Objavljeno: 14.2.2018 01:00

SpaceX v vesolje pošilja prve satelite za dostop do interneta

Elon Musk že vrsto let napoveduje, da bodo njegove družbe v vesolje poslale na tisoče satelitov, ki bodo omogočili širokopasovni dostop do interneta na celotni površini Zemlje. Videti je, da je napoved korak bližje udejanjenju, saj bo SpaceX predvidoma že v naslednjem vikendu v orbito poslal prva dva prototipa satelitov, ki bodo iz vesolja omogočali dostop do interneta.

Če bo vse šlo po načrtih (ki se Musku sicer kot po pravilu premikajo v prihodnost), bi SpaceX ali kaka druga hčerinska družba, dostop do interneta prek satelitov kot komercialno storitev ponudila že v letu 2019. Po sedanjih načrtih družbe naj bi projekt, ki je bil v luči drugih dosežkov družbe SpaceX (nedavno so v vesolje uspešno poslali trenutno najzmogljivejšo raketo Falcon Heavy) nekoliko v ozadju, lahko zaključili tja do leta 2024, ko bi s sateliti pokrili celoten planet.

Cena projekta se menda giblje okoli 10 milijard dolarjev, vendar si Elon Musk obeta veliko prihodkov od tovrstne ponudbe, za nameček pa še zelo konkurenčne cene, saj jim ne bo treba vzdrževati zemeljske infrastrukture. Eden glavnih razlogov za ta projekt je pridobivanje financiranja za nadaljnje vesoljske projekte, v prvi vrsti za pohod na Mars.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji