Objavljeno: 5.12.2013 15:00

So dražji diski tudi zanesljivejši?

O trajnosti oziroma zanesljivosti računalniških diskov je bilo napisano kar veliko, ugotovljenega pa razmeroma malo. Še najboljša raziskava na tem področju je pred leti prišla iz Googla, kjer pa niso podali nekih konkretnih rezultatov o tem, kateri diski se bolje odnesejo, kateri pa slabše. So pa zato pri podjetju Backblaze pred kratkim objavili zanimive podatke, kjer so analizirali lastno uporabo oziroma zamenjavo diskov – ti podatki so na voljo na tej povezavi.

Sedaj pa so objavili še zanimivo dopolnilo, kjer so primerjali navadne diske, namenjene domačim uporabnikom, z diski, namenjeni profesionalnim (enterprise) uporabnikom. Čeprav uporabljajo večinoma diske, namenjene domačim uporabnikom, so prišli do ugotovitve, da so v prvih treh letih možnosti odpovedi približno enake za obe dve vrsti diskov. Po treh letih se sicer možnost okvare hitro dvigne, a imajo te podatke le za diske, namenjene domačim uporabnikom. Celotna objava je na voljo na njihovem blogu.

Seveda pa moramo poudariti, da je odpoved diskov nekaj povsem vsakdanjega, tako priporočamo redno izdelavo varnostnih kopij, kopij teh varnostnih kopij, hkrati pa tudi načrt, kako te kopije spraviti nazaj v uporabo ob primeru hujših odpovedi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji