbami. Pričakovali bi, da se ob pomanjkanju Googlovega ekosistema trudijo biti še nekoliko bolj prijazni do uporabnika, a žal opažamo ravno nasprotno. V pogledu Today, do katerega pridemo s potegom v desno (torej je postavljen levo od domačega zaslona) in ki v enem pogledu združi kar veliko uporabnih podatkov, nas telefon ob prvem pogledu vpraša, ali bi sprejeli oglaševalska sporočila. A ne le sporočil Huaweija, temveč tudi sporočila »partnerjev«. In to ne pomeni, da bi taka sporočila prejemali samo v Huawei račun ali po elektronski pošti, oni (in partnerji) bi jih dostavljali tudi prek potisnih sporočil (push notifications) in celo SMS in MMS. Ne, pri telefonu za 1.200 evrov res nočemo oglasnih sporočil, tega nas sploh ne bi smeli spraševati. Ne gre za napravo za sto evrov, ki jo kasneje dodatno subvencionirajo s prikazovanjem oglasov. Mnogo uporabnikov teh sporočil sploh ne prebere, temveč samo na hitro izbere »Da«, česar se pri Huaweiju še predobro zavedajo.

Novi P50 Pro je odlično narejen, zelo hiter telefon, z res dobrim fotografskim sklopom. A mimo pomanjkljivosti v programski opremi enostavno ne moremo – sploh ker je tudi cena višja kot pri konkurenci, ki nima teh slabosti. Ne moremo v dobri veri priporočiti telefona, ki je dražji od konkurence, ko se hkrati redno spotikamo ob manjkajoče aplikacije.

Huawei P50 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.200 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Fotografski sklop, hitrost, kakovost izdelave.

Proti: Cena, pomanjkanje aplikacij, nima Googlovih storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji