Teme - google

 • Ali Google spreminja taktiko?

  Podjetje Google, kot največji ponudnik spletnih storitev in rešitev, je že dolgo časa znan po tem, da uporabnike tako rekoč »zaklepa« v svoj ekosistem. Drugače povedano, v svojih izdelkih, kot je pisarniška zbirka Apps, dovoljuje le hrambo podatkov na svoji infrastrukturi in v lastnih spletnih storitvah.

  Objavljeno: 13.9.2016 01:00več
 • Robot Atlas lovi ravnotežje

  Specialist za robotiko Boston Dynamics, za zdaj še v lasti družbe Google, je na spletu pokazal nov dosežek robota Atlas, ki skuša oponašati človeško hojo, držo in obnašanje. Kot je razvidno, je Atlas v laboratoriju uspešno lovil ravnotežje na komaj 2 cm debelem robu deske.

  Objavljeno: 13.9.2016 01:00več
 • Google DeepMind omogoča boljšo sintezo govora

  Google je našel še eno zanimivo in nadvse koristno uporabo svoje platforme za umetno inteligenco DeepMind. S pomočjo tehnologij nevronskih mrež in strojnega učenja so razvili novo tehnološko ogrodje imenovano WaveNet, s katerim uspejo pričarati računalniško generirano sintezo govora, ki zveni bistveno bolj naravno, kot dosedanje tehnologije na tem področju. Google trdi, da je po njihovih ocenah WaveNet 50% bližje človeškemu govoru, kot karkoli drugega doslej.

  Objavljeno: 12.9.2016 01:00več
 • Amazon, Apple in Google v podporo Microsoftu

  Večni rivali so se združili v podpori Microsoftu in njegovi tožbi proti Združenim državam Amerike. Fantje in dekleta iz Redmonda so se uprli zakonu Electronic Communications Privacy Act, natančneje direktivi, ki podjetju prepoveduje obveščanje strank o morebitnih preiskavah ter zahtevah po izročitvi njihovih zasebnih podatkov. Ker bo izid tožbe močno vplival na vse nadaljnje obravnave pod okriljem zakona ECPA, so poleg naštetih velikanov na Microsoftovi strani še številna druga podjetja in posamezniki, med drugim Mozilla, Fox News, naftni mogotec BP ter celo nekaj nekdanjih javnih uslužbencev iz ameriškega pravosodja in agencije FBI.

  Objavljeno: 6.9.2016 06:00več
 • Googleve baze za poslovno rabo

  Google na področju storitev v oblaku za poslovne namene zaostaja za vodilnima Amazonom in Microsoftom, vendar so si zadali cilj, da bodo to spremenili ali vsaj skušali spremeniti. Prvi korak na tej poti je uradna objava treh storitev povezanih z bazami podatkov, ki so po trditvah Googla primerne za vse velikosti in potrebe podjetij.

  Objavljeno: 18.8.2016 01:00več
 • Google Duo, preprostejši video klici

  Google je držal besedo in uradno objavil novo mobilno aplikacijo ter video servis Duo, ki so ga najavili na razvojni konferenci I/O. Duo se uvršča med množico obstoječih programov za video klice in videokonference, kot so Apple FaceTime, Microsoft Skype in Facebook Messenger, če navedemo le nekatere.

  Objavljeno: 17.8.2016 01:00več
 • Fuksija, univerzalni operacijski sistem iz Googla

  Ali po Androidu in Chrome OSu prihaja na vrsto operacijski sistem z delovnim imenom Fuchsia (po naše Fuksija)? Na dan so pricurljale prve informacije o novem razvojnem projektu znotraj družbe Google, katerega cilj je operacijski sistem, ki bi bil popolnoma prenosljiv, od vse od malih naprav IoT do pametnih telefonov in celo osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.8.2016 01:00več
 • Google Maps tudi brez podatkovne povezave

  Tisti, ki smo že pred leti (še na Blackberijih!) preizkusili takrat novo aplikacijo, Googlove Zemljevide, smo takoj ugotovili, da je to prihodnost zemljevidov, pa tudi navigacije. Takoj po tem so nam potrdile tudi borze, kjer so delnice tradicionalnih navigacijskih podjetij, kot je Garmin, strmoglavile. Googlovi zemljevidi so pač toliko boljši, lepši in uporabnejši od klasičnih »garminov«, da to ni prav nič čudno. Le eno slabost imajo – za vse to kar znajo, potrebujejo stalno povezavo v internet, kar danes še vedno ni popolnoma samoumevno, sploh ne v revnejših delih sveta.

  Objavljeno: 11.8.2016več
 • Google omogoča deljenje v okviru družine

  Aplikacije, filme in glasbo, ki smo jih kupili v Googlovi tržnici Play, bo odslej mogoče deliti v okviru družine, so sporočili pri Googlu. Vsak nakup, ki je bil/bo opravljen po 2. juliju 2016 bo mogoče deliti z do šestimi člani družine, deljenje starejših nakupov pa bodo morali razvijalci na tržnici eksplicitno posebej dovoliti.

  Objavljeno: 29.7.2016več
 • Fenomen, spočet kot prvoaprilska šala

  Pokemon GO je igra, ki je obnorela svet (v navednicah). V ZDA, Avstraliji in na Novi Zelandiji je nameščen na desetini vseh pametnih telefonov, aktivni igralci bodo vsakčas prehiteli uporabnike Twitterja. V Evropi na igro še čakamo, namestimo jo lahko le ročno, če s spleta prenesemo ustrezno APK datoteko. Uspešna zgodba lovljenja prikupnih zveri v resničnem (digitalno obogatenem) svetu se je pričela kot prvoaprilska šala pri podjetju Google. Priloženi videoposnetek zabave z zemljevidi Google Maps je zanetil iskro v očeh direktorja podjetja Niantic. Slednji so pod okriljem Googla v preteklosti že naredili igro obogatene resničnosti Ingress. Leto dni kasneje se je podjetje od spletnega velikana odcepilo ter splavilo uspešnico, o kateri se bo še veliko govorilo.

  Objavljeno: 13.7.2016 08:00več
ph