Objavljeno: 8.1.2014 05:00

Televizorji s presežki

Sejem CES je že tradicionalno poligon za merjenje moči in sposobnosti proizvajalcev televizorjev. Letos so proizvajalci naredili še korak naprej in presegli to, kar je bilo nemogoče še pred kratkim. Skoraj vsi govorijo le še o ločljivosti 4K in celo 5K, 8K, čeprav so primerne video vsebine še precejšnja redkost.

Čeprav je težko verjeti, so letošnji televizorji še večji od tega, kar smo bili doslej vajeni. Med novostmi je treba skoraj z lupo iskati modele, ki bi bili manjši od 60 palcev, vse kar je manj kot 100 palcev (pozor, diagonala 2,54 metra!!) pa se zdi proizvajalcem nekaj »normalnega«. Izraziti presežki, tudi v ceni, se začnejo šele pri diagonalah nad 100 palci. Tretja značilnost letošnjih televizorjev pa so zasloni, ki so na robovih ukrivljeni proti gledalcu. V resnici je to logična posledica vedno večjih diagonal, kjer se robovi že precej oddaljujejo iz vidno polja gledalca.

Lep primer tega, kaj se da narediti je najnovejši televizor družbe LG, ki ima diagonalo 105 palcev, ločljivost 5K (5.120 x 2.160 pik), razmerje slike 21:9 in zaslon ukrivljen proti gledalcu. Najbrž ni nič čudnega, če so v ohišju našli prostora za zvočniški prostorski sistem s 7.2 kanali. Kdor ne rabi tovrstnega rekorderja, se lahko zadovolji z »navadnimi« novimi televizorji z ločljivostjo 4K in diagonalami 65, 79, 84 in 98 palcev. Seveda pa ima tudi sosed Samsung na ogled tekmeca LG-jevmu 105 palčnemu modelu. Ste mislili, da se bo Samsung pustil presenetiti?

Še bolj nenavaden je Samsungov televizor z diagonalo 85 palcev in tehnologijo OLED, ki zna spremeniti ravno površino zaslona (seveda ločljivosti 4K) v ukrivljeno s pritiskom na gumb na daljincu. Sodobna tehnologija pač omogoča, da zaslon ukrivljamo med delovanjem, brez nevarnosti za poškodbe. Vprašanje je, koliko je ta novost koristna v praksi, vsekakor pa vzbuja veliko pozornosti. Ima pa tudi prej omenjeni LG pripravljen podoben upogljiv model, le da je tu diagonala »le« 77 palcev.

V luči agresivnih korejskih tekmecev, so nekateri japonski proizvajalci skoraj v ozadju. Sony je prikazal kar devet novih modelov z diagonalami od 49 do 85 palcev, ki so vsi po vrsti opremljeni z zasloni 4K. Po tem, ko je Panasonic prekinil z razvojem plazemskih modelov, so se zdaj osredotočili na zaslone LED, seveda z ločljivostjo 4K. Zanimivo pa je, da so na sejmu CES kar lep segment novosti namenili poslovni in ne domači rabi. Najbolj so navduševali z novim 4K projektorjem.

Tehnološko so šli morda najdlje pri Sharpu, kjer so poleg novih modelov Aquos 4K, Aquos Q in Aquos Quttron plus prikazali tudi prototip 85-palčnega televizorja z ločljivostjo 7.680 x 4.320 pik sposobnega prikazovati 3D sliko brez posebnih očal. O ostalih tehničnih podatkih in ceni seveda molčijo. Toda nekaj mora ostati tudi za naslednje leto.

yoZQETewBjs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji