Objavljeno: 31.5.2014 01:00

Teleportacija je možna!

Znanstveniki univerze Delft na Nizozemskem so kot kaže poskrbeli, da je še en mit iz znanstvene fantastike postal resničnost. Tokrat nič manj, kot eno največjih čudes iz kultne serije Start Trek: teleportacija.

Toda še preden začnete razmišljati, kako se boste elegantno »prestavili« v oddaljeni kraj v času počitnic, se je treba zavedati, da je začetek precej bolj skromen. Znanstveniki so uspeli prenesti stanje enega elektrona na drugega, ki je bil nepovezan in oddaljen tri metre. Navdušujoče je predvsem to, da so štiri različna stanja (kvantna stanja) uspeli 100% uspešno prenesti v večkratnih ponovitvah poizkusa.

Skupina znanstvenikov pod vodstvom profesorja Rolanda Hansona verjame, da je to začetek nove dobe, ko bomo lahko prenašali kvantne informacije snovi na oddaljeno lokacijo. Sprva elektrone, jutri morda atome in čez čas tudi večje konstrukte. Za začetek bodo skušali še to poletje poizkus ponoviti na večji razdalji, približno 1,3 km, kolikor je razdalja med dvema zgradam na univerzi Delft.

Čeprav teleportacija snovi za zdaj ostaja bolj fantastika kot znanost, pa bi rezultate eksperimenta lahko razmeroma v kratkem času uporabili v informacijski tehnologiji za hitrejši prenos podatkov po drugačnem principu, kot pri brezžičnih povezavah. Obenem je to še en gradnik pri izgradnji kvantnih računalnikov, kjer se obeta za današnje razmere velikanska procesna zmogljivost, a pri tem postaja prav hitrost prenosa podatkov ozko grlo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Deckard | 2.6.2014 | 14:25

",,, da je začetek precej bolj ponižen." Joj, še en 'članek', ki je pravzaprav prevod. Humble beginnings so po naše skromni začetki, ne pa ponižni. Mar pri Monitorju nimate kakšnega lektorja?

Matjaž Klančar | 2.6.2014 | 14:32

"Za začetek", vse naše novice (nikakor pa ne tudi članki) so prevodi, oz, povzetki. Svojega predstavnika na univerzi v Delftu trenutno pač nimamo ;) Hvala za pripombo, ne, lektorja za splet nimamo.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji