Objavljeno: 14.10.2017 12:00

Spletna stran lahko rudari z vašim procesorjem

Po internetu se je začel širiti dodatek za spletne strani Coinhive, ki med obiskom ugrabi procesor in začne za lastnika spletne strani rudariti kriptovalute z obiskovalčevim procesorjem. Taktika, ki jo je sprva uporabljal The Pirate Bay, se je razširila tudi na druge spletne strani.

Med 100.000 stranmi, ki jih indeksira Alexa in predstavljajo najpopularnejše spletne strani, jih je v minulih treh tednih 220 uporabljalo Coinhive ali kaj podobnega. Roko na srce je šlo večinoma za strani, ki so po svoji legalnosti podobne The Pirate Bayu – strani s torrenti, pornografijo itd. Toda to ne spreminja dejstva, da so upravljavci teh strani v treh tednih zaslužili okrog 43.000 dolarjev (ali slabih 200 dolarjev na stran). Podobno kot pri oglaševalskem denarju je tudi tu zaslužek odvisen od obiska, zato večje strani seveda lahko zberejo bistveno več.

S širjenjem Coinhiva pa raste tudi število protiorožij. Čedalje več dodatkov za brskalnike blokira tovrstno nesnago. Od tega je tudi odvisno, ali se bo nova metoda uveljavila. Ko so jo preizkušali pri Slovenskih novicah, so ugotovili, da je izplen bistveno prenizek, da bi s v trenutni obliki izplačala, pa še uporabnike ujezijo. Prav tako je pomembno videti, kako bodo odreagirali ponudniki gostovanja (Cloudflare take strani že blokira) in kako regulatorji.

Obširneje bomo o tej tehnologiji pisali v prihodnji številki Monitorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji