Objavljeno: 26.7.2013 07:00

Yahoojev odkup delnic: ni vsaka svinjarija nezakonita

Yahoo bo odkupil za 1,16 milijarde dolarjev svojih delnic, so sporočili. Tega pa ne bodo počeli na borzi, ko lahko delnice po tržni ceni načeloma prodajo vsi delničarji, ampak bodo odkupili 40 milijonov lotov delnic od Third Pointa. Gre za enega največjih investitorjev, sicer hedge sklad, ki ima trenutno v lasti šest odstotkov podjetja, po odkupu pa mu bosta ostala slaba dva odstotka. Zgodba pa je bistveno zanimivejša.

Nekoč je neka precej kontroverzna slovenska osebnost lepo povedala, da še ni vsaka svinjarija nezakonita. Tudi v tujini to še kako drži. Kar bo sedaj izsilil Third Point oziroma njegov vodja Daniel Loeb, se v angleščini imenuje greenmail (skovanka iz blackmail, izsiljevanje, in greenback, šelesteč zelenec oziroma dolar). V principu sorazmerno velik delničar zagrozi s sovražnim prevzemom podjetja, zato to odkupi njegove delnice s premijo nad borzno ceno. S tem nesojeni sovražni prevzemnik ustvari kapitalski dobiček. Praksa je v tujini različno obravnava; nekatere ameriške zvezne države so jo prepovedale v 80. letih, ko so ti posli cveteli, druge (recimo Delaware, kjer je Yahoo registriran) pa ne. In sedaj ima Yahoo problem.

Loeb je za Third Point potrpežljivo nakupoval delnice v času Yahoojeve krize in leta 2011 objavil, da je zbral 5,1 odstotka delnic podjetja. Takoj zatem je upravnemu odboru (Yahoo ima enotirno vodstvo, ki pa se deli na izvršne in neizvršne funkcije) poslal pismo, da je bila Carol Bartz neprimerna izbira za izvršno direktorico. Nadalje je hudo kritiziral Yahoojevo odločitev, da zavrne Microsoftovo ponudbo za prevzem iz leta 2008, ko so za delnico ponujalo 31 dolarjev. To je bila dejansko ena največjih Yahoojevih napak, kar je pozneje priznalo tudi vodstvo.

Upravni odbor ni bil navdušen nad ukazovanjem, kaj naj počnejo. Pa so v podjetje pripeljali Scotta Thompsona, s komer je imel Loeb velik problem. In naposled je Loeb izvrtal, da je lagal o svoji izobrazbi, zato je moral Thompson leteti. Laž je laž, čeprav ni bila velika (Thompson je pač malo prilagodil smer, ki jo je doštudiral) in za potrebna znanje za vodenje podjetja popolnoma nepomembna. A zgledi vlečejo, zato je Thompson moral iti. Mimogrede je odpihnilo še kadrovnico, ki bi ga bila morala temeljiteje preveriti.

Loeb je potem prišel na svoj račun, ko je upravni odbor nastavil Marisso Mayer, tudi na njegov predlog. Hkrati je Loeb v upravni odbor pripeljal še Harryja Wilsona in Michaela Wolfa, kasneje pa še Maxa Levchina. Skupaj z Loebom, ki je takisto v upravnem odboru. To pomeni, da ima v desetčlanskem odboru Loeb pet svojih ljudi, če tja štejemo še Mayerjevo. Precej dobro za šestodstotni delež v podjetju. Bodimo pošteni - Mayerjeva je zelo dobra izbira in dejansko Yahooja obuja od živih. Objektivno je dobra kandidatka za pozicijo, ki jo je zasedla.

Loeb, Wilson in Wolf bodo sedaj zapustili podjetje v skladu z dogovorom iz leta 2012, da se bo to zgodilo, ko delež Third Pointa v Yahooju pade pod dva odstotka. To se bo zgodilo letos, ko se bo izvedel odkup delnic.

Kaj vse skupaj pomeni? Če vprašate navadne delničarje, je to svinjarija, ker se Yahoo niti ni pogajal za diskontiran odkup, ampak so to storili po tržni ceni. Ni presenetljivo, da je delnica Yahooja po tej objavi padla kot kamen (in to je prineslo de facto premijo). Tehnično ne gre za greenmail v najožjem smislu niti za trgovanje na podlagi notranjih informacij, čeprav vse skupaj ni daleč. Razlog je ta, da si Yahoo ni želel, da Loeb odide, torej ni nič nezakonitega. Prav tako Loeb prodaja delnice podjetju, ki je s tem seznanjeno, tako da spet nimamo trgovanja z notranjimi informacijami.

Loeb se bo umaknil zato, ker v podjetju postaja vroče. Yahoo ima slabe poslovne rezultate, ki se v zadnjem času počasi izboljšujejo. Lahko se obrne na bolje, lahko se še vedno vse skupaj podre. Precej rezultate napihuje tudi Alibaba, v kateri ima Yahoo 24-odstotni tržni delež in se pripravlja na javno ponudbo delnic (IPO). Če ta ne bo šel po načrtih – in na Kitajskem smo videli tudi že spodletele IPO-je (pa saj tudi pri nas, recimo Pozavarovalnica Sava) – bo Yahoo vknjižil velik minus. Loeb se bo tako umaknil pod varni dvoodstotni prag, tako da bo postal mali delničar brez odgovornosti, zavez in dolžnosti, ki lahko preostanek proda kadarkoli brez dovoljenj in priglasitev. Hkrati pa bo dobil zelo zgleden kupček denarja za svoj pravkar odprodani delež.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji