Objavljeno: 30.8.2017 05:00

So identificirali Satoshija Nakamota?

Odkar obstaja bitcoin si belimo glavo z vprašanjem, kdo neki se skriva iz psevdonimom Satoshi Nakamoto, ki ga je izumil in ki ima po trenutnih vrednotenjih pod palcem za več kot štiri milijarde evrov bitcoinov. Javno so mediji doslej izpostavili tri kandidate za njegovega izumitelja, a se je vsakokrat izkazalo, da gre za raco. Toda ameriška NSA naj bi vedela, kdo je Satoshi Nakamoto.

Preveriti tega ne moremo, ker NSA seveda ne pove niti, ali so poizkušali in uspeli identificirati Nakamota, kaj šele kdo to je. Toda po neuradnih podatkih naj bi NSA s stilografijo, kakor se imenuje analiza besedila glede na uporabljene besede in stil pisanja, v manj kot mesecu dni uspela ugotoviti identiteto Satoshija Nakamota. To v resnici naj ne bi bilo tako težavno, ker je znanih več tisoč besedil, od dolgih člankov do kratkih sporočil, ki jih je napisal Nakamoto. NSA je iz tega izdelala enolični identifikator. Tega so potem primerjali z ogromno zbirko besedil, ki jih NSA zbira z globalnim prisluškovanjem, in odkrili Nakamota.

Ali je to res ali ne, je težko reči. Toda četudi niso identificirali prav Satoshija Nakamota, ostaja dejstvo, da lahko s stilografijo ljudi precej zanesljivo identificiramo. Čim več njihovih besedil imamo, tem zanesljivejša je identifikacija. In NSA je agencija, ki ima na voljo tako strojno opremo kakor vsebino. Tega se moramo zavedati tudi pri pisanju po internetu – anonimnosti skoraj ni.

Medium

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji