Objavljeno: 30.6.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2020

Chuwi LapBook Pro

Chuwi je pri nas skoraj neznano kitajsko podjetje, pri Monitorju smo v preteklosti sicer že preizkusili nekaj njihovih cenejših tablic. Tokrat smo na preizkus dobili prenosnik z imenom, nabranim iz vseh prenosniških vetrov – LapBook Pro. Podjetje meri na uporabnike, za katere je najpomembnejša nizka cena – velja namreč dobrih 400 evrov. Resda imamo v tem cenovnem okviru že kar nekaj izbire, a je ta prenosnik hkrati izredno lahek in tanek ter ponuja elegantno kovinsko ohišje.

Moramo priznati, da nas je fizična kakovost prenosnika glede na ceno in ne ravno znano ime proizvajalca pozitivno presenetila. Ohišje je dovolj trdno, ni opaziti zvijanja, udiranja ali škripanja. Tečaj, ki drži zaslon, je med tršimi, je pa zato ob odpiranju treba uporabiti obe roki. Razporeditev teže sicer ni najboljša. Če je zaslon odprt, kolikor gre (kar je okoli 45 stopinj nad delovno površino, torej se tečaji odprejo za približno 135 stopinj), se že ob nežnem dotiku zgornje polovice začne privzdigovati sprednji del. Ob tem sicer ni bojazni, da bi padel nazaj, je pa nadležno, sploh pri tipkanju, ko imamo prenosnik v naročju.

Tipkovnica se povsem dobro odreže. Sicer ne ponuja tako dobrega povratnega odziva kot tokrat preizkušeni Lenovo Yoga Slim 7, a je vseeno dovolj v redu za običajno rabo, vgravirane ima slovenske črke. Preseneti celo osvetlitev od zadaj, ki je dvostopenjska, je pa nekoliko bolj neenakomerna, kot smo vajeni pri dražjih modelih. Spodaj sta dva zvočnika, ki se dobro obneseta predvsem takrat, ko je prenosnik na trdni podlagi (denimo mizi), od katere se lahko odbija zvok. Zaslon ni najboljši. Ima sicer vgrajeno matriko IPS z dovolj dobrimi vidnimi koti, a smo videli tudi že boljše kontraste in barve, dodana je svetleča prevleka. Ponuja sicer dobro ločljivost FullHD, diagonala pa meri 14,1 palca. Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna.

Nizka cena se pozna predvsem pri izbiri procesorja. V preizkusnem modelu je bil vgrajen Intelov Celeron N4100. Gre za procesor nižjega ranga, predstavljen leta 2017. Njegova osnovna frekvenca je 1,1 GHz, dvigne se lahko do 2,4. Plusa procesorja sta štirijedrna zasnova in varčno delovanje, po zmogljivostih pa mu težko pripišemo kako pohvalo. Za nezahtevne uporabnike bo sicer dovolj zmogljiv, sploh če se zavedamo, da ne moremo pričakovati resnejših podvigov.

Ima pa procesor še dva zanimiva plusa – prvi je varčno delovanje, zaradi katerega je prenosnik kljub cenovnemu razredu na našem preizkusu zdržal pol peto uro. Drugi plus pa je dovolj varčna zasnova, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja, torej ventilatorja. Hladi se prek kovinskega ohišja. To pomeni, da je prenosnik povsem neslišen, je pa res, da se leva spodnja stran opazno segreje tudi med nezahtevnim delom.

Od prenosnika podjetja Chuwi res nismo pričakovali veliko, a moramo priznati, da nas je pozitivno presenetil.

Pozitivno sta nas presenetila tudi količina pomnilnika (8 GB) in velikost vgrajenega pogona (256 GB). To je danes nekako higienski minimum, a se vseeno ne bi čudili, če bi v prenosniku našli manjši pogon ali manj pomnilnika. Dodatno pozitivno presenečenje ponuja spodnja stran, kjer so vratca, pritrjena le z dvema majhnima vijakoma, pod njimi pa je zelo enostaven dostop do pogona (velikosti M.2).

Prenosnik ne omogoča ravno veliko vmesnikov, a je vseeno na voljo vse, kar res potrebujemo. Tako je na desni en klasični USB 3.0, na levi en USB-C (prek katerega se prenosnik tudi napaja), zraven tega pa še Micro HDMI in izhod za slušalke. Micro HDMI je sicer zelo redek, a je vseeno dobrodošla možnost. Seveda so vgrajene tudi vse klasične brezžične povezave, podprt je tudi standard 802.11ac.

Od prenosnika podjetja Chuwi res nismo pričakovali veliko, a moramo priznati, da nas je pozitivno presenetil. Ahilova peta je predvsem starejši podhranjen procesor, ki pa bo za ciljne uporabnike vseeno dovolj zmogljiv. Največji plus pa je kombinacija nizke cene in majhnega ohišja, zato utegne kdo ta prenosnik kupiti tudi le za občasno rabo, denimo na dopustu, ali pa kot drugi računalnik.

Chuwi LapBook Pro

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 570

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 638

Trajanje delovanja: 4 ure, 31 minut

Zgradba in oprema: 4

Velikost in teža: 9

Mere: 32,4 × 20,9 × 1,3 cm, 1,4 kg

Značilnosti: Intel Celeron N4100, 1,1 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 440 EUR

Prodaja: www.panteh.eu

Za: Cena, velikost, vzdržljivost akumulatorja, enostavno zamenljiv pogon SSD, pasivno hlajenje.

Proti: Zmogljivost procesorja, segrevanje zaradi pasivnega hlajenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji