Objavljeno: 29.7.2016 12:00

VPNji so koristni. Razen, če so prepovedani.

Javne povezave VPN so zelo priljubljen način za brisanje sledi v internetu, iz takih ali drugačnih vzgibov. Ameriškim podjetjem, ki nam nočejo prodati zabavnih vsebin (Netflix…) se lahko na ta način predstavimo kot Američani, uporabljamo lahko storitve, ki nam jih nočejo prodati, lahko se skrivamo pred hekerji (na javnih dostopnih točkah Wifi) ali pa se skrivamo kar pred oblastmi. Navsezadnje je tudi vsemogočno omrežje TOR neke vrste VPN, ki našo številko IP skrije preko več plasti šifriranja.

Predvsem tisto »skrivanje pred oblastmi« se sliši prelepo, da bi bilo resnično. Pisali smo že o tem, da obstajajo varnostne agencije, ki znajo »brati« TOR, obstajajo pa tudi države, ki so še bolj neposredne – uporabo povezav VPN enostavno prepovejo.

V Združenih Arabskih Emiratih so že do sedaj imeli zakon, da je kaznivo uporabljati VPN za namene, ki so protizakonite, zadnja poročila pa pravijo, da so prepoved za vsak primer razširili kar na vsako uporabo VPN. Če vas v tej državi torej najdejo ob uporabi VPN (četudi ste jo uporabljali le za zastonjsko spletno telefoniranje prek storitve Viber, ki tam brez tega ne deluje), boste plačali kazen - do 490.000 evrov. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji