Objavljeno: 15.3.2018 20:00

Število podatkovnih centrov bo še hitreje naraščalo

Čeprav bi lahko pričakovali, da se v časih storitev v oblaku potrebe po novih zasebnih podatkovnih centrih zmanjšujejo, raziskave kažejo prav nasprotno. Nedavna letna anketa organizacije AFCOM, ki združuje strokovnjake iz področja upravljanja podatkovnih centrov, kaže na to, da večina podjetij v prihodnjih načrtuje nove podatkovne centre in posodabljanje obstoječih.

AFCOM je v okviru svoje letne raziskave Stanje v industriji podatkovnih centrov navedel nekaj zanimivih ugotovitev, ki napovedujejo pravzaprav strmo rast nastajanja novih podatkovnih centrov. Med anketiranimi podjetji strokovnjaki danes v povprečju upravljajo 8,1 podatkovnih centrov. 58% je takih, ki ima pod svojim okriljem med 2 in 9 podatkovnih centrov, 19% pa je takih, ki imajo 10 ali več podatkovnih centrov.

Videti je, da smo sredi obsežnega cikla prenov podatkovnih centrov, saj bodo podjetja v letošnjem letu obnovila v povprečju kar 5,3 podatkovnih centrov. Če to razširimo še na naslednje leto, se povprečje zviša že na 7,8 podatkovnih centrov v prenovi.

Še bolj zanimiva je projekcija za naslednja tri leta. V tem času naj bi se povprečje upravljanih podatkovnih centrov povečalo na 10,3, rast pa v celoti izhaja iz gradnje novih podatkovnih centrov. Rast števila novih podatkovnih centrov se bo po teh ocenah kar za petkrat povečala v primerjavi s bližnjo preteklostjo. Konjunktura torej omogoča veliko rast tudi na tem področju.

Se pa močno spreminja tehnologija, ki je v ozadju nastajajočih podatkovnih centrov, zlasti na področju porabe energije. Kar 42% vprašanih načrtuje ali pa že uporablja energijo iz obnovljivih virov. 83% vprašanih stavi na sončno energijo, 63% na hidroelektrarne in z enakim procentom tudi vetrno energijo, kar 48% pa načrtuje izrabo geotermalne energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji