Objavljeno: 19.6.2013 01:00

Vohunijo tudi Britanci

Ob aferi množičnega razkrivanja zasebnih podatkov s strani internetnih velikanov na zahtevo ameriških državnih agencij, je na plan prišla tudi podobna, če ne celo hujša prisluškovalna zadeva, ki so jo storili v Veliki Britaniji. Britanski dnevnik The Guardian je prišel do podatkov, po katerih je britanska agencija GCHQ, ekvivalent ameriške varnostne agencije NSA, močno prisluškovala sodelujočim delegatom srečanja G20, ki so ga priredili v Londonu leta 2009.

Po dokumentih, ki so prišli v roke novinarjem dnevnika, naj bi GCHK prestrezala elektronska sporočila in prisluškovala mobilnim telefonskim klicem skoraj vseh sodelujočih, čeprav so imeli še nekatere posebej izbrane cilje. Ekipa prisluškovalcev GCHQ je na konferenci štela kar 45 ljudi, ti pa so med drugim vzpostavili lažne internetne kavarne oziroma točke, na katerih so prestrezali elektronska sporočila in beležili uporabnikovo tipkanje na internetu.

S pomočjo hackerskih metod so vdrli v telefone BlackBerry in nadzorovali elektronska sporočila in govorne klice. Zanimivo, da jo je pri tem odnesel dobro le ruski predsednik Dimitry Medvedev, ki je uporabljal satelitski telefon, do katerega GCHQ ni imel dostopa. Zato pa so se še posebej spravili na prisluškovanje predsednikov Turčije in Južne Afrike, ki so sicer tesni zavezniki Velike Britanije.

Sodeč po dokumentih je bila odločitev za vohunjenje sprejeta na najvišjem državnem nivoju, predvidoma v ožjem krogu tedanjega prvega ministra Gordona Browna. Razkritje prihaja v javnost v zelo neugodnem trenutku, med tem ko se Velika Britanija pripravlja na gostovanje srečanja G8, na katerem bodo vsaj nekateri od tistih, ki so jih pred leti tesno prisluškovali.

http://www.guardian.co.uk/uk/2013/jun/16/gchq-intercepted-communications-g20-summits

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji