Objavljeno: 14.4.2014 13:00

Windows Phone 8.1 na voljo za razvijalce

Danes so pri Microsoftu objavili tretji popravek za Windows Phone 8, hkrati pa so predstavili tudi razvojno različico Windows Phone 8.1, ki si jo lahko razvijalci že namestijo. Za splošno javnost bo nova različica na voljo konec aprila ali v začetku maja.

Novosti je v WP 8.1 ogromno. Največja je digitalna asistentka Cortana (ime je pobrano iz priljubljene serije iger Halo), ta deluje podobno kot Applova Siri, torej nam lahko nastavlja opomnike, išče po spletu, itd. Močno izboljšan je domači zaslon, kjer imamo lahko sedaj prozorne kvadratke, čez katere se vidi sliko, postavljeno v ozadje. Na večjih zaslonih bomo lahko imeli tudi po tri kvadratke v eni vrsti (kar je bilo doslej možno le na večjih napravah, denimo Nokia Lumia 1520). Dodan bo t.i. Action Center, ki ga povlečemo iz zgornje vrstice zaslona, podobno kot pri Androidu (tudi Applov iOS je to možnost dobil razmeroma pozno).

Operacijski sistem bo sicer dobil še ogromno manjših izboljšav in možnosti, od boljšega nadzora sistema za varčevanje z baterijo pa do možnosti napredne spremljave porabe podatkovnega prometa.  Pri slednjem so vgradili stiskanje fotografij, prenesenih preko spleta, (nekaj podobnega kot počne mobilni brskalnik Opera) kar zopet varčuje s podatkovnim prometom. Močno spremenjena bo aplikacija Store, preko katere dobimo nove aplikacije, sedaj bomo lahko aplikacije samodejno posodabljali, izboljšano naj bi bilo tudi iskanje aplikacij.

Več o razvojni različici si lahko preberete na Microsoftovem uradnem blogu.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji