Teme - google

 • Google ni kršil Oraclovih avtorskih pravic za Javo v Androidu

  Končal se je sodni spor med Googlom in Oraclom glede uporabe Jave v Androidu, zaradi česar je Oracle tožil Google. Sodišče v Kaliforniji je odločilo, da Googlova uporaba Jave sodi v okvir poštene rabe, zato Oraclu ni dolžan nobene odškodnine niti ni kršil nobenih avtorskih pravic.

  Objavljeno: 28.5.2016 05:00več
 • Obogateno spletno iskanje

  Google je objavil obogateno različico mobilnega spletnega iskalnika, ki običajne zadetke in izvlečke nadgradi v slikovno osredotočene rezultate. Medtem ko so izvlečki sestavljeni iz majhne slike in krajšega odlomka najdene spletne strani, je nov format prikaza precej bolj vizualno usmerjen, kar lahko vidimo na priloženi sliki. V prvi fazi je funkcionalnost omogočena zgolj pri iskanju filmov in kuharskih receptov. Slikovni vrtiljak z zadetki bomo zaman iskali v slovenski različici iskalnika, saj tako imenovane Rich Cards delujejo le na Google.com. Bržkone bodo pri spletnem velikanu tako več kategorij kot podprtih jezikov dodali sčasoma.

  Objavljeno: 22.5.2016 09:00več
 • Googlove novosti

  Poleg novega Androida, ki bo med drugim imel poseben način delovanja za prikaz navidezne resničnosti, so pri Googlu na srečanju I/O prikazali tudi nova VR očala. Karton je pozabljen, naprava Daydream je videti kot Oculus Rift in ima kontroler, podoben daljinskemu upravljalcu jabolčnega predvajalnika Apple TV. Zaradi nepregledne množice VR programov, bo trgovina Google Play deležna posebne sekcije za navidezno resničnost.

  Objavljeno: 19.5.2016 08:00več
 • Google Play s testiranjem aplikacij

  Testiranje mobilnih aplikacij za naprave z operacijskim sistemom Android je bilo v preteklosti, vse prej kot preprosto. Najmanj, kar smo morali navdušenci nad novimi programskimi izdelki prestati, je bil obisk razvijalčeve spletne strani, kjer smo se včlanili v spletno skupnost, prenesli ustrezno datoteko in nato ročno namestili testni program. Google je naše tarnanje slišal in pripravil dobrodošle spremembe. Trgovina Google Play bo poslej opremljena z možnostjo (beta) testiranja določenih aplikacij. Testiranju se bomo lahko pridružili neposredno iz trgovine. Posodobitev Googlove tržnice bo na voljo v naslednjih nekaj dneh. Nepotrpežljivim je na priloženem spletnem naslovu na voljo namestitvena datoteka.

  Objavljeno: 16.5.2016 08:00več
 • Google bo Evropski uniji moral plačati tri milijarde evrov

  Britanski časnik The Telegraph poroča, da namerava Evropska unija podjetju Google naložiti globo v višini treh milijard evrov. Spor EU in ameriškega velikana traja že od leta 2010. Evropska unija Američanom očita monopolno prirejanje zadetkov v iskalniku, zaradi katerega je tekmece težje najti. Čeprav se je Google nekaj časa upiral in skušal obtožbe ovreči, je nedavno napovedal, da izgubljene bitke ne bo več bil in se prepušča milosti ter nemilosti Evrope. Če je zgodba resnična, bo Evropska komisija rekordno kazen izrekla na začetku junija. Ker podrobnosti niso dorečene, se lahko višina globe in drugi pogoji še spremenijo.

  Objavljeno: 16.5.2016 07:00več
 • Googlova digitalna garaža v Sloveniji

  Slovenskim uporabnikom je brezplačno na voljo nova Googlova spletna platforma Digitalna garaža. Storitev ameriškega spletnega velikana ponuja brezplačna usposabljanja na področju digitalnega oglaševanja in je namenjena študentom, podjetnikom in vsem ostalim, ki želijo izboljšati znanje digitalnega oglaševanja.

  Objavljeno: 6.5.2016 01:00več
 • Fiat in Googlovi samovozeči avtomobili

  Google je brez dvoma pionir in glavni igralec na področju tehnologije samodejne vožnje avtomobilov, vendar doslej ni bilo jasno, kako se bo plod vsega tega razvoja odrazil v praksi, končnih izdelkih.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
 • Google z Androidom kršil evropske zakone

  Evropska komisija je ameriško podjetje Google znova obtožila zlorabe vodilnega položaja na trgu. Spletni velikan se monopolno obnaša z mobilnim operacijskim sistemom Android, s katerim krši pravila, ki veljajo za podjetja, ki delujejo na evropskem ozemlju. Kljub temu da je Android odprtokodni sistem, ki bi ga naj proizvajalci prosto uporabljali, jih Google sili v nameščanje neželenih aplikacij (Gmail, Youtube ...), in nastavljanje privzetih izbir (Google Search). V nekaterih primerih so proizvajalci za uporabo Googlovega iskalnika v telefonih celo plačani. S tovrstnim ravnanjem dela ameriško podjetje škodo tako tekmecem kot tudi vsem kupcem. Na Googlov naslov je že prispela uradna obtožba. Spletni velikan ima dvanajst tednov časa, da odgovori in spremeni poslovno prakso, drugače mu grozi denarna kazen in prenehanje aktivnosti na področju EU.

  Objavljeno: 21.4.2016 07:00več
 • Google ni kriv kršenja avtorskih pravic

  Google je leta 2004 pričel z optičnim prebiranjem knjig, da bi izvlečke iz njih vključil v iskanje. Iskalnik danes najde besedne zveze iz milijonov različnih naslovov in omogoča uporabnikom prebiranje citatov, odsekov in določenih strani. Med knjigami v bazi so sicer večinoma dela preminulih avtorjev, ki niso več zaščitena, a precej jih je novejšega datuma z avtorsko zaščiteno vsebino, kar je že leta 2005 šlo v nos združenju Authors Guild, ki je spletnega velikana tožilo. Po enajstih letih tožb je Googlovo početje povsem zakonito. Vrhovno sodišče v ZDA je namreč odločilo, da optično branje izvlečkov iz knjig spada med tako imenovano pravično rabo (ang. fair use) in ne odžira vsakdanjega kruha pisateljem, zato ponovnega sojenja, ki ga je zahtevalo poraženo in razočarano združenje Authors Guild ne bo.

  Objavljeno: 19.4.2016 05:00več
 • Neumnosti podjetja Nest

  Podjetje Nest, v lasti korporacije Alphabet (Google), v zadnjem času dela niz milo rečeno čudnih potez, ki so očitno posledica internih nesoglasij, pomanjkanje vizije, pa tudi pomanjkanja občutka za kupce. Zadnja od nelogičnih potez je odločitev, da ukinejo storitev v oblaku Revolov Smart Hub, ki je omogočala delovanje koncentratorja IoT Revolov, namenjenega za povezovanje pametnih naprav v domačem okolju.

  Objavljeno: 7.4.2016 01:00več
ph