Objavljeno: 14.2.2016 01:00

V pričakovanju iOS 10

Apple že več let zapored junijsko razvojno konferenco izkoristi tudi za predstavitev novih različic operacijskega sistema iOS. V letu 2016 bo po vsej verjetnosti prišla na vrsto že deseta generacija operacijskega sistema (morda pa jo imenujejo kar iOS X). Manjši krog analitikov sicer meni, da bi se Apple letos utegnil zadovoljiti z različico 9.3, a večina virov iz podjetja namiguje na desetico.

Če je iOS 9 prinesel predvsem optimizacijo in izboljšanje hitrosti delovanja obstoječe kode, lahko v novi različici pričakujemo večje število otipljivih novosti. iOS 10 naj bi tako prinesel vnovič izboljšano pomočnico Siri, ki bo postala pravcata telefonska tajnica. Za primere, ko se uporabnik ne bo oglasil na telefonski klic, bo pomočnica na zahtevo znala klicatelju pustiti informativno, celo personalizirano sporočilo. Siri pa bo znala tudi poslušati glasovno pošto in s pomočjo razpoznave govora prepisati sporočilo v besedilo.

Apple naj bi delal tudi na inovativnem načinu preverjanja statusa znancev, ki jih hranimo v kontaktih. Podobno kot sporočilni sistemi P2P (denimo Sykpe) naj bi IOS znal s pomočjo strežnikov določiti status posameznega kontakta in ob dovoljenju lastnika števila celo njegovo lokacijo, brez da bi morali za to uporabljati specializirane programe.

iOS 10 bo dokončno uveljavil povezljivosti z internetnimi stvarmi (IoT) združljivimi s specifikacijo HomeKit. Applove mobilne naprave naj bi končno dobile namensko aplikacijo Home, podobno kot danes Health zbira podatke povezane z zdravjem in rekreacijo. Novi program bo znal prikazati statuse vseh priključenih naprav v okolju, denimo doma.

Po nekaterih virih blizu družbe Apple naj bi novi iOS prinesel tudi močno spremenjeno kodo za večjo varnost sistema in s tem mobilnih naprav. Omenjajo tehnologijo, ki jih pravijo »brezkorenska« (Rootless), s katero naj bi Apple nevarnosti zlorab pri vdorih, obenem pa praktično onemogočil odklepanje (jailbreak) mobilnih naprav.

To je seveda le del funkcionalnosti, ki jih lahko pričakujemo, še več razkritij lahko pričakujemo v prihajajočih tednih. Prva priložnost bo 18. marca, ko naj bi Apple po nekaterih informacijah predstavil novo tablico iPad Air 3 in najmanjši oziroma najcenejši pametni telefon iPhone 5Se ali 6c.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji