Objavljeno: 2.7.2015

Uradno: HP se deli na dva dela

Kot je v Palu Altu na odprtju novega HP-jevega centra povedala Meg Whitman, izvršna in siceršnja šefica Hewlett-Packarda, bo podjetje v kratkem registriralo novo samostojno podjetje HP Enterprise, kar pomeni, da se bo podjetje razdelilo na dva dela. Novi HP Enterprise, ki bo na Newyorški borzi kotiral pod simbolom HPE, bo tako ponujal strežnike, sisteme za hrambo podatkov in omrežno opremo ter oblačne storitve za podjetja, medtem ko bo obstoječi  HP inc. skrbel za področje tiskalnikov in PC računalnikov.

Razdružitev mora potrditi ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev (Securities and Exchange Commission), prav zaradi tega je javnost dobila vpogled v poslovanje divizij, ki bodo po novem tvorile HP Enterprise. Skupaj so dosegle 55,1 milijarde dolarjev prihodka, od česar je ostalo 1,6 milijarde čistega dobička. Leto prej so prihodki znašali nekoliko več, 57,4 milijarde, ob znova več, 2,1 milijarde dobička.

Meg Whitmann

Za preostale divizije, ki bodo ostale del HP inc., bodo rezultati znani šele po razdružitvi, pričakovati pa je, da bosta podjetji v tem pogledu približno enako veliki.

Sam proces delitve naj bi bil končan do prvega novembra, ko se začne naslednje fiskalno leto. Dvoje vodstev in še nekaj podvojenih oddelkov pa bo obe podjetji letno stalo med 400 in 450 milijoni dolarjev več, kot doslej.

Whitmanova je kljub temu poudarila, da trdno verjame, da bo ukrep pomagal 76 let stari družbi na noge, da bo znova začela osvajati nove trge in vlagateljem prinašati dobiček. HP se sicer že leta bori z upadom prodaje ter s pičlim uspehom pri poskusih prestrukturiranja od prodaje PC računalnikov k tablicam in pametnim telefonom in na drugi strani od dosedanje prodaje programske opreme  k s ponujanju storitev v oblaku.

HP bo, kot je znano, septembra zaprl tudi podružnico v Sloveniji.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji