Teme - google

 • Google poenostavlja dvostopenjsko prijavo

  Google je končno poenostavil uporabo dvostopenjskega preverjanja identitete v storitvah Google Apps in Gmail, ki bo po pričakovanjih več ljudi prepričala, da to izjemno pomembno varnostno funkcijo vključijo.

  Objavljeno: 22.6.2016 05:00več
 • Waze bo pomagal pri križiščih brez semaforjev

  Googlova navigacija Waze bo v prihodnje pomagala pri križiščih brez semaforjev. Ker so srečanja brez ustrezne signalizacije praviloma zamudna, bo Waze uporabniku ponudil alternativno in hitrejšo pot. Funkcija bo sprva delovala le v Los Angelesu, kjer bo privzeto omogočena. Uporabniki, ki je ne bodo želeli uporabljati, jo bodo morali ročno izklopiti v nastavitvah Settings. Zmožnost preračunavanja poti brez drenjanja v pločevine polnih križiščih brez prave ureditve bo sčasoma na voljo po vsem svetu.

  Objavljeno: 19.6.2016 12:00več
 • Google bo v Zurichu stroje učil zdrave pameti

  Google je v Zurichu odprl največji center za razvoj umetne inteligence izven meja Združenih držav Amerike. Raziskovalci v največjem mestu Švice se bodo osredotočali predvsem na strojno učenje, razumevanje naravnega jezika ter računalniško dojemanje. Emmanuel Mogenet, vodja ekipe pravi, da bodo stroje učili zdrave pameti. Medtem ko je strojno učenje in razmišljanje že danes sestavina mnogih Googlovih storitev, na primer iskalnika, poštnega filtra in prevajalnika, bo v prihodnosti za podjetje še pomembnejše, saj se ameriški velikan seli na mnoga nova področja, med katerimi so tudi avtonomna vozila. Google bi rad računalnike učil razmišljanja, da bi vedeli, kot štiriletni otrok, da krave ne letajo, ne da bi jim kdo prej to povedal. Ključna točka za dosego zastavljenega cilja bo izboljšanje dialoga med strojem in človekom. Računalnik bo moral zares razumeti, kaj mu ljudje govorijo.

  Objavljeno: 19.6.2016 09:00več
 • Indija zavrnila Google Street View

  Indijsko notranje ministrstvo je Googlu sporočilo, da se ne strinja z velikanovimi načrti, po katerih bi azijsko državo vključil v storitev Street View. Indijskim uradnikom se zdijo 360-stopinjski posnetki visoke ločljivosti, s katerimi bi ovekovečili področje cele države, varnostno tveganje, ki ga niso pripravljeni sprejeti. Storitev, ki je svojo pot začela leta 2007 s pokrivanjem San Francisca, Las Vegasa, Denverja, New Yorka in Miamija, ni prvič naletela na neodobravanje. Težave jo spremljajo praktično povsod, kjer se pojavi. Tudi v Sloveniji smo se ji (beri: informacijski pooblaščenec) dolgo upirali, a navsezadnje pustili objavo fotografij z zamegljenimi obrazi mimoidočih ter registrskimi tablicami posnetih vozil. Zadnja dva primera nezadovoljstva s storitvijo Google Street View sta v naši bližini izrazila Nemčija in Češka. V prvem je 250.000 Nemcev od Googla zahtevalo izbris njihovih domov, v drugem pa Češka prepovedala snemanje novih fotografij.

  Objavljeno: 13.6.2016 01:00več
 • Google bo razvijalcem namenil več denarja

  Spletni časnik Recode poroča, da bo Google po zgledu Appla v prihodnosti razvijalcem namenil več denarja od prodaje mobilnih aplikacij. Kot v Cupertinu bodo tudi pri spletnem velikanu odstotek dobička zvišali iz 70 na 85. Sprememba zadeva predvsem ponudnike mobilnih storitev, na katere se uporabniki naročajo prek tržnice Google Play. Za razliko od Appla, ki večji kos pogače ponuja zgolj v primeru celoletne naročnine, pri Googlu med naročniki ne bodo delali razlik. Bržkone si pri Googlu na račun prijaznosti pri obračunavanju obetajo še večjo podporo predvajalniku Chromecast, kjer so naročnine pretežni del posla.

  Objavljeno: 9.6.2016 09:00več
 • Vsak deseti Android z najnovejšim sistemom

  Operacijski sistem Android 6.0 Marshmallow je dosegel nov mejnik. Nameščen je na deset odstotkov vseh naprav z Googlovim operacijskim sistemom. Čeprav se številka ne zdi ravno velika, moramo vedeti, da je marca odstotek znašal zgolj 2,3. Porast zadnjega Androida napajajo predvsem menjave tri ali več let starih telefonov. Med uporabniki Androida se je najbolj zmanjšalo število tistih, ki še vedno uporabljajo Jelly Bean in KitKat. Veliko jih je prepričala nova garda vrhunskih telefonov, med najbolj priljubljenimi so Samsungov Galaxy S7, HTC 10, LG G5 in prenovljena linija Sonyjevih telefonov Xperia. Najpogostejša različica Androida z dobrimi petintridesetimi odstotki ostaja Lollipop (5.0).

  Objavljeno: 8.6.2016 08:00več
 • Huawei pripravlja novega Nexusa

  Pred dobre pol leta je Huawei izdelal svoj prvi Nexus telefon. Model z oznako 6P je malce kasneje prišel tudi v Slovenijo, kjer smo ga toplo sprejeli. Kdo bo letos proizvajalec, ki bo izdelal letošnje Googlove telefone, ni znano. Direktorica južnoafriške veje kitajskega podjetja, Charlene Munilall je v intervjuju za Gear Burn dejala, da enega Nexusa pripravljajo oni. Ali gre za naslednika telefona Nexus 6P ali morda za tablico, ki bi nasledila Googlovo Pixel C, ni hotela izdati. Ker smo še mesece oddaljeni od potencialne uradne predstavitve novih Nexus naprav, upamo, da se vda kateri od vpletenih. Za zdaj vsi molčijo.

  Objavljeno: 7.6.2016 08:00več
 • Googlovi samovozeči avtomobili so se naučili trobiti

  Googlovi pametni avtomobili so prevozili že več milijonov kilometrov in v tem času povzročili eno samo prometno nesrečo, in še to z neznatno škodo, a do danes niso znali – trobiti. Izkaže se, da je računalnike bistveno teže naučiti pravilne uporabe troblje kakor vožnje v koloni ali prehitevanja.

  Objavljeno: 4.6.2016 05:00več
 • Tony Fadell zapušča Google

  Tony Fadell, ki je zaslovel kot avtor znamenitega predvajalnika Apple iPod in kasneje pametnega termostat Nest, dokončno zapušča Google. Kot je sam zapisal v blogu, »je napočil čas, da zapusti gnezdo« (Nest).

  Objavljeno: 4.6.2016 01:00več
 • Google prodaja Boston Dynamics japonski Toyoti

  Po pisanju portala Business Insider naj bi se Google in Toyota praktično že dogovorila o prevzemu Googlovega znamenitega hčerinskega robotskega podjetja Boston Dynamics. Po trditvah dobro obveščenih oseb naj bi bil dogovor o prodaji kmalu popisan, cena pa ostaja skrivnost.

  Objavljeno: 30.5.2016 01:00več
ph