Objavljeno: 8.12.2016 01:00

Windows 10 prihaja na platformo ARM – prek emulacije

Podjetje Qualcomm je najavilo, da bo v naslednjem letu predstavilo naslednjo generacijo procesorjev na temelju arhitekture ARM, ki bodo lahko poganjali običajno različico operacijskega sistema Windows 10, na njem pa vse aplikacije pisane za platformo Win32 (x86). Računalniki s procesorji ARM se bodo dejansko obnašali kot katerikoli osebni računalnik PC s procesorji x86/x64.

Spomnimo se, da je v obdobju operacijskega sistema Windows 8 že sam Microsoft poizkušal s prenosom okolja na platformo ARM. Toda operacijski sistemi Windows RT in Windows Mobile za platformo ARM so bili neuspešni, saj proizvajalci programov niso izkazali interesa, da bi svoje izdelke prevajali tudi na drugo platformo, ki je kljub navedbam Microsofta zahtevala določene prilagoditve.

Tokrat je pristop Qualcomma in Microsofta precej drugačen. Na platformi ARM dejansko emulirajo delovanje procesorjev x86/x64 in na tej osnovi poganjajo programe za PC brez potrebe po kakršnihkoli spremembah. Sodobni procesorji ARM so dovolj zmogljivi, da pribitka, ki je nujno potreben pri emulaciji, uporabniki ne bodo pretirano čutili. Poznavalci obenem pravijo, da je Microsoftu uspelo narediti velik preboj na področju emulacijske tehnologije, tako da bo ta pribitek relativno majhen.

Najava družbe Qualcom obeta, da bomo kmalu imeli alternativo računalnikom z Intelovimi procesorji, tako na namiznem, še posebej pa mobilnem področju. Varčnost porabe energije procesorjev ARM bo zagotovo omogočila novo generacijo prenosnikov in tablic Windows z daljšim trajanjem delovanja kot danes. Najverjetneje bodo ti izdelki tudi v spodnjem cenovnem razredu, zelo konkurenčni Intelovi platformi. Lahko torej pričakujemo novo vojno na področju nizkih cen.

A novi pristop z emulacijo ima tudi svoje omejitve. Te izhajajo predvsem iz raznolikosti izvedb procesorjev s tehnologijo ARM. Ker se procesorji razlikujejo v nekaterih lastniških razširitvah, Windows 10 ne bo delal na procesorjih vseh proizvajalcev s tehnologijo ARM. Še več, niti na vseh modelih procesorjev ne. Qualcomm bo prvi, pa še tu bo očitno potrebna nova generacija izdelkov, ki bo usklajena z Microsoftovo tehnologijo emulacije.

Prve izdelke na platformi ARM z okoljem Windows 10 lahko pričakujemo pozno v letu 2017 ali v začetku leta 2018. Zanimivo bo spremljati, kako se bo na napovedano novost odzval Intel, ki je bitko na področju mobilnih procesorjev že pred časom izgubil.

A_GlGglbu1U

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji