Teme - google

 • Google izboljšuje algoritem JPEG

  Google je objavil nov algoritem za kompresijo digitalnih fotografij z imenom Guetzli (piškotek po švicarsko), ki omogoča dodatno zmanjšanje slikovnega gradiva za opaznih 35%, pri tem pa povzroča manj artefaktov kot tipično to počne trenutni algoritem JPEG. Prednost novega algoritma je tudi v temu, da je povsem normalno berljiv kot zapis JPEG.

  Objavljeno: 18.3.2017 01:00več
 • Googlova pametna jakna bo na voljo jeseni

  Google in Levi's sta že pred časom najavila sodelovanje na področju tako imenovanih pametnih oblačil, ki s pomočjo dotikov in kretenj na površini oblačila krmilijo elektronske naprave. Zdaj se ta namera spreminja v konkretne izdelke. Kavbojska jakna Levi's Commuter bo na voljo jeseni za ceno 350 dolarjev.

  Objavljeno: 17.3.2017 01:00več
 • Google Hangouts za poslovno rabo

  Google si močno prizadeva, da bi s svojimi spletnimi storitvami močneje posegel v segment poslovnih rešitev. Najnovejši poizkus cilja na živahno področje spletnega kramljanja in sodelovanja, seveda v poslovne namene. Novosti sta pravzaprav dve: videkonferenčna storitev Hangouts Meet in orodje za skupinsko sodelovanje Hangouts Chat.

  Objavljeno: 17.3.2017 01:00več
 • Neopazna reCAPTCHA

  Googlova storitev reCAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) je ena najpopularnejših na spletu za preverjanje, če se na neko storitev prijavlja človek ali računalnik.

  Objavljeno: 10.3.2017 09:00več
 • Alphabet toži Uber

  Waymo, Alphabetov oddelek za razvoj avtonomnih vozil toži Uber. Razlog so nekdanji Googlovi zaposleni, na čelu z Anthonyjem Levandowskim, ki so z ukradenim znanjem ustanovili lastno podjetje Otto. Slednji je od lani v Uberjevi lasti. Sporno tehnologijo LiDAR - Light Detection and Ranging System, ki skrbi, da avtonomno vozilo vidi 3D svet okoli sebe, so nepridipravi tik pred odhodom iz matičnega podjetja odnesli na štirinajsttisočih dokumentih. Nečedno dejanje naj bi zaposlenim v podjetju Otto prineslo 500 milijonov ameriških dolarjev protipravne premoženjske koristi. Uber se je na tožbo odzval z izjavo, da obtožbe jemlje resno, zato je sprožil temeljito preiskavo domnevnih dogodkov.

  Objavljeno: 24.2.2017 12:00več
 • Pirate bo v prihodnosti težje najti

  Britanska vlada je skupaj z internetnimi velikani, med katerimi sta tudi Google in Microsoft, pripravila pravila, po katerih spletni iskalniki v bodoče ne bodo lajšali iskanja piratskih vsebin. Lastniki avtorskih pravic bodo povezave do spornih vsebin v iskalniku lahko označevali in poskrbeli, da jih ne bo več med zadetki na prvi strani, obenem pa jih bo ignorirala tudi funkcija samodejnega vnosa iskalnega pojma (ang. autocomplete). Ker uporabniki iskalnikov le redko zaidejo na drugo stran zadetkov, naj bi ukrep zadostoval za drastično znižanje stopnje piratstva na Otoku (15 odstotkov). Ker je ta stopnja v Sloveniji večja, se podobnim prijemom v prihodnosti zagotovo ne ognemo niti na sončni strani Alp.

  Objavljeno: 21.2.2017 08:00več
 • Googlova reakcija na Trumpovo prepoved vstopa za begunce v ZDA

  Googlov šef Sundar Pichai je na zaposlene, ki se nahajajo izven meja Združenih držav Amerike, naslovil prošnjo, da se nemudoma vrnejo na svoja, ameriška delovna mesta. Razlog tiči v direktivi predsednika Trumpa, ki prepoveduje vstop v ZDA državljanom Irana, Iraka, Sudana, Sirije, Libije, Somalije in Jemna. Prepoved naj bi veljala 90 dni, medtem ko bo ameriška vlada spisala nova pravila migrantske politike. Ker Google zaposluje ogromno tujih strokovnjakov, med katerimi so tudi posamezniki iz naštetih držav, ki po besedah predsednika ZDA predstavljajo teroristično grožnjo, je bojazen spletnega giganta upravičena, kljub urejenim delovnim dovoljenjem lahko hitro ostane brez precejšnjega dela usposobljenega kadra.

  Objavljeno: 29.1.2017 10:00več
 • Chrome opozarja pred nevarnim nakupovanjem

  Zadnja posodobitev Googlovega spletnega brskalnika Chrome bo uporabnike opozarjala pred nevarnim spletnim nakupovanjem. Ob obisku spletišča, ki ne uporablja zaščitene komunikacije HTTPS, bo brskalnik v naslovni vrstici v rdečem in s klicajem izpisal NOT SECURE ter dal uporabniku vedeti, v kaj se spušča. Google želi z opozorilom preprečiti (pre)pogoste kraje osebnih podatkov in kreditnih kartic ter obenem prisiliti ponudnike v uporabo uveljavljenega varnostnega protokola. Med drugimi novostmi zadnje posodobitve velja izpostaviti skoraj tretjino hitrejše osveževanje mobilnih strani, v prvi vrsti družabnega omrežja Facebook.

  Objavljeno: 27.1.2017 09:00več
 • Google bo blokiral JavaScript priponke

  Najbolj priljubljena poštna storitev na planetu Gmail s 13. februarjem ne bo več sprejemala JavaScript priponk. Ob prejemu datoteke s pripono .js bomo podobno kot v primeru priponk .exe, .msc in .bat deležni zgolj sporočila, da je bila vsebina zaradi varnostnih razlogov blokirana. Pomagalo ne bo niti maskiranje JavaScripta v paketne oblike .zip, .tgz, .gz ali .bz2. Google uporabnikom svetuje, da se za dostavo poslej prepovedanih priponk uporabniki poslužijo oblačne shrambe Drive.

  Objavljeno: 26.1.2017 08:00več
 • Kako Google skrbi za neoporečnost svojih sistemov

  Google si kot številna druga velika podjetja ne more privoščiti, da bi se med njegovimi strežniki znašel kakšen okužen ali kako drugače kompromitiran. Rešitve za ta problem obstajajo, Google pa si je mimogrede razvil še eno lastno. Vsi novejši Googlovi strežniki imajo posebne čipe, podobne platformi Trusted Platform Module (TPM), ki skrbijo za identifikacijo in potrjevanje pristnosti.

  Objavljeno: 18.1.2017 05:00več
ph