Objavljeno: 24.4.2014 05:00

Za nesojenega izumitelja bitcoina nabrali 20.000 dolarjev

Marca letos je Nesweek ekskluzivno objavil zgodbo o Dorianu Satoshiju Nakamotu, ki da je po njihovih zanesljivih informacijah izumitelj bitcoina. 64-letni možakar iz Los Angelesa, ki je v preteklosti delal za vojsko, je zatem večkrat javno zanikal kakršnokoli povezanost z bitcoinom, na spletu pa se je prek forumov oglasil tudi pravi Nakamoto, ki je tudi zanikal povezavo s človekom iz članka. Zdi se, da se je Newsweek zaletel in opekel.

Ne glede na identiteto pravega Satoshija Nakamota je bil človek iz Newsweekovega članka – Dorian Nakamoto – deležen nesorazmerne pozornosti, ki mu je povzročila več težav kot koristi. Zato so na Redditu pretekli mesec začeli zbirati prispevke v bitcoinu zanj, da bi ublažili škodo, ki jo je povzročilo neodgovorno novinarstvo, da bi pokazali širokogrudnost skupnosti bitcoin in da bi zbrani denar služil za kakršnekoli pravne ali druge stroške, ki bi jih Dorian Nakamoto utrpel. Odvetnika je namreč moral najeti, ni pa (še) vložil tožbe zoper Newsweek. Slednji zgodbe ni umaknil.

V nabirki so zbrali 47,5 bitcoinov, kar je približno 20.000 dolarjev. Prispevalo je 2.000 ljudi. Dorian Nakamoto se je v videoprispevku zahvalil vsem sodelujočim in še enkrat ponovil, da nima z bitcoinom nič skupnega in da je celotna publiciteta zgolj veliko breme. Bo pa odslej uporabljal bitcoin in skupnosti pomagal po svojih močeh, je še dodal.

Upajmo, da je to res, saj ima pravi Nakamoto v lasti bitcoine, vredne okrog pol milijarde dolarjev, tako da bi bilo zbiranje zanj prava ironija. Njegova identiteta pa še vedno ostaja zavita v skrivnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji