Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2020

Test Huawei P40 lite E

P40 lite E je najcenejši član Huaweijeve družine P40 in nadaljuje tradicijo telefonov, ki se sončijo v soju slave svojih dražjih bratov. S P40 (Pro) ima bolj malo skupnega, saj gre za telefon, ki poskuša doseči higienski minimum pametnega telefona, a mu to ne uspe.

Pred popisom strojne opreme, ki ni nič posebnega, ne moremo mimo dejstva, da se polni prek starega vhoda MicroUSB. Naš favorit za najboljši poceni telefon Xiaomi Mi A3, ki stane manj kot lite E, ima vhod USB C. Celo lanski Mi A2 ga ima, tako da ni resnega izgovora, da je Huawei v lite E vgradil MicroUSB. To ni malenkost in leta 2020 smo dejansko vsaj pri telefonih že tako daleč, da je neumno kupovati napravo s kablom za polnjenje, ki je izumrl. Tudi če priznamo, da je kablov MicroUSB vendarle še kar nekaj, bi bil kupec tega telefona tisti nesrečnik, ki si težko kje izposodi polnilnik ...

Lite E ima sicer 6,4-palčni zaslon LCD, ki nima polne ločljivosti HD. Ima plastično ohišje, ki na zadnji stranici poskuša posnemati atraktivne barve dražjih modelov P40, a mu to ne uspe. Žene ga osemjedrni procesor z varčnimi jedri ARM, na voljo ima 4 gigabajte pomnilnika. Da gre za stare komponente v novem pakiranju, pove še predzadnji Android 9. Fotoaparat je »O. K.« in preseneča s tremi lečami, a tako kot v vseh telefonih tega cenovnega razreda bodo slike dobre le v svetlih pogojih.

P40 lite E je telefon, ki so ga naredili zato, da lahko napravo z imenom P40 prodajo tudi ljudem, ki hočejo dati za telefon čim manj denarja. Težava, na katero takšni telefoni naletijo, je ta, da je mogoče za enako ali manj denarja dobiti dosti boljše naprave. Xiaiomi Mi A3 ima zaslon OLED in USB C. Predvsem zato, ker so ga izdelali kot najboljšega v tem cenovnem razredu in cilj ni bil narediti čim cenejšo napravo z imenom P40.

Še to, Huaweijevi telefoni zaradi trgovinskega spora z ZDA nimajo Googlovega Androida. Nimajo Googlovih aplikacij in storitev. Kako se to obnese, smo v Monitorju že večkrat pisali, a kratka različica je ta: s telefonom se da živeti, a se je treba z njim več ukvarjati in ga je zato težko priporočiti.

Huawei P40 lite E

Hitrost delovanja: 6,5

Kakovost izdelave: 6,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 210 EUR

Za: Fotoaparat.

Proti: MicroUSB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji