Teme - google

 • Google Maps tudi brez podatkovne povezave

  Tisti, ki smo že pred leti (še na Blackberijih!) preizkusili takrat novo aplikacijo, Googlove Zemljevide, smo takoj ugotovili, da je to prihodnost zemljevidov, pa tudi navigacije. Takoj po tem so nam potrdile tudi borze, kjer so delnice tradicionalnih navigacijskih podjetij, kot je Garmin, strmoglavile. Googlovi zemljevidi so pač toliko boljši, lepši in uporabnejši od klasičnih »garminov«, da to ni prav nič čudno. Le eno slabost imajo – za vse to kar znajo, potrebujejo stalno povezavo v internet, kar danes še vedno ni popolnoma samoumevno, sploh ne v revnejših delih sveta.

  Objavljeno: 11.8.2016več
 • Google omogoča deljenje v okviru družine

  Aplikacije, filme in glasbo, ki smo jih kupili v Googlovi tržnici Play, bo odslej mogoče deliti v okviru družine, so sporočili pri Googlu. Vsak nakup, ki je bil/bo opravljen po 2. juliju 2016 bo mogoče deliti z do šestimi člani družine, deljenje starejših nakupov pa bodo morali razvijalci na tržnici eksplicitno posebej dovoliti.

  Objavljeno: 29.7.2016več
 • Fenomen, spočet kot prvoaprilska šala

  Pokemon GO je igra, ki je obnorela svet (v navednicah). V ZDA, Avstraliji in na Novi Zelandiji je nameščen na desetini vseh pametnih telefonov, aktivni igralci bodo vsakčas prehiteli uporabnike Twitterja. V Evropi na igro še čakamo, namestimo jo lahko le ročno, če s spleta prenesemo ustrezno APK datoteko. Uspešna zgodba lovljenja prikupnih zveri v resničnem (digitalno obogatenem) svetu se je pričela kot prvoaprilska šala pri podjetju Google. Priloženi videoposnetek zabave z zemljevidi Google Maps je zanetil iskro v očeh direktorja podjetja Niantic. Slednji so pod okriljem Googla v preteklosti že naredili igro obogatene resničnosti Ingress. Leto dni kasneje se je podjetje od spletnega velikana odcepilo ter splavilo uspešnico, o kateri se bo še veliko govorilo.

  Objavljeno: 13.7.2016 08:00več
 • Google kupil podjetje Anvato

  Pri Googlu so se zopet odpravili po nakupih, tokrat so kupili podjetje Anvato, kjer so razvili lastno spletno platformo za obdelavo videa. Slednja omogoča avtomatizacijo pri kodiranju, urejanju in distribuiranju videa na različne platforme, po novem bo del Googlovega oddelka za oblačne storitve. Storitve podjetja Anvato bodo tako na voljo širšemu krogu uporabnikov, trenutno jih uporablja kar nekaj večjih produkcijskih hiš (tudi NBC Universal in Fox Sports).

  Objavljeno: 8.7.2016 08:00več
 • Vdor v uporabniške račune direktorja Googla

  Videti je, da se je v hackerskih skupnostih pojavila nova moda – vdiranje v uporabniške račune znamenitih oseb, predvsem vodilnih v podjetjih računalniške industrije. Skupina hackerjev, ki se predstavlja pod imenom OurMine je uspešno napadla in vstopila v račune Sundarja Pichaia, še dokaj svežega direktorja družbe Google. Uspešno so vdrli v uporabniške račune v omrežjih Quora in Twitter, s čimer so menda skušali zgolj dokazati, kako skromen nivo zaščite uporabljajo tisti, ki bi morali biti na tem področju najbolj urejeni.

  Objavljeno: 29.6.2016več
 • Google poenostavlja dvostopenjsko prijavo

  Google je končno poenostavil uporabo dvostopenjskega preverjanja identitete v storitvah Google Apps in Gmail, ki bo po pričakovanjih več ljudi prepričala, da to izjemno pomembno varnostno funkcijo vključijo.

  Objavljeno: 22.6.2016 05:00več
 • Waze bo pomagal pri križiščih brez semaforjev

  Googlova navigacija Waze bo v prihodnje pomagala pri križiščih brez semaforjev. Ker so srečanja brez ustrezne signalizacije praviloma zamudna, bo Waze uporabniku ponudil alternativno in hitrejšo pot. Funkcija bo sprva delovala le v Los Angelesu, kjer bo privzeto omogočena. Uporabniki, ki je ne bodo želeli uporabljati, jo bodo morali ročno izklopiti v nastavitvah Settings. Zmožnost preračunavanja poti brez drenjanja v pločevine polnih križiščih brez prave ureditve bo sčasoma na voljo po vsem svetu.

  Objavljeno: 19.6.2016 12:00več
 • Google bo v Zurichu stroje učil zdrave pameti

  Google je v Zurichu odprl največji center za razvoj umetne inteligence izven meja Združenih držav Amerike. Raziskovalci v največjem mestu Švice se bodo osredotočali predvsem na strojno učenje, razumevanje naravnega jezika ter računalniško dojemanje. Emmanuel Mogenet, vodja ekipe pravi, da bodo stroje učili zdrave pameti. Medtem ko je strojno učenje in razmišljanje že danes sestavina mnogih Googlovih storitev, na primer iskalnika, poštnega filtra in prevajalnika, bo v prihodnosti za podjetje še pomembnejše, saj se ameriški velikan seli na mnoga nova področja, med katerimi so tudi avtonomna vozila. Google bi rad računalnike učil razmišljanja, da bi vedeli, kot štiriletni otrok, da krave ne letajo, ne da bi jim kdo prej to povedal. Ključna točka za dosego zastavljenega cilja bo izboljšanje dialoga med strojem in človekom. Računalnik bo moral zares razumeti, kaj mu ljudje govorijo.

  Objavljeno: 19.6.2016 09:00več
 • Indija zavrnila Google Street View

  Indijsko notranje ministrstvo je Googlu sporočilo, da se ne strinja z velikanovimi načrti, po katerih bi azijsko državo vključil v storitev Street View. Indijskim uradnikom se zdijo 360-stopinjski posnetki visoke ločljivosti, s katerimi bi ovekovečili področje cele države, varnostno tveganje, ki ga niso pripravljeni sprejeti. Storitev, ki je svojo pot začela leta 2007 s pokrivanjem San Francisca, Las Vegasa, Denverja, New Yorka in Miamija, ni prvič naletela na neodobravanje. Težave jo spremljajo praktično povsod, kjer se pojavi. Tudi v Sloveniji smo se ji (beri: informacijski pooblaščenec) dolgo upirali, a navsezadnje pustili objavo fotografij z zamegljenimi obrazi mimoidočih ter registrskimi tablicami posnetih vozil. Zadnja dva primera nezadovoljstva s storitvijo Google Street View sta v naši bližini izrazila Nemčija in Češka. V prvem je 250.000 Nemcev od Googla zahtevalo izbris njihovih domov, v drugem pa Češka prepovedala snemanje novih fotografij.

  Objavljeno: 13.6.2016 01:00več
 • Google bo razvijalcem namenil več denarja

  Spletni časnik Recode poroča, da bo Google po zgledu Appla v prihodnosti razvijalcem namenil več denarja od prodaje mobilnih aplikacij. Kot v Cupertinu bodo tudi pri spletnem velikanu odstotek dobička zvišali iz 70 na 85. Sprememba zadeva predvsem ponudnike mobilnih storitev, na katere se uporabniki naročajo prek tržnice Google Play. Za razliko od Appla, ki večji kos pogače ponuja zgolj v primeru celoletne naročnine, pri Googlu med naročniki ne bodo delali razlik. Bržkone si pri Googlu na račun prijaznosti pri obračunavanju obetajo še večjo podporo predvajalniku Chromecast, kjer so naročnine pretežni del posla.

  Objavljeno: 9.6.2016 09:00več
ph