Objavljeno: 13.2.2014 06:00

Ustavitev izplačil bitcoinov: začetek konca ali konec začetka?

Na vseh večjih borzah so v zadnjih dneh ustavili izplačevanje bitcoinov. To je povzročilo precejšen padec tečaja in glasne napovedi, da je pravljice sedaj resnično konec. Zgodba ni tako enostavna, za razumevanje pa moramo pogledati tehnične podrobnosti.

Prvi je vik in krik zagnal Mt.Gox, ki je izplačila bitcoinov ustavil že prejšnji petek. Sprva so krivili zgolj tehnične težave in obljubili nadaljevanje izplačil v ponedeljek, a se to ni zgodilo. Sedaj je izplačila ustavil še slovenski Bitstamp, kar je paniko še nekoliko povečalo, čeprav vsi zagotavljajo, da so bitcoini varni. Bolgarski BTC-e za zdaj ostaja pri opozorilu, da lahko transakcije kasnijo.

Poudarimo, da so borze ustavile le izplačila bitcoinov, kar pomeni njihova nakazila v druge denarnice. Trgovanje z bitcoini, tako njihov nakup kot tudi prodaja in pologi delujejo brez težav, prav tako tudi privatne transakcije z bitcoini.

Srž problema moremo iskati v raztegljivosti transakcij (transaction malleability). Poenostavljeno povedano gre za neskladje med podpisovanjem transakcij (signature) in tvorjenjem enoličnih identifikacijskih zgoščenih vrednosti (hash). Podpis namreč ne zajema vseh sestavnih delov transakcije, ampak samo bistvene, zato je mogoče nekatere podrobnosti spremeniti, pa bo podpis ostal enak. S tem ni mogoče spremeniti zneska, vira ali ponora bitcoinov. Se pa pri takšni minimalni spremembi spremeni hash.

Zadnje dni pa se na spletu dogaja velik napad DDoS. Omrežje zasipavajo številne zombijevske transakcije, ki so kopije dejanskih transakcij, le da imajo minimalne spremembe in zato drugačen hash. Na integriteto omrežja to ne vpliva, ker se na koncu vedno potrdi le ena transakcija. Sicer ni mogoče napovedati, katera to bo (rudarjenje bitcoinov je statistično početje, kjer igrajo vlogo naključja), a v končni fazi to ni pomembno, ker imajo vsi zombijevski kloni enak znesek in račune kot prava transakcija - a drugačen hash.

Zakaj je to problem? Zaradi delovanja spletnih borz. Ko borzi ukažemo dvig bitcoinov, da bi jih prestavili v svojo denarnico na varno, daleč od oči hekerjev, borza poizkuša sprovesti transakcijo, ki vključuje nakazilo bitcoinov iz denarnice borze v našo denarnico. Algoritmi borze Mt.Gox transakciji sledijo tako, da gledajo, ali se njen hash pojavi v uradnem bloku potrjenih transakcij. Če se potrdi zombijevska transakcija, ki je ima drugačen hash, a isti podpis, bo denar vseeno romal na želeni račun (z borze v zasebno denarnico), računovodstvo borze pa tega ne bo vedelo in bo uporabniku refundiralo bitcoine na borzni račun. Borzi računi so namreč le računovodska postavka, dejansko pa imajo borze bitcoine shranjene skupaj na kvečjemu nekaj računih. Neupravičena refundacija borzo neposredno oškoduje. Ročno preverjanje transakcij bi to težavo odpravilo, a ni izvedljivo.

Od kod prihajajo zombijevske transakcije, ta hip ni mogoče reči. Mt.Gox je imel težavo že s tem, ker so uporabili zastarelo verzijo odjemalca, ki je pošiljal rahlo neprimerne transakcije, a jih je omrežje popravilo in ustrezno sprovedlo (kar je spremenilo hash). Bitstamp teh težav nima, ker uporablja uradnega odjemalca, in je zablodele transakcije doslej normalno poknjižil. Zadnji DDoS-napad pa je tako obsežen, da to ne gre več v doglednem času. Zelo poenostavljeno povedano: po omrežju plava tako veliko transakcij, da borze ne uspejo prilagajati svojih knjig, ker jih morajo veliko preverjati ročno.

Zato se sedaj pospešeno išče rešitev tega problema, ki bo raztegljivost transakcij odpravila, s tem pa tudi obstoj zombijevskih transakcij. Če povzamemo: gre za neposrečeno implementacijo podpisovanja transakcij, ki z integriteto omrežja nima nič, a lahko konkretno zmede borze zaradi nepregledne množice transakcij, ki jim morajo slediti. Uporabniki namreč želijo imeti bitcoine na računih takoj. Če bi čakali na rigorozno potrditev v narudarjenih blokih, bi imele transakcije nekaj urne zamude že zaradi samega ustroja omrežja bitcoin, ročno urejanje čudnih transakcij pa bi to še podaljšalo.

Kot smo že navajeni, so trgovci z bitcoinom odreagirali skrajno panično, tako da se je tečaj sesul skorajda za polovico, potem pa okreval na približno 500-600 dolarjev. Vse to nas opozarja, da je bitcoin še v svoji porodni fazni, zato svetujemo previdnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji