Objavljeno: 2.8.2014 01:00

Zasloni za tiste s slabim vidom

V časih, ko nas obdaja vse več naprav z zasloni, imajo tisti slabšim vidom vse več težav v vsakdanjem življenju. Po statistikah pa je takih skoraj tretjina vseh ljudi, v nekaterih državah celo več.

Znanstveniki iz univerz Berkeley v Kaliforniji in MIT v Massachusettsu imajo morda recept, kako to izboljšati. Nedavno so javnosti predstavili prototip tablice z zaslonom, ki se prilagaja ljudem z očali, ne glede na to, ali so kratkovidni ali daljnovidni.

Zanimiv je princip delovanja, ki je obenem tudi razmeroma preprost. Na zaslon tablice so postavili poseben plastičen filter z drobnimi luknjicami, ki povzročijo, da se slika dodano izostri. Drugi pomemben del pa je poseben algoritem, ki s pomočjo programske opreme prilagaja intenzivnost in smer svetlobe posamezne pike vsakemu posamezniku posebej.

Pri razvoju algoritma so si pomagali s fotoaparati DSLR, kjer so s pomočjo objektivov simulirali vid daljnovidne osebe in pri tem dosegli, da je fotoaparat kljub zamiku fokusa naredil povsem ostro sliko.

Znanstveniki poudarjajo, da je to šele začetna raziskava, ki pa daje spodbudo za razvoj zaslonov, ki se znajo prilagajati stanju vida njegovih uporabnikov. S tem bi omogočili večjo kvaliteto življenja vsem, ki morajo uporabljati ena ali celo več očal pri vsakdanjih opravilih in delu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji