Objavljeno: 20.7.2013 06:00

Svetovni rekord v hitrosti podatkov po optiki

Francoska telekomunikacijska multinacionalka Alcatel-Lucent je dosegla nov svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnem vlaknu. Po optičnem kablu dolžine 7200 kilometrov (z repetitorji vsakih 100 kilometrov), kar je primerljivo z medkontinentalnimi razdaljami, so podatke prenesli s hitrostjo 31 terabitov na sekundo.

To je veliko več, kot so trenutno dosegljive hitrosti v delujočih podmorskih kablih. Tako visoko hitrost jim je uspelo doseči s sočasno uporabo 155 laserjev, ki so hkrati pošiljali svetlobne žarke v vodnik, vsak s svojo valovno dolžino. Vsak izmed njih je pošiljal podatke s hitrostjo 200 gigabitov na sekundo, metodi pa se pravi valovnodolžinsko multipleksiranje (WMD). Bistveni dosežek francoske ekipe ni bil skombinirati toliko kanalov v eno vlakno, ampak poskrbeti, da je bil signal na koncu berljiv. Pri tolikšnih hitrostih so namreč izgube zaradi šuma in nečistoč v vlaknu že občutne.

Neposredno uporabna nova tehnologija še ni, saj bo do njene praktične uporabe minilo še nekaj let. Tovrstne rekorde postavljajo praktično vsako leto, hitrost v podmorskih kablih pa jim z nekajletno zamudo sledi. Recimo, leta 2011 so Nemci prenašali podatke s hitrostjo 26 Tbps na razdalji 50 km (multipleksiranje OFDM), japonski NEC je lani razdaljo 10.000 km premagal s hitrostjo 4 Tbps brez repetitorjev, Britanci pa so že letos testirali posebne votle optične kable, po katerih so podatki tekli s hitrostjo 73,7 Tbps (to pa spada že v drugo kategorijo, saj je svetloba dejansko potovala po vakuumu in ne steklu, kar se kaže v višji hitrosti fotonov).

V praksi smo še precej zadaj. Japonski NTT je ta teden pohitril svojo povezavo do ZDA, ko so kabel PC-1 pohitrili na 8,4 Tbps. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji