Objavljeno: 13.1.2014

Windows 9 že prihodnje leto spomladi

Microsoft je odločen, da ne bo ponovil napake z Windows XP, ko so pripravili zelo dober operacijski sistem, potem pa dolgo časa nobenega naslednika. Zato bo Windows 9 po napovedih izšel že aprila prihodnje leto.

Od izida Windows XP leta 2001 do njegovega naslednika Vista šest let pozneje se je Windows XP tako zakoreninil v vse pore IT, da se ga tudi trinajst let pozneje Microsoft kar ne more znebiti. Še vedno ima več kot četrtina uporabnikov računalnikov nameščen Windows XP, kar je za tako star operacijski sistem preveč. Ubiti ga ni enostavno, zato Microsoft poizkuša na vse načine; aprila letos, ko se izteče podaljšana podpora zanj, bodo prenehali posodabljali priloženi protivirusnik Security Essentials. Koliko bo to pomagalo, bomo videli.

Da se z Windows 7, ki bo letos star pet let, ne bo ponovila ista zgodba, se je Microsoft začel truditi že zgodaj. Osmica je izšla že leta 2012, lani pa so izdali veliko prenovo Windows 8.1 ter za vsak slučaj predpisali obvezno nadgradnjo z Windows 8 na Windows 8.1. Da pa nas ne tepe le palica, je tu še korenček, saj je Windows 8.1 za lastnike Osmice brezplačen.

In tako pridemo do Windows 9. Še letos bo sicer Microsoft izdal tako imenovano Update 1 verzijo za Windows 8.1, ki pa bo prinesla le nekaj kozmetičnih izboljšav ter popravke pod pokrovom za boljšo združljivost z Windows Phone 8.1.

Window 9 pa pride aprila 2015, če gre verjeti virom blizu podjetja. Vsi ti datumi so sicer precej nezanesljivi in se lahko še spremenijo, a v bistvu niti ni pomembno, ali bo to aprila prihodnje leto ali pa mogoče oktobra. Dejstvo je, da bo Windows 9 izšel kmalu.

Prinesel bo prenovljen vmesnik (Metro 2.0), končno pa naj bi dobili nazaj spodoben startni meni, ki ga je Windows 8 ukinil. Tekom razvoja bomo dobili večje predogledne verzije (včasih smo več verzij delili v alfa, beta in RC, danes pa se je togost poimenovanja izgubila), s katerimi nam bo Microsoft pokazal, kaj bo prinesel Windows 9.

Če se zgodovina kaj ponavlja, se lahko zgodi, da bo Windows 8 postal nova Vista, Windows 7 pa novi XP. Videli bomo, kam se bo tu uvrstil Windows 9.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Artplant | 13.1.2014 | 15:07

"... končno bo dobil nazaj spodobni Start meni ..." V 8.x je Start meni cel ekran z live tile-i! Če to ni spodobno ... Drugo seveda je "Stari, dobri, meni ljubi, izvirni, oh in sploh Start meni iz leta 1995, ki ga imam tako rad da se ne morem navaditi na pritisk windows tipke" ... :)

Matjaž Klančar | 13.1.2014 | 15:17

Live tile-i, to rabimo! ;)

matmonit | 13.1.2014 | 15:46

Live tile-i so za tiste, ki raje kot skozi okno pogledajo na računalnik kakšno je vreme. Za ostale, ki pa imajo računalnik za delo pa je Modern UI odvečen balast in nebodigatreba - zato pa je v 8.1 mogoč prehod direktno v namizje. :)

Matjaž Klančar | 13.1.2014 | 17:15

Ampak še vedno te včasih in popolnoma brez razloga občasno vrže v Modern, če to hočeš ali pa ne.

Artplant | 13.1.2014 | 17:22

Live tile-i všeč ali ne, zanima me, kakšen bo "spodoben Start meni" po vaše - verjetno tak kot je bil, torej iz leta 95? Pa nisem nevemkak fen tile-ov, so mi pa uporabni porihtani v grupe in dober vidni kot ikone. programov. @matmonit: če je vreme vse kar potegneš iz njih ti je verjamem da ta start meni odveč. Vsakomur svoje.

Matjaž Klančar | 13.1.2014 | 17:24

Takšen kot ga ima Windows 7, seveda ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji