Teme - google

 • Vsak deseti Android z najnovejšim sistemom

  Operacijski sistem Android 6.0 Marshmallow je dosegel nov mejnik. Nameščen je na deset odstotkov vseh naprav z Googlovim operacijskim sistemom. Čeprav se številka ne zdi ravno velika, moramo vedeti, da je marca odstotek znašal zgolj 2,3. Porast zadnjega Androida napajajo predvsem menjave tri ali več let starih telefonov. Med uporabniki Androida se je najbolj zmanjšalo število tistih, ki še vedno uporabljajo Jelly Bean in KitKat. Veliko jih je prepričala nova garda vrhunskih telefonov, med najbolj priljubljenimi so Samsungov Galaxy S7, HTC 10, LG G5 in prenovljena linija Sonyjevih telefonov Xperia. Najpogostejša različica Androida z dobrimi petintridesetimi odstotki ostaja Lollipop (5.0).

  Objavljeno: 8.6.2016 08:00več
 • Huawei pripravlja novega Nexusa

  Pred dobre pol leta je Huawei izdelal svoj prvi Nexus telefon. Model z oznako 6P je malce kasneje prišel tudi v Slovenijo, kjer smo ga toplo sprejeli. Kdo bo letos proizvajalec, ki bo izdelal letošnje Googlove telefone, ni znano. Direktorica južnoafriške veje kitajskega podjetja, Charlene Munilall je v intervjuju za Gear Burn dejala, da enega Nexusa pripravljajo oni. Ali gre za naslednika telefona Nexus 6P ali morda za tablico, ki bi nasledila Googlovo Pixel C, ni hotela izdati. Ker smo še mesece oddaljeni od potencialne uradne predstavitve novih Nexus naprav, upamo, da se vda kateri od vpletenih. Za zdaj vsi molčijo.

  Objavljeno: 7.6.2016 08:00več
 • Googlovi samovozeči avtomobili so se naučili trobiti

  Googlovi pametni avtomobili so prevozili že več milijonov kilometrov in v tem času povzročili eno samo prometno nesrečo, in še to z neznatno škodo, a do danes niso znali – trobiti. Izkaže se, da je računalnike bistveno teže naučiti pravilne uporabe troblje kakor vožnje v koloni ali prehitevanja.

  Objavljeno: 4.6.2016 05:00več
 • Tony Fadell zapušča Google

  Tony Fadell, ki je zaslovel kot avtor znamenitega predvajalnika Apple iPod in kasneje pametnega termostat Nest, dokončno zapušča Google. Kot je sam zapisal v blogu, »je napočil čas, da zapusti gnezdo« (Nest).

  Objavljeno: 4.6.2016 01:00več
 • Google prodaja Boston Dynamics japonski Toyoti

  Po pisanju portala Business Insider naj bi se Google in Toyota praktično že dogovorila o prevzemu Googlovega znamenitega hčerinskega robotskega podjetja Boston Dynamics. Po trditvah dobro obveščenih oseb naj bi bil dogovor o prodaji kmalu popisan, cena pa ostaja skrivnost.

  Objavljeno: 30.5.2016 01:00več
 • Google ni kršil Oraclovih avtorskih pravic za Javo v Androidu

  Končal se je sodni spor med Googlom in Oraclom glede uporabe Jave v Androidu, zaradi česar je Oracle tožil Google. Sodišče v Kaliforniji je odločilo, da Googlova uporaba Jave sodi v okvir poštene rabe, zato Oraclu ni dolžan nobene odškodnine niti ni kršil nobenih avtorskih pravic.

  Objavljeno: 28.5.2016 05:00več
 • Obogateno spletno iskanje

  Google je objavil obogateno različico mobilnega spletnega iskalnika, ki običajne zadetke in izvlečke nadgradi v slikovno osredotočene rezultate. Medtem ko so izvlečki sestavljeni iz majhne slike in krajšega odlomka najdene spletne strani, je nov format prikaza precej bolj vizualno usmerjen, kar lahko vidimo na priloženi sliki. V prvi fazi je funkcionalnost omogočena zgolj pri iskanju filmov in kuharskih receptov. Slikovni vrtiljak z zadetki bomo zaman iskali v slovenski različici iskalnika, saj tako imenovane Rich Cards delujejo le na Google.com. Bržkone bodo pri spletnem velikanu tako več kategorij kot podprtih jezikov dodali sčasoma.

  Objavljeno: 22.5.2016 09:00več
 • Googlove novosti

  Poleg novega Androida, ki bo med drugim imel poseben način delovanja za prikaz navidezne resničnosti, so pri Googlu na srečanju I/O prikazali tudi nova VR očala. Karton je pozabljen, naprava Daydream je videti kot Oculus Rift in ima kontroler, podoben daljinskemu upravljalcu jabolčnega predvajalnika Apple TV. Zaradi nepregledne množice VR programov, bo trgovina Google Play deležna posebne sekcije za navidezno resničnost.

  Objavljeno: 19.5.2016 08:00več
 • Google Play s testiranjem aplikacij

  Testiranje mobilnih aplikacij za naprave z operacijskim sistemom Android je bilo v preteklosti, vse prej kot preprosto. Najmanj, kar smo morali navdušenci nad novimi programskimi izdelki prestati, je bil obisk razvijalčeve spletne strani, kjer smo se včlanili v spletno skupnost, prenesli ustrezno datoteko in nato ročno namestili testni program. Google je naše tarnanje slišal in pripravil dobrodošle spremembe. Trgovina Google Play bo poslej opremljena z možnostjo (beta) testiranja določenih aplikacij. Testiranju se bomo lahko pridružili neposredno iz trgovine. Posodobitev Googlove tržnice bo na voljo v naslednjih nekaj dneh. Nepotrpežljivim je na priloženem spletnem naslovu na voljo namestitvena datoteka.

  Objavljeno: 16.5.2016 08:00več
 • Google bo Evropski uniji moral plačati tri milijarde evrov

  Britanski časnik The Telegraph poroča, da namerava Evropska unija podjetju Google naložiti globo v višini treh milijard evrov. Spor EU in ameriškega velikana traja že od leta 2010. Evropska unija Američanom očita monopolno prirejanje zadetkov v iskalniku, zaradi katerega je tekmece težje najti. Čeprav se je Google nekaj časa upiral in skušal obtožbe ovreči, je nedavno napovedal, da izgubljene bitke ne bo več bil in se prepušča milosti ter nemilosti Evrope. Če je zgodba resnična, bo Evropska komisija rekordno kazen izrekla na začetku junija. Ker podrobnosti niso dorečene, se lahko višina globe in drugi pogoji še spremenijo.

  Objavljeno: 16.5.2016 07:00več
ph