Objavljeno: 19.1.2014 12:00

Zlonamerni programi, vgrajeni v dodatke za Chrome

Googlov brskalnik Chrome je znan po odlični varnosti in hitrosti, hkrati pa tudi po vse večjem številu koristnih dodatkov. Pri slednjih pa se je začelo dogajati, da jih od originalnih razvijalcev kupujejo podjetja, ki v dodatke vgradijo zlonamerno kodo, največkrat gre za oglaševanje (adware), ki se na uporabniške računalnike prenese z naslednjo nadgradnjo. Primer je dodatek Add To Feedly, za katero je originalni razvijalec dobil ponudbo nekaj tisoč dolarjev, po prodaji pa je prva nadgradnja začela vnašati nezaželene reklame na vse spletne strani, ki so jih uporabniki obiskali (uporabnikov tega dodatka naj bi bilo okoli trideset tisoč).

Največja težava tega je dejstvo, da se klasične metode za čiščenje računalnikov (programi anti-adware in anti-virus) tu ne odnesejo, saj so ti dodatki navzven videti povsem legitimni. Po privzetem se preko Google računa zabeleži, katere dodatke uporabljamo, ko se prijavimo v (denimo) na novo nameščeni Google Chrome se ti dodatki samodejno prenesejo.

Pri Googlu dogajanja še niso komentirali, zaenkrat pa še ni pametnega načina, kako se zaščititi pred tovrstnimi zlorabami. Še najbolje je ročno pregledati dodatke in njihove ocene na spletu, kjer uporabniki hitro opozorijo na zlonamerno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji