Objavljeno: 20.11.2016

SpaceX in globalni internet

Podjetje SpaceX, ki si trenutno služi kruh (tudi) z dostavo materiala na Mednarodno vesoljsko postajo, je ameriškemu regulatorju FCC (Federal Communications Commission) predložilo vlogo za vzpostavitev globalnega satelitskega omrežja, ki bi omogočilo internetni dostop iz vsakega kotička sveta.

Ko bi bila konstelacija popolna, naj bi jo sestavljalo kar 4425 satelitov, vsak naj bi bil velikosti povprečnega avtomobila in bil težak okoli 380 kg. Okoli zemlje naj bi krožili po 83 različnih orbitah, na višini med 1110 in 1325 km. Kar je višje od mednarodne vesoljske postaje, vendar nižje od geostacionarne orbite. Nekaj prototipnih satelitov naj bi podjetje izstrelilo že v naslednjem letu, konstelacija, ki bo stala okoli 10 milijard dolarjev, pa v celoti ne bo dokončana vsaj do leta 2020. Prvih 800 satelitov bo namenjeno za »dostavo interneta« v ZDA.

Kljub temu, da se SpaceX ukvarja z izstreljevanjem satelitov, se projekt s tisoči satelitov sliši nekoliko megalomansko, toda tega smo od Elona Muska, ustanovitelja SpaceX (in Tesla Motors) že vajeni. Mimogrede, SpaceX je trenutno »na čakanju«, od septembrske eksplozije njihove rakete Falcon 9, ki je s seboj potegnila tudi 200 milijonov dolarjev vreden izraelski komunikacijski satelit.

Konkurenca seveda ne spi, načrte v podobni smeri imajo vsaj še globalni giganti kot so Boeing, SES, Intelsat in Telesat. Načrti globalne satelitske telefonije so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja klavrno propadli, iz finančnih razlogov. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji