Teme - google

 • Napredna razpoznava predmetov

  Strokovnjaki škotske univerze University of St. Andrews so razkrili najnovejše dosežke na področju tehnologije, s katero lahko zelo natančno prepoznamo različne predmete in materiale. Raziskovalci so predstavili napravo z imenom RadarCat (Radar Categorisation for Input and Interaction), ki s pomočjo radarske tehnologije in algoritmov strojnega učenja zelo zanesljivo določi površino predmeta, ki ga analizira.

  Objavljeno: 10.11.2016 01:00več
 • Android Auto za vsakogar

  Google je pred dvema letoma predstavil razširitev za pametne telefone Android, ki omogoča prikaz in krmiljenje izbranih aplikacij prek združljivega "infotainment" sistema v avtomobilih. Od tedaj je tehnologija Android Auto na voljo že v več kot dvesto različnih modelih avtomobilov, še več pa jih je v pripravi za naslednje leto.

  Objavljeno: 8.11.2016 01:00več
 • Na Androidu so zaživela naprednejša sporočila SMS

  Google je v sodelovanju s ponudnikom mobilne telefonije Sprint na napravah v ZDA splavil letos napovedano storitev RCS (Rich Communications Service). Gre za klasična sporočila SMS, ki so nadgrajena z naprednimi zmožnostmi v podobi boljših skupinskih pogovorov, večje ločljivosti poslanih fotografij, potrdil o branju in obvestil o tipkanju. Novi SMSi bodo torej imeli vse, kar poznamo iz sistemov trenutnega sporočanja, le da v obliki osnovnih telekomunikacijskih sporočil, ki jih bodo sčasoma podprli vsi telekomunikacijski operaterji. Sprint v prvi fazi ponuja obogatena sporočila SMS zgolj uporabnikom izbranih LG in Nexus naprav, prihodnje leto pa jih bodo deležni vsi Androidni navdušenci (KitKat ali novejši), ki uporabljajo odjemalca Messenger.

  Objavljeno: 5.11.2016 08:00več
 • Prvi Tango telefon

  Googlov projekt Tango, ki je bil prvič predstavljen lani, dobiva s telefonom Phab 2 Pro podjetja Lenovo tudi fizično podobo. Gre za napravo s posebno kamero, zmožno zaznavanja okolice, medtem ko par dodatnih procesorjev za računalniški vid poskrbi za hitre meritve objektov in razdalj med njimi. Telefon Phab 2 Pro je sicer opremljen s 4K zaslonom velikosti 6,4 palca, procesorjem Snapdragon 652, 4GB pomnilnika RAM, 64 GB shrambe ter 4000 mAh baterijo. Na dobrih 450 evrov ocenjen telefon v navidezni resničnosti dobro sodeluje z Googlovimi očali Daydream, za optimalni izkoristek Tango kamere in tipal pa je na tržnici Play že na voljo več kot 35 namenskih aplikacij. 

  Objavljeno: 2.11.2016 08:00več
 • Google razkril ranljivost operacijskega sistema Windows

  Strokovnjaki za varnost podjetja Google so oktobra odkrili dve večji ranljivosti operacijskega sistema Windows. Ena izmed njiju ostaja nezakrpana, kljub temu, da so najditelji takoj obvestili vpletene. Nepridipravi luknjo vsakodnevno aktivno izkoriščajo. Sporna je varnostna razpoka v tehnologiji Flash, ki so jo pri Adobe prek lastne platforme za posodobitve sicer že zakrpali, medtem ko Microsoft operacijskega sistema še ni ustrezno nadgradil. V Redmondu se branijo, da krpanje operacijskega sistema traja dlje, obenem pa niso zadovoljni z Googlovo javno grajo, ki bo izkoriščanje varnostne luknje še pospešila. Zaskrbljenim uporabnikom svetujejo ročno posodobitev Flasha.

  Objavljeno: 1.11.2016 15:00več
 • Ste vedeli, da Google ve...?

  Da Google zelo dobro ve, in "si zapisuje", kaj iščete v njegovem iskalniku, ni nobena skrivnost. Da ve še veliko več, če uporabljate Chrome, v katerega ste prijavljeni z vašim računom Gmail, tudi ne. Verjetno si predstavljate, da velja enako, če uporabljate telefon z Androidom, v katerega ste tako ali tako vedno prijavljeni z Gmail računom, mar ne? Da beleži tudi to, kje se gibljete, smo že večkrat pisali:

  Objavljeno: 26.10.2016 11:00več
 • Googlove novosti

  Google je včerajšnjem dogodku predstavil kar nekaj novosti, ključna so telefoni Pixel, o katerih smo večino že povedali. Česar »govorice« o telefonih niso znale pravilno napovedati, je predvsem programski del telefonov, konkretno glasovni vmesnik Google Assistant. Gre za nekakšen nadgrajeni Google Now oz. Applov Siri, ki se odlikuje predvsem po tem, da se z uporabnikom dejansko pogovarja, torej vzdržuje rdečo nit pogovora. Ne gre več le za komunikacijo tipa vprašanje/odgovor, ki stojita vsaka zase, ampak se pogovor navezuje na vsebino, ki je bila izrečena v predhodnih stavkih.

  Objavljeno: 5.10.2016 10:00več
 • Google Apps po novem Google Suite

  Google je že pred desetimi leti predstavil Google Apps, komplet njihovih storitev, namenjen podjetjem. Tako so lahko podjetja svojo domeno povezala z Googlovimi storitvami (predvsem elektronsko pošto). Storitev je bila za majhna podjetja (do deset uporabnikov) sprva brezplačna, a so kmalu dobili tudi kar nekaj večjih strank. Sedaj pa so objavili, da bodo spremenili ime, po novem se tej storitvi reče Google Suite, pravijo, da lahko v prihodnje pričakujemo še nekaj novosti (žal pa niso predstavili še nič konkretnega).

  Objavljeno: 30.9.2016 09:00več
 • Google odpira kodo za strojno učenje

  Pri Googlu so objavili kodo svojega sistema Show and Tell. Gre za sistem, ki s pomočjo globokega učenja (»deep learning«) smiselno prepozna objekte in dogajanje na fotografijah. Sistem deluje v navezi z TensorFlow, Googlovim odprtim ogrodjem za strojno učenje, naj bi imel 93,9 odstotno natančnost pri prepoznavi. Zanimivo je to, da sistem ne ponavlja le napisov, ki so jih pri podobnih fotografijah vnesli ljudje, temveč lahko ustvari tudi nove, lastne podpise, izboljšana naj bi bila tudi tvorba stavkov.

  Objavljeno: 26.9.2016 09:00več
 • YouTube kot družabno omrežje

  Tako kot se je že nekaj časa domnevalo, je Google v javni preizkus poslal novo funkcionalnost, ki priljubljeni video servis YouTube spreminja domala v družabno omrežje. Novi zavihek Community Tab, ki ga lahko v izbranih video kanalih, omogoča da avtorji poleg video posnetka objavljajo sporočila, animacije v formatu GIF in celo video posnetke v živo.

  Objavljeno: 18.9.2016 01:00več
ph