Objavljeno: 8.6.2017 16:00

Virus, ki rudari z Raspberryjem Pi

Na internetu se je znašel kos zlonamerne programske opreme (malware), ki razbija dva še vedno precej zakoreninjena mita – da virusov za Linux ni in da je Raspberry Pi prešibek za kakšne resne izračune. Sicer že dlje časa vemo, da to dvoje ne drži, a virus Kinux.MulDrop.14 je nov dokaz.

Omenjeni virus okuži naprave Raspberry Pi, torej teče pod Linuxom. Ko jih uspe okužiti preko odprtih vrat SSH, bo najprej spremenil geslo, nato pa bo zaustavil nekaj procesov in namestil knjižnice za svoje početje. In to početje je rudarjenje kriptovalut.

Seveda ne rudari najpopularnejših bitcoinov, kjer je težavnost rudarjenja že zdavnaj postala tako visoka, da se niti grafične kartice na osebnih računalnikih ne izplačajo več, temveč je treba poseči po namenskih čipih. Drugače pa je s številnimi drugimi kriptovalutami, ki so sicer vredne manj, a jih je tudi rudariti enostavneje in tudi ceneje. To so razni dogecoini, litecoini ipd. Svoj čas (in nekateri jih še danes) smo jih odpisali kot prevare, a nekaj se vendarle da iztržiti zanje, čeprav še zdaleč niso tako popularni ali vredni kakor bitcoin.

Novi virus rudari še manj znan Monero. Za primerjavo: med razsajanjem WannaCryja je podoben virus za Windows uspel prirudariti 43.000 dolarjev v nekaj mesecih. To pa je zgolj za odtenek manj kot so z izsiljevanjem zaslužili pisci WannaCryja (okrog 60.000 dolarjev).

SecurityAffairs

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji