Objavljeno: 7.1.2014 07:00

Tablice in prenosniki z dvojno dušo

Ena izmed bolj zanimivih novosti na letošnjem sejmu CES so hibridni računalniki in tablice, na katerih lahko uporabljamo z ramo ob rami platforme Microsoft Windows 8 in Google Android. Zanimivo je tudi to, da ne gre za eno samo rešitev temveč več različnih pristopov, ki stremijo k enakemu cilju.

Prvi je karte razkril Asus, ki je na sejmu predstavil nov hibridni računalnik Transformer Book Duet. Med obema operacijskima sistemoma v tem primeru preklopimo s pritiskom na posebno tipko, sam proces menjave pa traja približno štiri sekunde. V ozadju menda ni virtualizacija, temveč zagon Androida na isti strojni opremi (Intel Core i7) kot v primeru Oken.

Hibridni prenosnik sicer nudi zaslon velikosti 13,3 palcev z ločljivostjo 1.920 x 1.080 pik, v osnovi ima 4 GB RAM in 128 GB veliko enoto SSD. Če dodamo zaslonu, ki služi kot tablica še tipkovnico, dobimo dodatni akumulator, dodatni disk velikosti 1 TB in vmesnike USB, ethernet in HDMI. Cena prenosnika se v ZDA začne pri 600 dolarjih. Vse te lastnosti imajo tudi drugo »ceno« in sicer v obliki nekoliko višje cene, saj tipkovnica in zaslon skupaj tehta kar 1,9 kg.

Drugi je svojo zamisel o dvojnem zagonu in preklopu operacijskega sistema spregovoril Intel. Njihova tehnologija prav tako omogoča dvojni zagon med Windows in Androidom na procesorjih Core, preklop s posebno tipko, v tem primeru pa je na prvi pogled preklop hitrejši kot pri Asusu.

Tretji pristop pa je prikazal AMD, ki močno podpira virtualizacijsko tehnologijo družbe Bluestacks.V tem primeru Android deluje znotraj okolja Windows. Nova različica pa ne omogoča zgolj virtualizacijo posameznega Androidnega programčka, temveč prikaz in uporabo celotnega namizja ter funkcionalnosti okolja Android. Za nameček lahko v tem primeru Android dostopati do datotek, ki so na namizju okolja Windows, tako da je povezava med sistemoma boljša, kot v drugih primerih. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji