Objavljeno: 15.8.2013 06:00

Windows 8.1 prihaja 18. oktobra!

Nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema bo na voljo 18. oktobra, so včeraj razkrili v Redmondu. Windows 8.1 bo izšel že ob polnoči po lokalnem času na Novi Zelandiji, tako da bo pri nas na voljo že dan prej ob 14.00 po našem času. V trgovine pride 18. oktobra.

Windows 8.1 bo brezplačna nadgradnja oziroma posodobitev za Windows 8, ki bo za naprave s tem operacijskim sistemom na voljo kar prek Windows Stora. Prav tako bo mogoče dobiti škatlasto verzijo in prednaloženo različico na novih napravah. Seveda bo po ostalih kanalih Windows 8.1 mogoče dobiti že prej. Tehnična srenja (TechNet) in proizvajalci (OEM) dobijo vsako verzijo že pred splošno dostopnostjo, da imajo dovolj časa za prilagoditev svojih naprav in programske opreme. Kdaj točno bo Windows 8.1 na voljo na TechNet in po OEM-kanalih, še ni znano.

Precej pa je že znanega, kako bo Windows 8.1 videti. Pretekli konec tedna je na internet pricurljala verzija 9471, ki je še nekoliko bolj dodelana od javne predogledne verzije (Preview Edition, Build 9431). Glavna novost, o kateri je bilo prelitega že na litre črnila, je zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki so ga uporabniki pogrešali v vmesniku na Windows 8. Kljub temu se gumb Start ne vrača v stari obliki, saj ne bo viden ves čas, pa tudi ob kliku ne bo odprl startnega menija, ampak Start Screen. Slednji bo imel žive ploščice, katerih položaj bo moč zakleniti, z več možnostmi glede velikosti (majhne, srednje, široke, velike). Windows 8.1 prinaša še številne predelave aplikacij (Računalo, Alarm, Sound Recorder …), nov Internet Explorer 11, Windows Store 2.0 itd. Bistvene spremembe so tudi pri iskanju, ki bo sedaj mogoče po vseh lokalnih in spletnih virih hkrati – v enem zamahu boste iskali med datotekami na disku, vsebino na Wikipediji in videoposnetki na YouTubu.

O Windows 8.1 si boste lahko prebrali v novem Monitorju, ki izide 27. avgusta.

Windows Blog

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

nejc.kotnik99 | 15.8.2013 | 07:52

Pa kaj jamrajo s tem gumbom START? Mam windows 8, in mi je veliko bolj všeč kot 7 ali xp, prav zaradi odstranitve gumba. Ker pa smo si različni, in ga imajo nekateri še zmerom raje, sem pred dvema dnevoma (13.8.) našel na računalniku aplikacijo start za windows 8 (ne vem med katerim udejtom sem jo dobil), s katero lahko dobiš "slavni" gumb nazaj in funkcionira povsem enako ko poprej (na 7ki). Tako, da bodo sedaj lahko vsi mirno spali :) Lp, Nejc

Matjaž Klančar | 15.8.2013 | 08:37

Se bojim, da si v manjšini ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji