Objavljeno: 20.2.2018 08:00

V ARMove procesorje prihaja umetna inteligenca

V prihajajočih ARMovih procesorjih bo dodatno poskrbljeno za strojno učenje in nevronske mreže, sporočajo iz podjetja. V okviru projekta Trillium bodo razvili specializirano strojno opremo, ki bo pohitrila procesorje pri izvajanju teh nalog.

Hkrati so predstavili referenčna dizajna za dva nova procesorja ARM ML (machine learning) in ARM OD (object detection), ki bosta hitrejša na tem področju. Obetamo si lahko boljše strojno prevajanje, hitrejše prepoznavanje obrazov, razpoznavanje slik itd. OD naj bi bil naprodaj že konec meseca, ML pa do polletja. Ob tem v ARM poudarjajo, da gre za povsem nov dizajn, ne temelji na klasičnih procesorjih CPU ali grafičnih čipih GPU.

Kot je že običaj, ARM ne bo proizvajal procesorjev, temveč bo prodajal referenčni dizajn in specifikacije zainteresiranim partnerjem. ML naj bi videli predvsem v pametnih telefonih in prenosnih napravah, medtem ko bo OD našel svoje mesto na trgu vgradnih (embedded) naprav. Mimogrede, nekaj podobnega v svojem modelu Mate 10 Pro že ponuja Huawei, podobno pa tudi Apple v iPhone X. Oba razvijata lastne procesorje, oba sicer v arhitekturi ARM.

Da postaja umetna inteligenca res vroče področje, priča množica sodelujočih. Na trg se podaja tudi Amazon, ki naj bi v svojo Alexo in druge naprave v prihodnosti vgradil ustrezne čipe za umetno inteligenco. Amazon je že leta 2015 kupil Annapurna Labs in od tedaj se počasi uči izdelovati lastne procesorje. Svoje čipe za umetno inteligenco pa imajo tudi Google, Apple in ostali velikani.

ARM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji