Objavljeno: 18.6.2014 08:00

Vohunjenje za uporabniki Googla je v Angliji »legalno«

Po besedah britanskih oblasti lahko agencija GCHQ (britanska NSA) povsem legalno in brez sodnega naloga vohuni za uporabniki Googla, Facebooka in spletnih ponudnikov elektronske pošte, saj se ta podjetja nahajajo v tujini. To je izjavil vodja GCHQ, Charles Farr, v okviru sodnega postopka, ki so ga sprožili pri nevladni organizaciji Privacy International.

Farr je omenjeni organizaciji povedal, da so pogovori preko Facebooka in Twitterja, iskanja preko Googla in elektronska pošta (Hotmail in Yahoo), vsi »eksterna komunikacija«, kar naj bi pomenilo, da jih lahko prestrezajo brez dodatnih pravnih dovoljenj. Teh podatkov se naj ne bi dalo prebrati, razen v »izredno omejenih primerih«. Kakšni so ti primeri se, seveda, ne ve.

Pri tem je seveda srž težav v tem, da GCHQ vohuni za lastnimi državljani, dejstvo, da vohuni za tujimi, pa naj bi bilo povsem samoumevno (mimogrede, enako velja tudi za našo Sovo, kot smo pred časom izvedeli v aferi prisluškovanja Sanaderju). V prihodnje si torej obetamo vse bolj dolgočasne filme tajnega agenta 007, kjer bo z vodko-martinijem na mizi zdolgočaseno strmel v računalniški zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji