Objavljeno: 14.7.2017 01:00

Umetna Inteligenca bo povečala dobičke

Danes skoraj nihče ne dvomi, da bo umetna inteligenca v prihodnosti igrala ključno vlogo v razvoju gospodarstva, pri družbah Accenture Research in Frontier Economics pa so v nedavni raziskavi to skušali tudi kvantificirati. Raziskava napoveduje, da bo umetna inteligenca prispevala okoli 1,7% k ekonomski rasti gospodarstev in držav do leta 2035. Še bolj pa se bo povečala dobičkonosnost. V 12 merjenih panogah bo v povprečju povečala dobiček kar za 38%.

Seveda ne povsod enako. Največjo ekonomsko rast bodo z AI zabeležili na področju informatike in telekomunikacij (+4,8%), v proizvodnih podjetjih (+4,4%) in v finančnem sektorju (+4,3%). Zanimiva je tudi napoved, da bodo glede dobičkonosnosti najbolj pridobili izobraževanje (+84%), hotelska in prehrambena panoga (+74%) in gradbeništvo (+71%), čeprav bodo v prav vseh merjenih panogah na tem področju predvidoma zabeležili zelo visoko korist z uporabo umetne inteligence.

Še drugače povedano, 16 panog in 12 držav naj bi z umetno inteligenco do leta 2035 pridobilo kar 14 bilijonov dolarjev pozitivnih ekonomskih učinkov, kar pomeni, da prav nihče tega področja na bo mogel ignorirati. Prav nasprotno, strokovnjak menijo, da bodo podjetja hlastala po tovrstnih rešitvah in bodo posledična državna regulacija in zaščita pravic, na primer zaposlenih, še bolj zaostajala za dejanskim stanjem, kot je danes.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji