Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2021

Glasba v ušesih

Trg brezžičnih slušalk je še eden tistih, ki jih je definiral Apple, čemur so sledile eksplozija konkurentov in veliko kopij, konkurenti pa so znanost in tehnologijo zvoka malih slušalk prignali do točke, ki resnično navdušuje.

Samsung Galaxy Buds Live

Prva zadeva, ki jo pri Buds Live opazi vsak, je njihova oblika. Če so mnogi proizvajalci nadaljevali idejo, da brezžične slušalke spominjajo na ožičene, le brez žice, je Samsung s svojim paradnim modelom zavil v povsem svojo smer. Oblike slušalke ne moremo poimenovati nikakor drugače kot – fižolčka. Spravljena sta v lični škatlici, ki je dovolj majhna za udobno nošnjo v žepu. Pazite, da je ob prvem jemanju iz žepa vaš partner(ica) ne bo zamenjal(a) za škatlico s prstanom!

Verjetno je majhna in lahka škatla tudi razlog, da ob našem preizkusu več kot dvakratnega polnjenja slušalk ni zmogla, kar je nekoliko manj od podobnih slušalk. Škatlica se polni brezžično, v povezavi s Samsungovim telefonom tudi s telefona. Njihovo prvo vstavljane v uho je kar doživetje. Priznamo, mi smo morali pobrskati po spletu in si v navodilih ogledati, kako so pravilno obrnjene. A ko enkrat najdemo pravi način, se nepričakovano dobro prilegajo ušesu in so stabilne. Uležejo se skoraj popolnoma v školjko ušesa, in če imate srečo, da je oblika vašega uhlja dovolj standardna, so tudi udobne. Nekoliko težje jih je uporabljati v ležečem položaju.

Že ob prvi uporabi navdušijo z mogočnim zvokom, bogatimi basi in s čistim zvokom. Dobro se izkažejo pri vseh zvrsteh glasbe in pri poslušanju poddaj. Kot pri vseh tovrstnih slušalkah, to velja samo, če so pravilno vstavljene in se tesno prilegajo ušesu. Zvok lahko v aplikaciji prilagodimo na pet dodatnih načinov. Vgrajeno imajo aktivno odstranjevanje šumov, a tega delovanja pri običajni rabi skoraj ni opaziti. To ni posebej presenetljivo, saj njihova oblika ne zatesni sluhovoda.

Upravljamo jih z enojnim, dvojnim, s trojnim pritiskom ter celo pritiskom pritisni in zadrži. Sliši se super, lahko pa se pojavijo težave z enojnim pritiskom, ki so ga slušalke med testom večkrat zaznale, čeprav nenamerno – vsakič ko smo se dotaknili slušalke z namenom, da bi popravili njen položaj v ušesu, ali jo hoteli odstraniti.

Na voljo so v treh različnih barvah, ki jih poznamo iz Samsungove ponudbe telefonov. Cenovno sodijo v zgornji razred, kjer jim konkurirajo cenejše Applov model in mnogi drugi izdelki (pri)znanih proizvajalcev, recimo hvaljena Jabra Elite 65t.

Primarno so namenjene lastnikom sodobnih Samsungovih telefonov, hitro in stabilno pa se povežejo tudi s telefoni drugih proizvajalcev. Zelo nas je razveselilo, da je na voljo tudi namenska aplikacija za iphone. Celo z Windows 10 jih lahko povežemo, Samsung in Windows se hvalita, da s Quick Pair, ki je nov način povezovanja. Nam je uspelo šele na drugem prenosniku.

Slušalke smo z veseljem uporabljali, predvsem zaradi res dobrega zvoka. Če vas ne moti, da boste videti, kot da nosite slušni aparat, če že ne fižol v ušesu ...

Huawei FreeBuds Pro

Tudi Huawei je pripravil nov model svojih najboljših popolnoma brezžičnih slušalk z aktivnim dušenjem zvoka. Na voljo so v treh barvah in so spravljene v nekoliko širši škatlici enake barve, ki deluje prevelika. Matirana prevleka nakazuje, da se v njej skrivajo kakovostne slušalke, a se jih ljubosumno oklepa, da jih je težko izbezati na plano. Ko vam to končno uspe, imate v rokah lahke slušalke s kratkim in z nenavadno oglatim pecljem. Kvadratna oblika se ne zdi anatomska, a oglati del slušalk z udobjem nima nič. Slušalke so lahke, in če imate pravo obliko ušesa, se dobro prilegajo, ko izberete pravo izmed treh silikonskih ušesnih tesnil.

Težav s povezovanjem nismo imeli, Huawei pa očitno ne računa na kupce z jabolčnimi telefoni, saj uradno delujejo samo na Androidih, kjer jih boste popolnoma izkoristili. Z iphonom jih sicer lahko povežete kot modrozobo napravo, aplikacije pa v App Store ne boste našli. Celo pri namestitvi aplikacije na telefon z Androidom se je zataknilo, saj različica, nameščena s tržnice Play, slušalk ni prepoznala, po »nadgradnji«, ki smo jo namestili s povezave in jo priporoča Huawei, pa so težave izginile.

Slušalke proizvajajo zelo soliden zvok, ki mu ni veliko očitati, in vsakomur, ki prvič preizkuša kakovostne brezžične slušale, povzroča težave z razumevanjem, da zvok res prihaja iz tako drobnih naprav. Dobro deluje tudi aktivno odstranjevanje šuma, ki se prilagaja okolici in bolj agresivno deluje v glasnih okoljih in manj v relativni tišini doma ali pisarne, kar jih naredi primerne tudi za uporabo na poti in v pisarni.

Upravljanje ne poteka s pritiskanje ali tapkanjem, kot smo vajeni pri sorodnih modelih. Huawei si je zamislil, da bo šlo lažje s stiskanjem oglatega dela slušalk. V prvih nekaj poskusih smo bili nespretni in iskali občutljiva mesta, a smo se hitro navadili in ugotovili, da ideja sploh ni slaba. Gib je tako specifičen, da ga nikakor ne bomo sprožili po nesreči, ko se bomo slušalk samo dotaknili.

Če vam uporaba slušalk, ki zatesnijo ušesni kanal, ne dela preglavic, boste v FreeBuds Pro našli kakovosten pripomoček z dobrim zvokom in s solidnim odstranjevanjem šuma.

Samsung Buds Live

popolnoma brezžične slušalke z odstranjevanjem šuma

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 130 EUR

Za: Poln in prilagodljiv zvok, udobje, delovanje tudi na Applovih napravah.

Proti: Odstranjevanje šuma je komaj zaznavno.

  

Huawei FreeBuds Pro

popolnoma brezžične slušalke z odstranjevanjem šuma

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 200 EUR

Za: Dober zvok, inovativno upravljanje, odstranjevanje šuma.

Proti: Težko jih je spraviti iz škatlice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji