Objavljeno: 30.7.2013 06:00

Sony in Panasonic pripravljata 300 GB-optični pogon

Sony in Panasonic sta najavila, da bosta do konca leta 2015 razvila optični disk, ki bo zmogel shraniti vsaj 300 GB podatkov. Z njim bosta ciljala tudi na domače uporabnike in ne na nišne profesionalce, za katere že sedaj obstaja nekaj specializiranih rešitev.

Razvoj optičnih diskov pravzaprav zelo zaostaja za eksplozijo količine podatkov, zmogljivosti internetnih povezav in kapacitet ostalih nosilcev podatkov. CD-ji, ki so še dobili slovensko ime zgoščenke, že več kot trideset držijo okrog 700 MB. Običajni enoslojni enostranski DVD-ji shranijo 4,7 GB in so z nami že skoraj 20 let, Blu-ray pa si zadnjih pet let utira pot – z bornimi 25 GB na sloj. Internetna povezava 10 Mb/s ni več nič redkega, zunanji trdi diski s kapaciteto 1 TB pa stanejo krepko pod 100 evrov. Z razmahom oblakov in vsebin v njih – recimo Xbox One sploh ne bo več potreboval optičnih medijev, čeprav jih bo mogoče uporabljati – postajajo optični mediji čedalje bolj irelevantni. Še sploh imajo prihodnost?

Sony in Panasonic sta prepričata, da je njihova bodočnost svetla. Želita namreč, da bi novi standard posvojili tako veliki igralci, kot so hollywoodski studiji, kakor tudi domači uporabniki. Hkrati navajata, da bi bila pomembna uporaba tudi dolgotrajno hranjenje podatkov, kjer se optični mediji, če so pravilno izdelani, lahko obnesejo bolje od diskov. Ti so občutljivi na magnetne motnje in počasno razmagnetenje, medtem ko iz celic flasha počasi curljajo elektroni in kvarijo zapis. Seveda, ko se pogovarjamo o desetletjih. Ali bo 300 GB čez nekaj desetletij še relevantna velikost, je seveda drugo vprašanje. Navsezadnje smo leta 1993 podatke še veselo zapisovali na 3,5-palčne diskete.

Kaj se bo izcimilo iz Sony-Panasonicovega projekta, bomo videli. Ni pa to edini tovrstni projekt. Obstajajo variante obstoječih podatkovnih nosilcev, recimo M-DISC, ki je berljiv v običajnih DVD-pogonih, hkrati pa reklamira 1000-letno obstojnost podatkov. Svoje imata tudi Panasonic in Sony. Prvi je letos predstavil pogone LB-DM9, ki imajo v enem ohišju dvanajst 100-GB optičnih nosilcev podatkov. Sony pa je lani v posebne kasete z optičnimi diski s kapaciteto 25 GB stlačil za poldrugi terabajt podatkov nosilcev. A to je specialna oprema, ki je domači uporabniki ne bodo ugledali. Tristogigabajtne ploščke pa prav mogoče.

 http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201307/13-0729E/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji