Objavljeno: 2.1.2018 01:00

Startup Oben pripravlja digitalnega dvojčka oseb

Mlado podjetje Oben (po nemški besedi »nad«) si je zadalo cilj, da bo razvilo tehnologijo, s katero lahko v navideznem svetu upodobi kogarkoli, z natančno reprodukcijo videza in glasu. Vse skupaj bo povezano z algoritmi umetne inteligence, ki bodo omogočali interakcijo z digitalnim dvojčkom PAI (Personal AI), na podoben način, kot to danes počnemo z digitalnimi pomočnicami.

S pomočjo naprednih tehnik animacije obraznih izrazov in umetne inteligence Ober že zdaj uspeva dokaj dobro oponašati resnične osebe. Če je verjeti ustanoviteljem družbe, za reprodukcijo osebe v digitalnem okolju potrebujejo zelo malo – zgolj dobro fotografijo (selfie?) in zvočni posnetek govora osebe. Seveda je za res dobrega digitalnega dvojčka najbrž potrebno še kaj več, a smer razvoja omogoča hiter zajem značilnosti posameznika. Pomislimo samo, kaj vse zna na primer Applov Face ID, ki v trenutku razpozna osebo, ki je pred kamero.

Ober sicer priznava, da je njihov cilj zelo drzen, futurističen, vendar ima lahko tudi številne praktične koristi. Ena od teh je izdelava digitalnega pomočnika/pomočnice, ki je lahko precej bolj prilagodljiv in personaliziran, kot uporaba predpripravljenih avatarejev. Ober se tako že spogleduje, kako bi lahko digitalne dvojčke uporabljali v videokonferencah in klicih. V kombinaciji z umetno inteligenco bi lahko naredili koristne pomočnike, na primer za podporo strankam.

Da ne gre zgolj za še eno briljantno idejo, ki tipično nima nadaljevanja, morda priča podatek, kdo so vlagatelji v Ober. Podjetje je iz različnih virov zbralo 21,7 milijonov dolarjev razvojnih sredstev, med vlagatelji pa so tudi velikan Softbank in HTC. Med prvimi strankami so, zanimivo, azijske medijske zvezde, ki želijo imeti bolj oseben stik s fani. Skupaj s S.M. Entertainment so tako ustanovili podjetje AI Stars, za katerim so nekatere azijske pop zvezde, sodelujejo pa tudi z Bollywoodom.

13cbF8s68cU

AovM3xYpRUE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji