Objavljeno: 17.4.2013 07:00

Težave virtualnega denarja

Neodvisna denarna enota bitcoin, ki jo računalnik prisluži z reševanjem težavne naloge, se je znašla v velikih težavah. V dobrih dveh letih, od kar se je začela valuti pot strmo vzpenjati, je okoli nje zrasla prava ekonomija. Vrednost enega bitcoina je bila že 270 ameriških dolarjev, zato ga je marsikdo imel raje od zlata ali delnic. Čeprav so analitiki opozarjali na prehitro rast in napihnjenost bitcoina, se mu je priljubljenost iz dneva v dan večala. Sledil je pok. Bitcoin je trenutno vreden le slabih 65 dolarjev (50 EUR). Kaj se je zgodilo?

Prva nevšečnost zadeva rudarjenje bitcoinov, ki se posameznikom ne izplača več, saj zaradi težjih matematičnih problemov cena elektrike presega vrednost nakopanega virtualnega denarja. Da je kopanje tovrstne rude delo za skupino, so ugotovili tudi spletni zlikovci. Omrežja botnet, med katerimi sta tudi znana ZeroAccess in Skynet, so si z rudarjenjem bitcoinov omislila dodaten vir zaslužka. Ker so bitcoini denarna enota kot vsaka druga, preveč razpoložljivih sredstev negativno vpliva na njeno vrednost.

Dodatne težave perspektivni denarni enoti spletni nepridipravi povzročajo tudi z napadi na njeno trgovanje. Nazadnje na muho vzeli menjalnico Mt.Gox, ki se je vsled napada odzivala (pre)počasi, kar je povzročilo paniko in nezaupanje med uporabniki. Bitcoini so se posledično prodajali kot po tekočem traku.

Omenjene težave nakazujejo na ranljivost denarne enote bitcoin in ji preprečujejo prestop med osrednje igralce na trgu. Žal so njeni temelji in odprta narava ekonomije preveč podvrženi zunanjim vplivom, da bi vzbujala zaupanje vlagateljev. Seveda se lahko v prihodnosti marsikaj spremeni. Več o divji denarni enoti v priloženem članku.

Rapid7

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji