Objavljeno: 31.3.2017 23:55

V Avstraliji plačevanje na iPhonu le z Apple Pay

Avstralska agencija za varstvo konkurence (ACCC) je odločila, da se tamkajšnje banke ne smejo skupaj in usklajeno, torej v konzorciju, pogajati z Applom glede uporabe tehnologije NFC za brezstično plačevanje z mobilnim telefonom. Odločitev je hud udarec za avstralske banke in kot naročena za Apple, ki bo s tem še utrdil svoj položaj na trgu.

Avstralske banke so želele skupno bojkotirati Apple Pay in se z Applom pogajati o dostopu do tehnologije NFC v iPhonu, kar bi jim omogočilo postavitev lastnih digitalnih denarnic. Apple se je seveda temu uprl in ACCC mu je pritrdil. Dostop do NFC v iPhonu bi sicer bankam omogočil razvoj lastnih denarnic, kar bi povečalo konkurenco, a bi bile negativne posledice precej slabše. Med njimi je navedel oslabljen položaj Appla v primerjavi z Googlom, negotovost digitalnih denarnic z vidika mlade tehnologije in hitrih sprememb, ter prednost enotne denarnic Apple Pay za več bank z vidika preprečevanja priklepanja komitentov na storitev posamezne banke.

Banke so razumljivo razočarane nad dejstvom, da bo NFC v iPhonu v Avstraliji ostal izključno za Apple Pay. A to niti ni tako presenetljivo. Banka ANZ je že aprila lani sklenila dogovor z Applom o uporabi Apple Pay, sedaj pa bodo ločeno take dogovore bržkone sklenile še ostale banke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji