Teme - google

 • Googlova umetna inteligenca se uči branja iz ustnic

  Raziskovalci iz univerze v Oxfordu in iz Googlove skupine za razvoj umetne inteligence so naredili najnatančnejšo programsko opremo za branje iz ustnic do sedaj. Program so izučili s pomočjo na tisoče ur oddaj iz BBCja, trenutno se približuje 50 odstotni natančnosti. To se morda ne sliši veliko, vendar je bila človeška natančnost pri istih posnetkih le nekaj čez deset odstotna. Na isti univerzi so sicer predstavili tudi program, ki se hvali z nekaj čez 90 odstotno natančnostjo, a gre pri tem za namensko narejene posnetke, kjer govorci govorijo pravilno tvorjene stavke.

  Objavljeno: 24.11.2016 12:00več
 • Google Earth v navidezni resničnosti!

  Če si želite ogledate svetovne znamenitosti, vam ni treba več zapustiti niti lastne sobe. Google je predstavil razširitev svojega Google Earth, ki na kompletu za navidezno resničnost HTC Vive ponuja ogled Zemlje v navidezni resničnosti. Za zdaj nima nobenih namenov, da bi Google Earth VR prispel še na kakšno drugo napravo.

  Objavljeno: 18.11.2016 05:00več
 • Microsoft podpira Kubernetes

  Microsoft vse bolj pogosto podpira odprtokodne izdelke in vključuje v svojo strategijo ter ponudbo. Na konferenci KubeCon so tako najavili podporo za tehnologijo Kubernetes, s katero lahko avtomatiziramo uvedbo, širitev in upravljanje programskih kontejnerjev, ki vse bolj prodirajo na področju virtualizacije aplikacij.

  Objavljeno: 12.11.2016 01:00več
 • Napredna razpoznava predmetov

  Strokovnjaki škotske univerze University of St. Andrews so razkrili najnovejše dosežke na področju tehnologije, s katero lahko zelo natančno prepoznamo različne predmete in materiale. Raziskovalci so predstavili napravo z imenom RadarCat (Radar Categorisation for Input and Interaction), ki s pomočjo radarske tehnologije in algoritmov strojnega učenja zelo zanesljivo določi površino predmeta, ki ga analizira.

  Objavljeno: 10.11.2016 01:00več
 • Android Auto za vsakogar

  Google je pred dvema letoma predstavil razširitev za pametne telefone Android, ki omogoča prikaz in krmiljenje izbranih aplikacij prek združljivega "infotainment" sistema v avtomobilih. Od tedaj je tehnologija Android Auto na voljo že v več kot dvesto različnih modelih avtomobilov, še več pa jih je v pripravi za naslednje leto.

  Objavljeno: 8.11.2016 01:00več
 • Na Androidu so zaživela naprednejša sporočila SMS

  Google je v sodelovanju s ponudnikom mobilne telefonije Sprint na napravah v ZDA splavil letos napovedano storitev RCS (Rich Communications Service). Gre za klasična sporočila SMS, ki so nadgrajena z naprednimi zmožnostmi v podobi boljših skupinskih pogovorov, večje ločljivosti poslanih fotografij, potrdil o branju in obvestil o tipkanju. Novi SMSi bodo torej imeli vse, kar poznamo iz sistemov trenutnega sporočanja, le da v obliki osnovnih telekomunikacijskih sporočil, ki jih bodo sčasoma podprli vsi telekomunikacijski operaterji. Sprint v prvi fazi ponuja obogatena sporočila SMS zgolj uporabnikom izbranih LG in Nexus naprav, prihodnje leto pa jih bodo deležni vsi Androidni navdušenci (KitKat ali novejši), ki uporabljajo odjemalca Messenger.

  Objavljeno: 5.11.2016 08:00več
 • Prvi Tango telefon

  Googlov projekt Tango, ki je bil prvič predstavljen lani, dobiva s telefonom Phab 2 Pro podjetja Lenovo tudi fizično podobo. Gre za napravo s posebno kamero, zmožno zaznavanja okolice, medtem ko par dodatnih procesorjev za računalniški vid poskrbi za hitre meritve objektov in razdalj med njimi. Telefon Phab 2 Pro je sicer opremljen s 4K zaslonom velikosti 6,4 palca, procesorjem Snapdragon 652, 4GB pomnilnika RAM, 64 GB shrambe ter 4000 mAh baterijo. Na dobrih 450 evrov ocenjen telefon v navidezni resničnosti dobro sodeluje z Googlovimi očali Daydream, za optimalni izkoristek Tango kamere in tipal pa je na tržnici Play že na voljo več kot 35 namenskih aplikacij. 

  Objavljeno: 2.11.2016 08:00več
 • Google razkril ranljivost operacijskega sistema Windows

  Strokovnjaki za varnost podjetja Google so oktobra odkrili dve večji ranljivosti operacijskega sistema Windows. Ena izmed njiju ostaja nezakrpana, kljub temu, da so najditelji takoj obvestili vpletene. Nepridipravi luknjo vsakodnevno aktivno izkoriščajo. Sporna je varnostna razpoka v tehnologiji Flash, ki so jo pri Adobe prek lastne platforme za posodobitve sicer že zakrpali, medtem ko Microsoft operacijskega sistema še ni ustrezno nadgradil. V Redmondu se branijo, da krpanje operacijskega sistema traja dlje, obenem pa niso zadovoljni z Googlovo javno grajo, ki bo izkoriščanje varnostne luknje še pospešila. Zaskrbljenim uporabnikom svetujejo ročno posodobitev Flasha.

  Objavljeno: 1.11.2016 15:00več
 • Ste vedeli, da Google ve...?

  Da Google zelo dobro ve, in "si zapisuje", kaj iščete v njegovem iskalniku, ni nobena skrivnost. Da ve še veliko več, če uporabljate Chrome, v katerega ste prijavljeni z vašim računom Gmail, tudi ne. Verjetno si predstavljate, da velja enako, če uporabljate telefon z Androidom, v katerega ste tako ali tako vedno prijavljeni z Gmail računom, mar ne? Da beleži tudi to, kje se gibljete, smo že večkrat pisali:

  Objavljeno: 26.10.2016 11:00več
 • Googlove novosti

  Google je včerajšnjem dogodku predstavil kar nekaj novosti, ključna so telefoni Pixel, o katerih smo večino že povedali. Česar »govorice« o telefonih niso znale pravilno napovedati, je predvsem programski del telefonov, konkretno glasovni vmesnik Google Assistant. Gre za nekakšen nadgrajeni Google Now oz. Applov Siri, ki se odlikuje predvsem po tem, da se z uporabnikom dejansko pogovarja, torej vzdržuje rdečo nit pogovora. Ne gre več le za komunikacijo tipa vprašanje/odgovor, ki stojita vsaka zase, ampak se pogovor navezuje na vsebino, ki je bila izrečena v predhodnih stavkih.

  Objavljeno: 5.10.2016 10:00več
ph