Objavljeno: 19.7.2013

Tudi v Sloveniji premiki pri e-knjigah     

O e-knjigah, seveda pa tudi e-bralnikih in aplikacijah za različne mobilne naprave, smo pri Monitorju že ogromno pisali, a večinoma je šlo za tuje produkte, stanje v Sloveniji pa smo vedno označili za razmeroma slabo. Očitno pa se tudi pri nas očitno prebujajo elektronske knjige.

Tako je pred kratkim Mladinska Knjiga odprla svojo spletno prodajalno, ta deluje na naslovu eknjige.emka.si. Pri tem ponujajo tudi aplikacije za iOS in Android, preko katerih pa še ni omogočeno kupovanje (to moramo opraviti preko spletne strani). Prav tako še ni podpore e-bralnikom, je pa zato na voljo program za Windows. Cene knjig so primerljive s cenami mehko-vezanih izdaj.

Omeniti velja tudi knjigarno in knjižnico Biblos, ta je v lasti Študentske založbe, ki deluje z večjim spektrom naprav, potrebujemo pa napravo s podporo Adobe ID, torej iOS, Android, pa tudi programi na navadnih računalnikih in nekateri e-bralniki (med katerimi pa, žal, ni Amazonovega Kindla). Še nekoliko bolj odprta je e-knjigarna Ptica, ki ima knjige brez zaščite DRM v formatih .mobi (za Kindle), .ePub (za večino ostalih naprav) in celo .pdf (kar je pripravno za branje na računalnikih).

Veseli nas, da je na voljo vse več e-knjig tudi v slovenskem jeziku, seveda pa še močno zaostajamo za večjimi trgi. Žal so cene pri nas tudi še nekoliko višje kot v večjih tujih knjigarnah (denimo na Amazonu). Slednje pa seveda velja le za knjige v tujih jezikih, slovenskih tam zaenkrat še ne bomo našli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji